Στο φως ανέκδοτα ντοκουμέντα από το Apollo 11 (video)

Σαν σήμερα, πριν 49 χρόνια, οι Neil Armstrong και Buzz Aldrin έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που πάτησαν το πόδι τους στη σελήνη. Η NASA παραχώρησε αδημοσίευτο, ιστορικό, υλικό από εκείνη την ημέρα. Διαστημικός δικηγόρος (ναι, υπάρχει τέτοιος κλάδος) εξηγεί πού ανήκει τελικά, το φεγγάρι.


Στη Γερμανία ζει μια οικογένεια (Jürgens) που υποστηρίζει πως η σελήνη της ανήκει, από το 1756. Τότε λέει, ο αυτοκράτορας της Πρωσίας, Frederick απένειμε το δορυφόρο, στον πατριάρχη της φαμίλιας, Aul ως κίνηση ευγνωμοσύνης -για υπηρεσίες που είχε παρέχει- και με όρο να "περάσει" στο νεότερο γιο του και ούτω καθ εξής.

Το 1936 εμφανίστηκε ένας άνδρας, με το όνομα A. Dean Lindsay, ο οποίος επέμενε πως το φεγγάρι, μαζί με όλα τα ουράνια σώματα, ήταν δικά του, βάσει σχετικών εγγράφων που είχε καταθέσει στο δικαστήριο της Irwin County, στη Georgia των ΗΠΑ. Το 1949 ένας υπάλληλος δημοσίων σχέσεων, ονόματι James T. Mangan αξίωσε ό,τι δεν είχε ο Lindsay: έστειλε επιστολή σε 74 έθνη, για να ανακοινώσει πως θα δημιουργούσε το Έθνος του Ουράνιου Διαστήματος (ή Κελεστία), που θα κάλυπτε όλο το χώρο εκτός της γης. Υποστήριξε πως 11 χώρες (μεταξύ τους η Κούβα, η Μεγάλη Βρετανία, η ΕΣΣΔ και οι ΗΠΑ) αναγνώρισαν ανεπίσημα αυτό το νέο έθνος, που ο Mangan σχεδίαζε να πουλήσει -σε τμήματα-, για ένα δολάριο το καθένα.

Στα χρόνια που ακολούθησαν έγιναν και άλλες... τέτοιες κινήσεις, ώσπου το 1969 όλος ο πλανήτης είδε αυτήν την εικόνα. 

credit: NASA/PROJECT APOLLO ARCHIVE.


Eκείνη την ημέρα έγινε η Σελήνη πολιτεία των ΗΠΑ;

Ο Buzz Aldrin είναι ο πρωταγωνιστής μιας εκ των πιο εμβληματικών φωτογραφιών που έχουν δημοσιευθεί, στην ιστορία της ανθρωπότητας. Είναι ο αστροναύτης που απαθανατίστηκε δίπλα στην αμερικανική σημαία, την οποία είχε καρφώσει λίγα λεπτά νωρίτερα στη σελήνη ο Neil Armstrong. Αυτοί ήταν οι δυο πρώτοι άνθρωποι που περπάτησαν στη σελήνη.

Ο Aldrin πάτησε το πόδι του στις 23.18 (ώρα Ελλάδος) της 21ης Ιουλίου του 1969, 19 λεπτά αφότου ο Armstrong είχε ακουμπήσει την επιφάνεια. Τα μέλη του πληρώματος του Apollo 11 πέρασαν 2 ώρες και ένα τέταρτο έξω από το διαστημικό σκάφος και συνέλεξαν 21.5 κιλά σεληνιακού υλικού, πριν επιστρέψουν στη γη.



Η προσελήνωση μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, παγκοσμίως. Την είδαν 600 εκατομμύρια άνθρωποι.

Σαράντα εννέα χρόνια αργότερα, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα και άλλες εικόνες από το αρχείο του Project Apollo. Πριν τις δείτε, Η NASA (National Aeronautics and Space Administration) αποκάλυψε νέες φωτογραφίες από το αρχείο της πρώτης προσελήνωσης. Πρόκειται για στιγμιότυπα που είναι θολά ή δεν έχει γίνει focus, αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ιστορικής σημασίας αρχεία.

Εμφανίζεται ο Aldrin να κατεβαίνει από την άτρακτο, λίγα δευτερόλεπτα πριν πατήσει στη σελήνη, ο εξοπλισμός των αστροναυτών, πώς έβλεπαν τη γη, selfies, αλλά και την πλακέτα που άφησαν πίσω τους.



Πίσω στο ερώτημα "πού ανήκει η σελήνη", σύμφωνα με όσα ίσχυαν εκείνη την εποχή -στη γη-, άπαξ και έβαζες εθνική σημαία σε άλλο μέρος του κόσμου, σήμαινε πως αξιώνεις την επικράτεια για την πατρίδα. Το PBS News Hour έκρινε πως ήλθε η ώρα να θέσει το σχετικό ερώτημα (αν το φεγγάρι ανήκει στις ΗΠΑ), στον διαστημικό δικηγόρο, Frans von der Dunk. Ναι, υπάρχει αυτός ο κλάδος στη νομική εδώ και λίγα χρόνια.

Ο ειδικός έγραψε πως "η διεκδίκηση νέων εθνικών εδαφών υπήρξε ευρωπαϊκή συνήθεια, εφαρμοσμένη σε μέρη που δεν άνηκαν στην ήπειρο, ανά τον κόσμο. Οι Πορτογάλοι, Ισπανοί, Ολλανδοί, Γάλλοι και Βρετανοί είχαν δημιουργήσει τεράστιες αποικιακές αυτοκρατορίες. Μολονότι η συμπεριφορά τους ήταν πολύ ευρωπαϊκό-κεντρική, η νομική αντίληψη του να βάζεις μια σημαία σε όποιο έδαφος, ήταν μια πράξη εγκαθίδρυσης της κυριαρχίας που έγινε αποδεκτή παγκοσμίως, ως μέρος του νόμου των εθνών.

Προφανώς και οι αστροναύτες είχαν πολύ πιο σημαντικά πράγματα στο μυαλό τους, από το να μεταφράσουν τη νομική σημασία και τις συνέπειες της τοποθέτησης της σημαίας στη σελήνη. Οι ΗΠΑ είχαν αντιληφθεί πως η θέα της σημαίας καρφωμένης στη σελήνη θα δημιουργούσε τεράστια πολιτικά ζητήματα, που θα προκαλούσαν "ζημιά" στη χώρα, στο διαστημικό της πρόγραμμα και γενικότερα στα συμφέροντα της".

Εξ ου και η Συνθήκη για το Διάστημα που είχε υπογραφεί το 1967, από 24 χώρες -πλέον είναι 129, υπάρχει Διεθνές Διαστημικό Δίκαιο και εποπτεύεται από το Γραφείο Διαστημικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών.


Το 2016 Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, στο Δίκαιο Διαστήματος (σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης) είχε αναδειχθεί η Νομική Σχολή Αθηνών.

Μεταξύ αυτών που αναφέρει είναι πως απαγορεύεται η εγκατάσταση όπλων μαζικής καταστροφής, ενώ η εξερεύνηση και η χρήση του διαστήματος ανήκει στην ανθρωπότητα -άρα καμία χώρα δεν μπορεί να διεκδικήσει τη σελήνη ή άλλο ουράνιο σώμα. Τονίζεται πως καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να γίνει ιδιοκτήτρια εξωγήινης ιδιοκτησίας. Δεν αναφέρει το ίδιο για άτομα ή εταιρίες.


Ο άνθρωπος που εκμεταλλεύτηκε το κενό του νόμου

Αυτός ήταν ο λόγος που από το 1980 ο Dennis Hope πουλάει εκτάσεις στο φεγγάρι. Τις οποίες θεωρεί δικές του. "Η Συνθήκη έλεγε πως εταιρίες δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τη σελήνη. Δεν έλεγε κάτι για φυσικά πρόσωπα" δήλωσε στο Business Insider, αφότου έστειλε έγγραφο στα Ηνωμένα Έθνη, με το οποίο ζητούσε την ιδιοκτησία του φεγγαριού. Ζητούσε μάλιστα, ένα νομικό λόγο να μη γίνει δικό του. Δεν του απάντησαν ποτέ.

Έκτοτε πουλάει πιστοποιητικά ιδιοκτησίας, για όσους δίνουν 24 δολάρια για κάθε 4 στρέμματα. Έχει δώσει σχετικά χαρτιά στους Barbara Walters, Tom Cruise, John Travolta και Nicole Kidman, υποστηρίζοντας πως έκαναν σχετικές αγορές. Όπως και οι George HW Bush και Jimmy Carter. Έχει εκτιμήσει πως τα στρέμματα είναι 10.7 εκατομμύρια και πράττει αναλόγως. Eπ' αυτού ο der Dunk είπε πως "μπορεί να είναι απάτη ή και κούφια αξίωση".

Τελικά, πού ανήκει το φεγγάρι; "Η απλή απάντηση στο ερώτημα αν οι Armstrong και Aldrin, οι δυο πρώτοι άνθρωποι που πάτησαν το πόδι τους στο φεγγάρι, το έκαναν μέρος των εδαφών των ΗΠΑ, είναι "όχι". Οι αστροναύτες προέβησαν στην κίνηση με τη σημαία, για να τιμήσουν όσους συνέβαλαν στην αποστολή του Apollo 11 (από τους φορολογούμενους, έως τον τελευταίο μηχανικό).

Οι περισσότερες χώρες του πλανήτη έχουν επισημάνει πως ό,τι γίνεται στη σελήνη και στους αστεροιδείς ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα. Για άλλες (ΗΠΑ, Λουξεμβούργο) ισχύει ό,τι και για την ανοιχτή θάλασσα: δεν υπόκειται τον έλεγχο μιας χώρας, αλλά είναι πλήρως ανοιχτή σε εγκεκριμένες νομικές αλιευτικές δραστηριότητες από πολίτες ή εταιρίες, οποιαδήποτε χώρας. Τα ψάρια που εγκλωβίζονται στα δίχτυα τους, είναι δικά τους προς νόμιμη χρήση", κατέληξε ο ειδικός.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου