Γιατί μυρίζουν τα λουλούδια;

Αναρωτηθήκατε ποτέ για ποιο λόγο τα λουλούδια και κάποια φυτά μυρίζουν όμορφα; Τίποτα δεν είναι τυχαίο, υπάρχει συγκεκριμένος λόγος...
Τα λουλούδια και κάποια έντομα έχουν μία συμβιωτική σχέση. Τα λουλούδια χρειάζονται τα έντομα για την επικονίαση, μία διαδικασία που είναι απαραίτητη για τον πολλαπλασιασμό του είδους του φυτού. επικονίαση φυτώνΧωρίς αυτόν τον μηχανισμό θα ήταν πολύ πιθανό ένα συγκεκριμένο είδος φυτού να εξαφανιζόταν και μάλιστα πολύ γρήγορα. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέραμε και σε προηγούμενό μας άρθρο, επικονίαση είναι η διαδικασία μεταφοράς και εναπόθεσης γύρης από το ένα φυτό στο άλλο, για την αναπαραγωγή τους. Από την άλλη πλευρά, τα έντομα λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από το νέκταρ των φυτών. Έτσι, η συμβίωση ας το πούμε, μεταξύ των φυτών και των εντόμων, δίνει θετικά στοιχεία καί στις δύο πλευρές. 
Δια μέσου της διαδικασίας της εξέλιξης, τα φυτά τα οποία μπορούν να προσελκύουν έντομα επειδή διαθέτουν πολύχρωμα πέταλα και έντονο άρωμα, επιβιώνουν καλύτερα! Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και με τα έντομα τα οποία «νιώθουν» αυτά τα χαρακτηριστικά. Δηλαδή για να το πούμε πιο απλά, τα φυτά μυρίζουν για να προσελκύσουν τα έντομα προς όφελος και των ίδιων των φυτών(επικονίαση), αλλά παράλληλα και των ίδιων των εντόμων(θρέψη με θρεπτικά συστατικά από το νέκταρ)! 
φυτά και έντομα
Η σχέση όμως του καλού ή του κακού με μία συγκεκριμένη μυρωδιά αποτελεί χαρακτηριστικό της εξέλιξής μας. 

Δηλαδή, μία μυρωδιά που μπορεί να φανεί απωθητική σε εμάς μπορεί όμως να αποτελέσει πόλο έλξης για ένα συγκεκριμένο είδος εντόμων. 

Έτσι, φανταστείτε ότι μια μυρωδιά σε κάποιο φυτό – λουλούδι, επιτελεί άριστα το σκοπό της: απωθεί τους ανεπιθύμητους και προσελκύει τους επιθυμητούς... 

Γιατί όπως έχουμε ξαναπεί, στη φύση τίποτα δεν είναι τυχαίο! 


Το coolweb.gr ευχαριστεί θερμά τη Μαριάννα για τη συγγραφή αυτού του άρθρου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου