Προϊστορικό κρανίο βρέθηκε σε θαλάσσιες σπηλιές.

Το 2007 ερευνητές εντόπισαν σε υποθαλάσσια σπηλιά κοντά στη Χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού ένα ανθρώπινο κρανίο. Ωστόσο η είδηση για τη σπουδαία αυτή ανακάλυψη είδε το φως της δημοσιότητας μόλις πριν από ένα μήνα.


Σύμφωνα με το περιοδικό «National Geographic», η είδηση δεν αποκαλύφθηκε αμέσως μετά την εύρεση του κρανίου ώστε να υπάρξει χρόνος για την τεκμηρίωση των στοιχείων, την εκπαίδευση των δυτών στις αρχαιολογικές πρακτικές και τον συντονισμό με τις αρχές.Στην τοποθεσία αυτή εντοπίστηκαν επίσης οστά μαστόδοντα και άλλων προϊστορικών ζώων, αλλά το εύρημα που προκάλεσε έκπληξη ήταν το ανθρώπινο κρανίο. «Θέλουμε να ανακαλύψουμε τον τρόπο που έφτασαν ως εδώ ο άνθρωπος και τα υπολείμματα των ζώων», δήλωσε στο περιοδικό ο Αλμπέρτο Νάβα από την οργάνωση PET, που ειδικεύεται στην εξερεύνηση υποθαλάσσιων σπηλιών στην περιοχή.Τα μέλη της ομάδας έφτασαν στη σπηλιά Hoyo Negro (Μαύρη Τρύπα, στα ισπανικά), αφού διένυσαν μέσω υποβρύχιων περασμάτων και με ειδικά οχήματα απόσταση άνω των 1.200 μέτρων.

Η σπηλιά δεν ήταν πάντα υποθαλάσσια. Η βύθισή της άρχισε πιθανότατα πριν από περίπου 12.000 χρόνια, στο τέλος της πλειστόκαινου περιόδου, όταν οι κλιματικές αλλαγές συγκλόνιζαν τον πλανήτη, οι πάγοι έλιωναν και τα νερά ανέβαιναν δραματικά.Παράκτιες περιοχές μαζί με συστήματα σπηλιών βρέθηκαν κάτω από τη θάλασσα, ενώ υπόγειοι χώροι που χρησίμευαν ως καταφύγια για ανθρώπους και ζώα πλημμύρισαν και χάθηκαν για χιλιετίες μέχρις ότου εντοπιστούν από τους δύτες.

Mastodon bones in underwater cave (picture): Divers animal bones in an underwater cave in Mexico

«Η ανακάλυψη είναι πάρα πολύ σημαντική και επιβεβαιώνει την πολιτιστική πολυμορφία και τον πλούτο των ευρημάτων που μπορούν να βρεθούν στη Χερσόνησο Γιουκατάν», δήλωσε ο διευθυντής της Ενάλιας Αρχαιολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και Ιστορίας του Μεξικού (INAH), Πιλάρ Λούνα Ερεγκουερένα.Το κρανίο ανήκει στους πρώτους κατοίκους της αμερικανικής ηπείρου, γνωστοί και ως παλαιοαμερικανοί. Αν επιβεβαιωθεί η παλαιότητα του κρανίου, τότε θα πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα ανθρώπινα λείψανα της Αμερικής.

Πηγή :http://24wro.blogspot.com/2011/03/blog-post_167.html#ixzz1GHxckqF4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου