Οι λευκοί καπουτσίνοι πέρασαν στη Λίθινη Εποχή Πηγή (video)

Άλλο ένα πρωτεύον θηλαστικό - πλην του ανθρώπου - φέρεται να εισήλθε στη Λίθινη Εποχή και είναι το τέταρτο είδος που το έχει πετύχει. Λευκοί καπουτσίνοι που ζουν στις ζούγκλες του Παναμά, εμφανίζονται να χρησιμοποιούν στην καθημερινότητα τους πέτρες για να σπάσουν τα κελύφη από καρπούς και οστρακοειδή.   Η χρήση πρέπει να είναι σχετικά πρόσφατη καθώς οι επιστημονικές παρατηρήσεις άρχισαν πριν από τρία χρόνια και μόλις τώρα μπόρεσαν να τεκμηριωθούν όλα τα στοιχεία. Άλλοι πληθυσμοί που ζουν κοντά στη συγκεκριμένη ομάδα δεν χρησιμοποιούν τις πέτρες ως εργαλεία, κάτι που υποδεικνύει πως τα πρωτεύοντα θηλαστικά – συμπεριλαμβανομένων ίσως και των προγόνων μας – εισέρχονται στη Λίθινη Εποχή κατά τύχη.   

Μερικά είδη που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούν πέτρες είναι οι χιμπατζήδες στη δυτική Αφρική, οι μακάκοι στην Ταϊλάνδη και κάποιες ομάδες καπουτσίνων στην Νότιο Αμερική. Οι τελευταίοι λέγεται μάλιστα ότι έχουν αυτή την ιδιότητα πριν καν ανακαλυφθεί η Αμερική.     

Μπορεί να είναι δύσκολο να το διανοηθούμε σήμερα, αλλά κάποια στιγμή στην διάρκεια της ανθρώπινης εξέλιξης οι πρόγονοι μας αναρωτήθηκαν πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια πέτρα.   

Περίπου 2 εκατομμύρια χρόνια πριν, κάποιος προϊστορικός άνθρωπος σήκωσε μια πέτρα και άρχισε να τη χρησιμοποιεί ως εργαλείο. Η στιγμή αυτή αποτέλεσε ορόσημο στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, η στιγμή που ο άνθρωπος άρχισε να σμιλεύει την πέτρα για να φτιάξει εργαλεία και να την ακονίζει για να κυνηγήσει ζώα.   

Αν και η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά βίντεο στο YouTube με πρωτεύοντα που χρησιμοποιούν πέτρες, αυτή είναι μια πολύ σημαντική ανακάλυψη για την επιστημονική κοινότητα.   

Οι πίθηκοι σε αυτά τα βίντεο βρίσκονται κυρίως σε αιχμαλωσία, όπου διαπιστώνεται ότι είναι πιο εύκολο για αυτά τα ζώα να αναπτύξουν τέτοιες ικανότητες, έχοντας πολύ περισσότερο χρόνο και υλικά στη διάθεση τους και ενώ δεν απειλούνται από θηρευτές.   

Αντίθετα, οι καπουτσίνοι του Παναμά ζουν στην άγρια φύση και για αυτό το λόγο οι ερευνητές βρίσκουν το γεγονός ότι χρησιμοποιούν πέτρες τόσο ενδιαφέρον.   

Οι επιστήμονες θεωρούν πως ο λόγος που ανέπτυξαν αυτή την ικανότητα είναι επειδή στο νησί δεν υπάρχουν άλλοι φυσικοί θηρευτές, που σημαίνει ότι οι καπουτσίνοι είχαν όλο το χρόνο στη διάθεση τους να πειραματιστούν και να τελειοποιήσουν τις ικανότητες τους με την πέτρα.   

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι το ταλέντο αυτό δεν έχει παρατηρηθεί και σε άλλους πληθυσμούς του νησιού, μόνο σε κάποιες αρσενικές μαϊμούδες σε ένα συγκεκριμένο σημείο.   

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι μαϊμούδες κινούνται μεταξύ άλλων ομάδων, οπότε θεωρητικά η καινοτομία θα έπρεπε να εξαπλωθεί, με τα ζώα να μιμούνται την πρακτική.   

Η ομάδα ελπίζει ότι περισσότερες έρευνες και περαιτέρω παρατηρήσεις  θα βοηθήσουν στο να εξηγηθεί τι συμβαίνει και πώς οι μαϊμούδες ανέπτυξαν αυτή τη δεξιότητα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου