Είναι μια διαταραχή που μπορεί να είναι από απλά ενοχλητική μέχρι και επικίνδυνη, αλλά τώρα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουν ανακαλύψει ένα από τα μυστικά που κρύβονται πίσω από τηνυπνοβασία.
Η υπνοβασία επηρεάζει 1 στα 10 παιδιά και περίπου 1 στους 50 ενήλικες. Εάν ένα άτομο που υπνοβατεί διαταραχθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα πρωτόγονα μέρη του εγκεφάλου του μπορεί να “ξυπνήσουν”, ενώ το συνειδητό τμήμα συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση ύπνου.
Αυτό μπορεί να αναγκάσει το άτομο να σηκωθεί όρθιο, να περπατήσει, ακόμη και να ολοκληρώσει σύνθετα καθήκοντα, κατά τη διάρκεια του ύπνου του.
Εκείνοι που πάσχουν από αυτού του είδους τη διαταραχή, μπορεί να εκτελούν κάποιες μη επικίνδυνες δραστηριότητες, όπως το να φορέσουν ένα ζευγάρι κάλτσες. Ωστόσο, έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου υπνοβάτες έχουν σκοτωθεί όταν βρέθηκαν ξαφνικά σε έναν πολυσύχναστο δρόμο, ενώ έχουν τραυματίσει ακόμα και μέλη της οικογένειάς τους.
Ελάχιστα είναι γνωστά για τα αίτια της υπνοβασίας, αν και το άγχος και η κούραση είναι γνωστές προϋποθέσεις. Τα υπνοβατικά επεισόδια συνήθως εμφανίζονται νωρίς το βράδυ και μπορεί να διαρκέσουν από δευτερόλεπτα έως και ώρες, ενώ οι πάσχοντες δεν είναι σε θέση να θυμούνται το γεγονός όταν ξυπνήσουν.
Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, με επικεφαλής την Δρ. Κριστίνα Γκουρνέτ, μελέτησε τέσσερις γενιές μιας οικογένειας, όπου τα 9 μέλη από τα 22 μέλη της είχαν την συγκεκριμένη διαταραχή και ανακάλυψε ότι όλοι οι πάσχοντες είχαν ένα ελάττωμα σε ένα συγκεκριμένο χρωμόσωμα – η μεταφορά ενός μόνο αντιγράφου αυτού του ελαττωματικού DNA ήταν αρκετή για να προκαλέσει υπνοβασία.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μισά μέλη της οικογένειας ήταν “παραγωγικοί υπνοβάτες”. Για παράδειγμα, ένα από τα μέλη της φορούσε οκτώ ζευγάρια κάλτσες κάθε νύχτα, ενώ η δωδεκάχρονη ανιψιά του περιπλανιόταν τακτικά στους δρόμους. Πολλοί μάλιστα από τους συγγενείς - υπνοβάτες, βρέθηκαν πολλές φορές με σπασμένα δάκτυλα, καθώς σκόνταφταν στον ύπνο τους.
Αναλύοντας δείγματα σάλιου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πρόβλημα οφείλεται σε ελάττωμα του χρωμοσώματος 20, το οποίο περνάει από γενιά σε γενιά, ωστόσο, όπως ισχυρίζονται, είναι απαραίτητη η περεταίρω έρευνα, προκειμένου να καταφέρουν να απομονώσουν τα ακριβή γονίδια που εμπλέκονται στην πρόκληση της εν λόγω διαταραχής.
Η Δρ. Γκουρνέτ είπε στο BBC: «Είναι πιθανό να εμπλέκονται πολλά γονίδια. Αυτό που βρήκαμε είναι ένα μόνο γενετικό αίτιο για την υπνοβασία. Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια από τα γονίδια στη συνδετική περιοχή του χρωμοσώματος 20 μπορεί να ευθύνονται. Μέχρι να βρούμε τα γονίδιο αυτά, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν αντιπροσωπεύει δυνητικά πολλές οικογένειες ή απλά έναν μεγάλο αριθμό οικογενειών που πάσχουν ήδη από υπνοβασία».
«Η ανακάλυψη αυτών των γονιδίων ωστόσο, θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση της διαταραχής αυτής», προσέθεσε η Δρ. Γκουρνέτ.
Πηγή: directnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου