Επιστήμονας της NASA ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε ίχνη ζωής σε ένα μετεωρίτη (updated).

Ο Richard Hoover, ένας βραβευμένος αστροβιολόγος της NASA, δημοσίευσε τα συμπεράσματα μιας έρευνας που κράτησε εννέα χρόνια και στην οποία καταλήγει στο εξής: κάποιες ίνες και άλλα χαρακτηριστικά που βρίσκονται στο εσωτερικό τριών δειγμάτων από μια σπάνια κατηγορία μετεωριτών, φαίνεται να......είναι απολιθώματα μιας μορφής ζωής που μοιάζει αρκετά με το κυανοβακτήριο.

Η χημική ανάλυση, υποστηρίζει ο Hoover, δεν εμφανίζει ενδείξεις ότι τα απολιθώματα είναι οργανισμοί που διείσδυσαν στους μετεωρίτες αφού αυτοί έφτασαν στη Γη.
HooverFigure
Εδώ είναι μια εικόνα από ηλεκτρονικό μικροσκόπιο που δείχνει ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα σαν να είναι κυανοβακτήριο
Η εννιάχρονη έρευνα του έγινε σε απομακρυσμένες περιοχές της γης στις οποίες έχουν πέσει μετεωρίτες, από την Ανταρκτική έως την Σιβηρία. Προϋπόθεση ήταν τα κομμάτια από τους μετεωρίτες να είχαν παραμείνει στο σημείο της πτώσης.
Τα κομμάτια που συνέλεξε μετά από ενδελεχή έλεγχο που έκανε με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης, ανακάλυψε ότι έχουν ένα είδος βακτηρίου το οποίο δεν είναι γνωστό μέχρι τώρα.
Ο Hoover θεωρεί ότι αυτά τα βακτήρια θα μπορέσουν να δώσουν αρκετές απαντήσεις σε άλυτα ερωτήματα που υπάρχουν, ίσως και στη δημιουργία της ζωής.
Εάν η ανάλυση και ερμηνεία του Hoover μπορέσει να φτάσει στον έλεγχο από άλλους ειδικούς, τότε το έργο του θα μπορούσε να επηρεάσει έντονα τις μακροχρόνιες συζητήσεις πάνω στην προέλευση της επίγειας ζωής καθώς και το αν υπάρχει ζωή αλλού στο σύμπαν. Το μεγάλο συμπέρασμα, φυσικά, θα ήταν ότι η ζωή είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο – μια ιδέα που είναι γνωστή ως πανσπερμίας – οπότε η ζωή σε αυτόν τον πλανήτη θα μπορούσε να οφείλεται σε μια μετανάστευση από αλλού . Και φυσικά υπάρχει ακόμα το μεγάλο ερώτημα από πού και πώς ξεκίνησαν όλα.
Φυσικά, οι απόψεις αυτές δεν έχουν γίνει δεκτές από το πλήθος της επιστημονικής κοινότητας.
Το αποτέλεσμα της μελέτης αυτής το  δημοσίευσε στο περιοδικό Journal of Cosmology και το ανέλυσε σε ένα επιστημονικό φόρουμ. Φυσικά αρκετοί επιστήμονες έχουν αρχίσει να μελετούν τα όσα υποστηρίζει ο αστροβιολόγος της NASA.
Οι απόψεις του εμπίπτουν σαφώς στην κατηγορία των «έκτακτων απαιτήσεων", που απαιτούν δηλαδή εξαιρετικές αποδείξεις. Αυτό αναγνωρίζεται και από τους συντάκτες του περιοδικού, που λένε ότι απέστειλαν την εργασία του για εξέταση σε 100 ανεξάρτητους επιστήμονες που εργάζονται σε συναφείς τομείς. Ο Rudy Schild, υπεύθυνος του περιοδικού ανέφερε σε σημείωμα που συνοδεύει την εργασία του Hoover ότι οι αντιδράσεις για την έρευνα, τα υπέρ και τα κατά,  θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα του περιοδικού σε λίγες ημέρες.
Προηγούμενοι ισχυρισμοί για εξωγήινη ζωή
Ο ισχυρισμός ότι οι μετεωρίτες που πέφτουν στη Γη περιέχουν ίχνη εξωγήινης ζωής δεν είναι καινούργιος. 
Η διασημότερη περίπτωση είναι ο μετεωρίτης ALH 84001, ο οποίος έγινε πρωτοσέλιδο το 1996, όταν το περιοδικό Science δημοσίευσε μια αμφιλεγόμενη έρευνα του Δρ Ντέιβιντ ΜακΚέι, σύμφωνα με τον οποίο ο βράχος από το διάστημα περιέχει αποτυπώματα οργανισμών εξωγήινης προέλευσης.

Η δημοσίευση του Δρ ΜακΚέι έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση ώστε ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον εμφανίστηκε στην τηλεόραση για να το ανακοινώσει.
Ο ισχυρισμός του Δρ ΜακΚέι είχε ιδιαίτερη σημασία για την ύπαρξη ζωής στο Σύμπαν, δεδομένου ότι ο ALH 84001 θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα αντικείμενα στο Ηλιακό Σύστημα: χρονολογήθηκε στα 4,091 δισεκατομμύρια χρόνια, περίπου μισό δισεκατομμύριο χρόνια μετά το σχηματισμό της Γης.
Μετέπειτα αναλύσεις έδειξαν ότι ο βράχος εκτινάχθηκε από τον Άρη κατά την πρόσκρουση ενός αστεροειδή πριν από 15 εκατομμύρια χρόνια. Τελικά προσγειώθηκε στην Ανταρκτική, όπου ανακαλύφθηκε το 1984. 
Οι μελέτες που μεσολάβησαν από τη δημοσίευση του Δρ ΜακΚέι δίνουν αντιφατικά αποτελέσματα. Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι επίμαχοι σχηματισμοί είναι αδύνατο να σχηματίστηκαν απουσία ζωής, ενώ άλλοι επιμένουν ότι πρόκειται για μη βιογενείς σχηματισμούς που προήλθαν από χημικές αντιδράσεις.

Το 2009, πάντως, ομάδα ερευνητών της NASA, στην οποία συμμετείχε και ο Δρ ΜακΚέι, ανέφερε στην επιθεώρηση Geochimica et Cosmochimica Acta ότι υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες ενδέχεται να υπήρξε ζωή στον Άρη».
Επισήμαναν μάλιστα ότι «κανένα από τα χαρακτηριστικά που υποστηρίζουν την υπόθεσή μας για τον ALH 84001 δεν έχει διαψευστεί ή έχει αποδοθεί με βεβαιότητα σε μη βιολογικές εξηγήσεις».
Από το 1996 έως σήμερα, το αίνιγμα του ALH 84001 παραμένει αναπάντητο. Ορισμένοι επιστήμονες, πάντως, δηλώνουν βέβαιοι ότι ο Άρης φιλοξενούσε κάποτε μικροβιακή ζωή: Το 2001, Αμερικανοί ερευνητές υποστήριξαν ότι οι αποστολές Viking 1 και 2 είχαν ανιχνεύσει μικροβιακή δραστηριότητα στον Άρη, σε αντίθεση με ό,τι εκτιμά η ίδια η ίδια η NASA για τα αποτελέσματα των αποστολών της.
Ένας ακόμα πιο προκλητικός ισχυρισμός είδε τα φώτα της δημοσιότητας το 2001, όταν Ιταλοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν μέσα σε μετεωρίτη εξωγήινα μικρόβια, τα οποία μάλιστα  άρχισαν να πολλαπλασιάζονται όταν καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο.
Οι Ιταλοί επιστήμονες διαβεβαίωσαν ότι είχαν αποστειρώσει το εξωτερικό του μετεωρίτη, ώστε να μην μολυνθεί από γήινα μικρόβια. Αυτό όμως δεν έπεισε την επιστημονική κοινότητα, με πολλούς ειδικούς να δηλώνουν βέβαιοι ότι επρόκειτο για συνήθη βακτήρια που είχαν προλάβει να εισχωρήσουν στο εσωτερικό του βράχου.
Σε μια τρίτη περίπτωση, το 2000, ερευνητές του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας υποστήριξαν ότι τα ερευνητικά τους αερόστατα συνέλεξαν εξωγήινα μικρόβια ψηλά στην ατμόσφαιρα.
Και σε αυτή την περίπτωση, οι περισσότεροι ειδικοί εκτίμησαν ότι τα δείγματα είχαν πιθανότατα μολυνθεί.
Γεγονός είναι ότι καμία μελέτη για την ανακάλυψη εξωγήινης ζωής δεν έχει επιβεβαιωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας.
Παρόλα αυτά, οι πλειονότητα των επιστημόνων πιστεύει σήμερα ότι η ανακάλυψη εξωγήινων οργανισμών είναι θέμα χρόνου.
Από τα τέλη τα μέσα της δεκαετίας του 1990, οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει εκατοντάδες πλανήτες εκτός του Ηλιακού Συστήματος, από τους οποίους ορισμένοι παρουσιάζουν ομοιότητες με τη Γη.
Ακόμα και αν δεν ανακαλυφθούν ποτέ ίχνη εξωγήινων στο δικό μας πλανήτη, τα ισχυρότερα τηλεσκόπια του μέλλοντος θα είναι πιθανώς σε θέση να ανιχνεύσουν από μακριά τις χημικές υπογραφές της ζωής, όπως για παράδειγμα το φασματικό ίχνος της χλωροφύλλης ή άλλων βιολογικών μορίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου