Η απίστευτη ικανότητα του Πετρίτη (Vid).

Ο Πετρίτης είναι ένα είδος μεγαλόσωμου γερακιού που ζει σχεδόν σε ολον τον κοσμο εκτός απο τον βόρειο και Νότιο πόλο.Ο Πετρίτης φωλιάζει σποραδικά και στην Ελλάδα. Αυτό το μεγαλόσωμο γεράκι με το μαύρο μουστάκι,την σχετικά κοντή ουρά και το γρήγορο φτερούγισμα των φτερών του έχει κάτι το καταπληκτικό που αξίζει να μάθετε.


Ο Πετρίτης ειναι το γρηγορότερο ζώο πανω στον πλανήτη. Όταν εφορμά ενάντια στη λεία του, αναπτύσσει ταχύτητες που ξεπερνούν τα 270χιλιόμετρα την ώρα ενώ πιστεύεται ότι μπορεί να φτάσει και τα 400 χιλιόμετρα την ώρα. Τρέφεται κυρίως με πουλιά (αλλα και με μικρά θηλαστικά οπως ποντίκια, λαγούς κτλ) μέχρι το μέγεθος του περιστεριού και της πέρδικας.

Ο Πετρίτης έχει την εξαιρετική ικανότητα λόγω και της τεράστιας ταχύτητας που αναπτύσει να πιάνει την λεία του (τα αλλα πουλιά) στον αέρα! Αναμφισβήτητα είναι ένας μοναδικός τρόπος να κυνηγάει τη λεία του. 

Ορμάει στο στόχο σχεδόν κατακόρυφα, με τις φτερούγες του κλειστές και κατακεραυνώνει τη λεία με τα πόδια του, πριν προλάβει να αντιδράσει. Τις περισσότερες φορές το θύμα ούτε καν καταλαβαίνει τι του συμβαίνει. 

Τα πνευμόνια του πετρίτη ειναι φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να αντέχει τις υψηλές ταχύτητες. Την επίθεση του Πετρίτη συνοδεύει ένα βουητό που δημιουργεί το αστραπιαίο πέταγμα αυτού του γερακιού. 

Έχει ικανότητα ταχύτατης εστίασης της εικόνας, διατηρεί δηλαδή συνεχώς εστιασμένη στα μάτια του την εικόνα της λείας του, μολονότι κινείται με ταχύτητα που μπορεί να ξεπερνά τα 270 χιλιόμετρα την ώρα. Πιάνοντας αυτές τις ταχύτητες μπορεί και βλέπει σχεδόν άριστα καθώς μια τρίτη βλεφαρίδα παράγει δακρυα που καθαρίζει τα μάτια του απο την μεγάλη ταχυτητα και απο την σκόνη που ίσως μπαίνει μέσα. Όταν ο πιάσει την λεία του την σκοτώνει με τα νύχια των ποδιών του και στην συνέχεια αν είναι πολύ βαριά την πετάει στο έδαφος οπού κατεβαίνει και την κατασπαράζει. Ο Πετρίτης ζει κατά μέσο όρο 15 χρόνια στην φύση ενώ φωλιάζει κυρίως σε απότομους βράχους.

Δείτε το βίντεο: 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου