Μεταφορά δεδομένων με την ταχύτητα του φωτός.

Στο μέλλον μεγάλοι όγκοι δεδομένων θα μεταφέρονται από το ένα σημείο στο άλλο μέσω φωτός. Αν γίνει πραγματικότητα το όραμα του Harald Haas τότε σύντομα θα σερφάρουμε στο ίντερνετ με τη βοήθεια του φωτός.

Μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Όμως είναι πολύ πιο κοντά στην πρακτική του εφαρμογή από ό,τι νομίζουμε. Ο λόγος για τη μεταφορά ηλεκτρονικών δεδομένων μέσω φωτός. Τα πειράματα γίνονται σε ένα εργαστήριο στο Εδιμβούργο της Σκωτίας υπό τον Γερμανό καθηγητή Harald Haas.
Αριστερά στο τραπέζι υπάρχει ένα κουτί, μέσα από το οποίο βγαίνει φως από μια λυχνία LED. Εδώ είναι τοποθετημένος ο πομπός, ο οποίος μεταδίδει μουσική. Στα δεξιά βρίσκεται ένα άλλο κουτί με τον δέκτη και ένα μικρό ηχείο. Τα δύο κουτιά ενώνει μια δεσμίδα φωτός.
Μεταφορά ήχου και βίντεο με τη βοήθεια του φωτός

light-2Τα LED θα μεταφέρουν φωτογραφίες, ήχο και βίντεο. «Βλέπουμε εδώ μια δίοδο εκπομπής φωτός, ένα LED δηλαδή, που μεταδίδει μουσική, λέει ο Harald Haas. Το γεγονός ότι το φως μεταδίδει μουσική το διαπιστώνουμε εύκολα όταν διακόπτουμε τη ροή του φωτός με το χέρι. Τότε η μουσική σταματά. Πρόκειται στην ουσία για μια μεταφορά ακουστικών σημάτων μέσω μιας λυχνίας LED».
Ο Harald Haas σταματά τη ροή με το χέρι και μιλά με ενθουσιασμό για το φως που υπάρχει παντού σε γραφεία, σπίτια και δρόμους και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη μεταφορά δεδομένων: «Είναι εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς πόσες πηγές φωτός υπάρχουν γύρω μας. Έχουμε μπροστά στα μάτια μας τη λύση για τη μεταφορά μεγάλων όγκων δεδομένων. Με τη βοήθεια του φωτός έχουμε τη δυνατότητα να συμβάλλουμε σε σημαντικό βαθμό στη διεύρυνση της ασύρματης δικτύωση».
Πομποδέκτης για smart-phones και φορητούς υπολογιστές
Θα προκαλέσει το φως επανάσταση στις επικοινωνίες;  Γερμανός καθηγητής διευθύνει την έδρα του Ινστιτούτου Ψηφιακής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου στο Εδιμβούργο και είναι επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης. Στο πλευρό του έχει 12 νέους ερευνητές, με τη βοήθεια των οποίων ο Harald Haas προσπαθεί να δώσει την απαραίτητη μορφή στην επινόησή του για να αρχίσει η διάθεσή της στην αγορά. Σίγουρο είναι ότι πομπός και δέκτης δεν θα είναι μεγαλύτεροι από ένα κεφάλι καρφίτσας, έτσι ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα σε λυχνίες LED, κινητά ή υπολογιστές. Από εκεί θα μεταφέρει εύκολα και γρήγορα μέσω φωτός μουσική, φωτογραφίες ή βίντεο.
Πηγή: Deutche Welle, Από: physics4u.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου