Οι Ευρωπαίοι ανακάλυψαν τελικά τη φωτιά.

Οι προϊστορικοί άνθρωποι δεν είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους τη φωτιά προτού να εγκατασταθούν στην Ευρώπη αλλά απλώς την εκμεταλλεύονταν... τυχαία από φυσικά φαινόμενα, σύμφωνα με νέα έρευνα που υποδεικνύει ότι η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο στην Ευρώπη και όχι στην Αφρική, πριν από μόλις 400.000 χρόνια.
Μέχρι τώρα, οι περισσότεροι ανθρωπολόγοι δέχονταν ότι οι πρόγονοί μας "κατέκτησαν" τη φωτιά πριν ξεκινήσουν τις μεταναστεύσεις τους προς την Ευρώπη και αλλού.
Ίχνη φωτιάς που βρέθηκαν σε προϊστορικές τοποθεσίες στη Βρετανία και τη Γερμανία δεν συνεπάγονται κατ' ανάγκη ότι οι άνθρωποι ήλεγχαν πραγματικά τη φωτιά, καθώς μπορεί απλώς να εκμεταλλεύονταν τις φωτιές που άναβαν τυχαία από φυσικές αιτίες, π.χ. κεραυνούς.
Η νέα έρευνα Ολλανδών και Αμερικανών επιστημόνων ανατρέπει τις θεωρίες για το απώτατο παρελθόν της Ευρώπης και υποδεικνύει ότι η ήπειρός μας κατακτήθηκε από ανθρώπους που δεν είχαν ακόμα θέσει υπό τον έλεγχό τους τη φωτιά κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα οι πρόγονοι του ανθρώπου, που πρώτοι μετανάστευσαν στην Ευρώπη πριν περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια, μάλλον... ξεπάγιαζαν.
Η νέα θεωρία πιθανώς ανατρέπει και την θεωρία ότι το μαγείρεμα έπαιξε το ρόλο του εξελικτικού "καταλύτη" και σπινθήρα, που πυροδότησε την μεγέθυνση του ανθρωπίνου εγκεφάλου.
Ο καθηγητής Βιλ Ρόεμπρουκς του Πανεπιστημίου του Λάιντεν και η Πάολα Βίλα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, ύστερα από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η φωτιά φαίνεται να κάνει την εμφάνισή της περίπου πριν από 400.000 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι -αν μετανάστευσαν πριν από ένα εκατ. χρόνια- έμειναν χωρίς φωτιά επί περίπου 600.000 χρόνια.

Οι αρχαιότερες εστίες ελεγχόμενης φωτιάς στην Ευρώπη δεν είναι παλαιότερες από 300.000 έως το πολύ 400.000 χρόνια κάτι που αντιτίθεται με τις απόψεις άλλων αρχαιολόγων που εκτιμούν ότι υπάρχουν ενδείξεις για ελεγχόμενη φωτιά ήδη πριν από 1,6 εκατ. χρόνια.
Εξάλλου, οι δύο ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι πρώτες εστίες φωτιάς στην Ευρώπη φαίνεται να είναι συχνές σε τοποθεσίες εγκατάστασης των Νεάντερταλ, άλλη μια αναπάντεχη ένδειξη ότι οι "ξάδελφοι" του homo sapiens ήσαν πιο εξελιγμένοι νοητικά από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι επιστήμονες, που θεωρούν ότι οι Νεάντερταλ είχαν απλώς περιστασιακά ανάψει φωτιές και δεν έκαναν συνεχή χρήση της.
Τώρα προκύπτει πως οι Νεάντερταλ -που εμφανίστηκαν στην Ευρώπη και στην Κεντρική Ασία πριν από 400.000 έως 500.000 χρόνια και εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 30.000 χρόνια- όχι μόνο άναβαν συστηματικά φωτιές, αλλά και ήταν από τους πρώτους που το έκαναν στην Ευρώπη, χωρίς να αποκλείεται να μαγείρευαν κιόλας. Ενώ τα αρχαιότερα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας στην Ευρώπη ανάγονται πριν από περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια, οι σύγχρονοι άνθρωποι (homo sapiens) άρχισαν να έρχονται στην "γηραιά ήπειρο" πριν από 40.000 έως 60.000 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου