Στάσεις ύπνου και χαρακτήρας.

Σύμφωνα με αποτελέσματα πρόσφατης επιστημονικής έρευνας, η στάση του ύπνου είναι ενδεικτική του  χαρακτήρα ενός ατόμου.

Η έρευνα διεξήχθη υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Chris Idzikowski της Sleep Assessment and Adnisory Service, ο οποίος δήλωσε για τη συγκεκριμένη έρευνα: «Είμαστε όλοι ενήμεροι της γλώσσας του σώματος μας όταν είμαστε ξύπνιοι, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που μπορέσαμε να δούμε τι δηλώνει για το  χαρακτήρα μας η στάση του σώματος μας κατά τον ύπνο. Εκείνο που είναι ενδιαφέρον, είναι ότι το προφίλ πίσω από τη στάση είναι συχνά πολύ διαφορετικό από ό,τι θα περιμέναμε».Ο καθηγητής Idzikowski και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τις έξι πιο συνηθισμένες στάσεις ύπνου και διαπίστωσαν ότι η κάθε μία σχετίζεται με συγκεκριμένο τύπο προσωπικότητας. Σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν τα εξής:

Στάση Εμβρύου:

Εκείνοι που  τρησιμοποιούν αυτή τη στάση, φαίνονται σκληροί προς τα έξω αλλά είναι ευαίσθητοι στην καρδιά. Μπορεί να είναι ντροπαλοί όταν πρωτοσυναντούν κάποιον, αλλά σύντομα  χαλαρώνουν. Αυ τή είναι η πιο συνηθισμένη στάση ύπνου και τη χρησιμοποιούσε  το 41% από  τους  χίλιους εθελοντές που έλαβαν μέρος στο πείραμα.
Στάση Κούτσουρου: 
Στη στάση αυτή το άτομο είναι ξαπλωμένο πλάγια έχει  τεντωμένα  τα πόδια, και  τα  χέρια είναι επίσης τεντωμένα στα πλευρά. Όσοι κοιμούνται με αυτό  τον  τρόπο, είναι καλόβολα, κοινωνικά άτομα που νιώθουν άνετα με  τον κόσμο και εμπιστεύονται  τους ξένους. Ωστόσο, κάποιες φορές ίσως είναι εύπιστοι πέραν του δέοντος. Η στάση αυτή υιοθετήθηκε από  το 15%  των εθελοντών.• Στάση Πλάγιας Έκτασης: 
Σε αυτή  τη στάση  το σώμα είναι πλάγια με τα δύο χέρια παρατεταμένα μπροστά. Όσοι τη  χρησιμοποιούν είναι εξωστρεφείς  χαρακτήρες, αλλά μπορεί να γίνονται καχύποπτοι και κυνικοί. Είναι αργοί στο να παίρνουν αποφάσεις, αλλά όταν πάρουν μια απόφαση είναι μάλλον απίθανο να  την αλλάξουν. Το 13%  των ατόμων που συμμετείχαν στο πείραμα, χρησιμοποιούσε αυτή τη στάση.
• Στάση Στρατιώτη: 
Εδώ το σώμα είναι ξαπλωμένο ανάσκελα με  τα δυο χέρια κολλημένα στα πλευρά. Οι άνθρωποι που κοιμούνται σε αυτή τη θέση είναι γενικά ήσυχοι και συγκρατημένοι. Δεν  τους αρέσει η φασαρία και θέτουν  τόσο στον εαυτό  τους όσο και στους άλλους υψηλά πρότυπα. Το 8%  των εθελοντών υιοθέτησε αυτή τη στάση.
• Στάση Ελεύθερης Πτώσης: 

Το σώμα σε αυτή τη στάση είναι μπρούμυτα, τα χέρια γύρω από το μαξιλάρι και το κεφάλι γυρισμένο πλάγια. Όσοι κοιμούνται έτσι, είναι συνήθως εξωστρεφείς και παράτολμοι αλλά στο παρασκήνιο μπορεί να είναι νευρικοί και μυγιάγγιχχοι, ενώ δεν τους αρέσει γενικά η κριτική και οι ακραίες καταστάσεις. Το 7% των εθελοντών χρησιμοποιούσε αυτή τη στάση.
• Στάση Αστερία: 

Το σώμα εδώ είναι ξαπλωμένο ανάσκελα και τα δύο χέρια είναι γύρω από το μαξιλάρι. Τα άτομα που κοιμούνται έτσι κάνουν καλούς φίλους, διότι είναι πάντα έτοιμοι να ακούσουν τους άλλους και προσφέρουν βοήθεια όταν χρειάζεται. Γενικά δεν τους αρέσει να είναι το κέντρο της προσοχής. Αυτή τη στάση χρησιμοποιούσε το 5% των εθελοντών.

Το υπολοιπόμενο ποσοστό των εθελοντών δήλωσαν ότι η στάση στην οποία κοιμούνται δεν είναι συγκεκριμένη και άλλοι ότι δεν γνωρίζουν ποια στάση χρησιμοποιούν.

Επίσης, ο καθηγητής Idzi-kowski εξέτασε την επίδραση που έχουν οι στάσεις του ύπνου στην υγεία. Έτσι, σε μια πρώτη προσέγγιση, διαπίστωσε ότι η στάση της ελεύθερης πτώσης διευκολύνει τη χώνεψη, ενώ οι στάσεις του αστερία και του στρατιώτη οδηγούν σε ροχαλητό και άσχημο νυχτερινό ύπνο.


Ακόμη η έρευνα έδειξε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σχεδόν απίθανο να αλλάξουν τη στάση του ύπνου τους και, όπως φάνηκε, μόλις το 5% των εθελοντών δήλωσε ότι κοι¬μούνται σε διαφορετική στάση κάθε νύχτα.Πηγή: liako.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου