Στην κορυφή του όρους Lico, ενός ανενεργού ηφαιστείου στη βόρεια Μοζαμβίκη, βρίσκεται ένας τόπος που λίγοι είχαν τη χαρά να δουν: ένα κρυμμένο τροπικό δάσος προστατευμένο από έναν βραχώδη, κυκλικό σχηματισμό.
Αν και το βουνό ήταν γνωστό στους ντόπιους, το ίδιο το δάσος παρέμενε μυστικό μέχρι πριν από έξι χρόνια, όταν ο Julian Bayliss το εντόπισε σε δορυφορικές εικόνες και πριν από ένα χρόνο έκανε την αποκάλυψη της ύπαρξής του σε συνέδριο της Οξφόρδης.
Πρόσφατα, επιστήμονες επισκέφθηκαν το τροπικό δάσος σε μια εκστρατεία που διοργάνωσε η Bayliss, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Μοζαμβίκης. Πίστευαν ότι αυτοί ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που θα πατούσαν το πόδι τους εκεί.
Μετά την ανακάλυψη του τροπικού δάσους, το όρος Lico έχει λάβει παγκόσμια προσοχή καθώς οι επιστήμονες θα μπορούσαν να μελετήσουν ένα από τα ελάχιστα ανέγγιχτα μέρη του πλανήτη.
Το δάσος ήταν προστατευμένο από έναν βραχώδη σχηματισμό σε σχήμα φράχτη που το κρατούσε μυστικό.
Το τι θα έβρισκαν γεννούσε μεγάλες προσδοκίες καθώς σπάνια κανείς μπορεί να έχει πρόσβαση σε τέτοια μέρη ή έστω και και να γνωρίζει την ύπαρξή τους.
Τα τροπικά δάση είναι τα παλαιότερα ζωντανά συστήματα στη Γη. Ορισμένα χρονολογούνται ήδη από την Ιουράσιο εποχή, αλλά ουσιαστικά, κανένα από αυτά δεν παραμένει άθικτο από την ανθρώπινη επέμβαση. Περίπου το 50% όλων των ειδών στη γη βρίσκονται σε τροπικά δάση και αυτό σημαίνει πως αυτό το μέρος ίσως αποτελεί μια βιολογική χρονοκάψουλα.
Χρειάστηκαν δύο χρόνια για να συγκεντρωθεί η ομάδα των 28 ατόμων που ανέβηκε στην κορυφή για να κατέβει μετά στο δάσος.
Βοτανολόγοι, βιολόγοι και οι επιστήμονες από τη Μοζαμβίκη, τη Σουαζιλάνδη, τη Νότια Αφρική, και το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετείχαν στην αποστολή την οποία οδήγησαν ορειβάτες στο κέντρο του όρους.
Η μελέτη του τροπικού δάσους συνεχίζεται και τα δείγματα που συλλέγονται είναι δεκάδες καθώς η έρευνα θα προσφέρει στους επιστήμονες μια μοναδική ματιά στο πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα δάση με την πάροδο του χρόνου.
Οι επιστήμονες αναμένουν επίσης να βρουν ένα πλήθος νέων ειδών που κατοικούν στο τροπικό δάσος: αρκετές πεταλούδες, βατράχια, ένα τρωκτικό και ένα αμφίβιο είναι για την ώρα υποψήφια νέα είδη.
Αλλά, αυτοί δεν ήταν τελικά οι πρώτοι άνθρωποι που επισκέπτονταν την περιοχή.
Έκπληξη προκάλεσαν τα κεραμικά δοχεία που βρέθηκαν κοντά σε ένα ρέμα, καθώς οι ντόπιοι δεν έχουν καμιά καταγραφή στην παράδοσή τους για ανθρώπους που να έχουν ανέβει εκεί. Και αυτό είναι ένα νέο μυστήριο που θα εμπλέξει πλέον και τους αρχαιολόγους στην έρευνα.
Όπως και να έχει, αυτός ο παρθένος θησαυρός θα αποτελέσει για το επόμενο διάστημα το επίκεντρο πολύ σημαντικών ερευνών και οι επιστήμονες φιλοδοξούν να βρουν πολλά σημαντικά στοιχεία τα οποία θα δημοσιοποιούνται και σίγουρα θα συναρπάζουν.
1 σχόλιο:
Φ Α Ν Τ Α Σ Τ Ι Κ Ο ! ! ειδικά η τελευταία φωτογραφία!
Δημοσίευση σχολίου