Το Τσερνόμπιλ και η Φουκοσίμα..

Σε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα δεν γίνεται πυρηνική έκρηξη και αν γίνει είναι πολύ μικρή. Αλλά… υπάρχει το αλλά. Υπάρχει δηλαδή ο κίνδυνος να εκλυθούν μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειες από την καρδιά του αντιδραστήρα όπου είναι το ουράνιο, στο οποίο γίνονται οι σχάσεις και παράγεται ενέργεια. 
Η καρδιά αυτή πρέπει να ψύχεται συνεχώς με αντλίες που λειτουργούν με ηλεκτρισμό.

Στην προκειμένη περίπτωση, στο εργοστάσιο της Φουκοσίμα, από τον σεισμό έγινε διακοπή ρεύματος, οπότε σταμάτησε να ψήχεται η καρδιά του αντιδραστήρα. Ο αντιδραστήρας βέβαια με τη σειρά του σταμάτησε να λειτουργεί αλλά και μετά το σβήσιμό του εξακολουθούν να παράγονται ραδιενεργά υλικά και θερμότητα στην καρδιά του.


Αν δεν διορθωθούν τα συστήματα ψύξης άμεσα, θα έχουμε ως αποτέλεσμα την υπερθέρμανση της καρδιάς τους αντιδραστήρα και των αερίων στο κτίριο του αντιδραστήρια, τα οποία βέβαια είναι ραδιενεργά υλικά. Μεταξύ των αερίων που βγαίνουν είναι και το υδρογόνο, κατ’ εξοχήν εκρηκτικό αέριο. Ετσι αν δεν αποκατασταθεί η βλάβη, η πίεση των αερίων μέσα στον αντιδραστήρα θα αυξηθεί πολύ, με αποτέλεσμα να γίνει έκρηξή του, όπως στο Τσερνομπίλ.
Στο Τσερνόμπιλ έκαναν το λάθος και έκλιναν τις σχισμές στο κτίριο από όπου διέφευγαν τα αέρια με αποτέλεσμα όλη αυτή η ενέργεια να συσσωρευτεί και να φέρει την έκρηξη. Ελπίζω οι Ιάπωνες την πείρα αυτή να τη χρησιμοποιήσουν ώστε να αφήσουν να εκλυθούν αέρια και να αποφευχθεί έτσι η έκρηξη.
Οσο για τα αέρια τα οποία διαφεύγουν και έχουν ραδιενεργά υλικά, αν η διαφυγή είναι ελεγχόμενη και περιοριστεί τοπικά, μπορούν να ληφθούν μέτρα ώστε να μην υπάρχουν βλαβερές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στους κατοίκους.
Βέβαια είναι υπαρκτός και ο κίνδυνος, αν στην ατμόσφαιρα έχει υγρασία και σύννεφα, τα αέρια να «εγκλωβιστούν» στα σταγονίδια του νέφους και να ταξιδέψουν μαζί του σε άλλες περιοχές. Ελπίζουμε όμως, λόγω της πείρας που έχει αποκτηθεί, ότι η κατάσταση θα ελεγχθεί και θα μείνει μόνο στην Ιαπωνία.
* Ο κ. Ανδρέας Θεοφίλου είναι Πυρηνικός Φυσικός, τ. διευθυντής ερευνών στο ΕΚΦΕ Δημόκριτος


Πηγή: http://www.chemist.gr/2011/03/4910/#ixzz1Gb3TfZHU

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου