Τι έδειξαν νέες μελέτες για τα συμπληρώματα Ω-3 λιπαρών

Η ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η λήψη συμπληρωμάτων με ω-3 λιπαρά προστατεύει από καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή πρόωρο θάνατο είναι λάθος, σύμφωνα με μεγάλη και περιεκτική επισκόπηση των αποδεικτικών στοιχείων.   Χιλιάδες άνθρωποι λαμβάνουν τέτοια συμπληρώματα τακτικά και για χρόνια. Η πεποίθηση ότι προστατεύει την καρδιά έχει εξαπλωθεί και προωθείται στην εμπορία των συμπληρωμάτων επειδή τα αποτελέσματα από τις πρώτες δοκιμές είχαν δείξει ότι οι κάψουλες είχαν καρδιαγγειακά οφέλη.   

Μικρές ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων, είναι απαραίτητες για την υγεία μας. Τα λιπαρά ωμέγα-3 βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα με πιο δημοφιλή τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, αλλά και τροφές όπως τα καρύδια και οι σπόροι.   

Αλλά μια σημαντική επισκόπηση όλων των δοκιμών από το έγκριτο εργαστήρι Cochrane που διεξήχθη σε διεθνές επίπεδο για να δοκιμαστεί η επίδραση του ωμέγα-3 σε περισσότερους από 112.000 ανθρώπους, λέει ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα συμπληρώματα είχαν προσφέρει κάτι.   
«Μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τα συμπεράσματα αυτής της ανασκόπησης που έρχονται σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση ότι τα ωμέγα-3 συμπληρώματα προστατεύουν την καρδιά», δήλωσε η επικεφαλής συντάκτρια της Cochrane, Δρ. Lee Hooper από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας.   

«Αυτή η μεγάλη συστηματική ανασκόπηση περιελάμβανε πληροφορίες από πολλές χιλιάδες ανθρώπους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Παρά όλες αυτές τις πληροφορίες, δεν βλέπουμε αποτελέσματα προστασίας», ανέφερε.   

Οι ερευνητές εξέτασαν 79 δοκιμές ωμέγα-3, από τις οποίες 25 θεωρήθηκαν εξαιρετικά αξιόπιστες επειδή σχεδιάστηκαν και διεξήχθησαν ορθά.   

Οι μελέτες στρατολόγησαν άνδρες και γυναίκες, μερικούς υγιείς και άλλους με ασθένειες, από τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Ασία.   

Κάποιοι από αυτούς που συμμετείχαν είχαν κληθεί να συνεχίσουν τη συνήθη διατροφή τους, ενώ οι υπόλοιποι λάμβαναν συμπλήρωμα με επιπλέον ωμέγα-3 λιπαρά για τουλάχιστον ένα χρόνο.   

Στις περισσότερες από τις δοκιμές, οι άνθρωποι της ομάδας που λάμβαναν το συμπλήρωμα κλήθηκαν να λάβουν ωμέγα-3 λίπη με τη μορφή μιας ημερήσιας κάψουλας. Κάποιοι κατανάλωναν  επιπλέον ποσότητες λιπαρών ψαριών ενώ σε άλλες περιπτώσεις συνδυάστηκε η λήψη συμπληρωμάτων με α-λινολεϊκό οξύ που είχε προστεθεί σε μαργαρίνη ή υπήρχε σε καρπούς.   

Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου δεν τροποποίησαν καθόλου τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών ή εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με τους ερευνητές της Cochrane.   

Η κατανάλωση περισσότερων λιπαρών από συμπληρωμένη μαργαρίνη ή καρύδια οδήγησε σε ένα μικρό όφελος, αλλά η μείωση ήταν σχεδόν ανεπαίσθητη.   

Οι ερευνητές ξεκίνησαν τη συστηματική επανεξέτασή τους κατόπιν αιτήματος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, η οποία επικαιροποιεί τις οδηγίες της για τα πολυακόρεστα λίπη.   

Η πεποίθηση ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 θα μπορούσαν να προστατεύσουν από καρδιαγγειακές παθήσεις προήλθε από δυο θετικά αποτελέσματα δοκιμών στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, είπε ο Lee.    

Ο Lee είπε ότι δεν υπήρξαν αρκετές αποδείξεις  σε δοκιμές για να δείξουν εάν η κατανάλωση περισσότερων λιπαρών ψαριών είναι ευεργετική  αν και υποψιαζόταν ότι πιθανότατα είναι.   

Ο Tim Chico, καθηγητής της καρδιοαγγειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, δήλωσε ότι είναι απίθανο ότι οποιοδήποτε στοιχείο της διατροφής θα μπορούσε από μόνο του να αποτρέψει τις καρδιακές παθήσεις.   

«Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι αν και ορισμένα είδη διατροφής συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, όταν προσπαθούμε να εντοπίσουμε το ευεργετικό στοιχείο της δίαιτας και να το προσφέρουμε ως συμπλήρωμα, γενικά δεν έχει καθόλου όφελος», ανέφερε. Αυτό συνέβη με  αρκετές βιταμίνες και τώρα έρχεται να επιβεβαιωθεί και με τα ω-3.   

«Αυτά τα συμπληρώματα έχουν σημαντικό κόστος» είπε. «Αν κάποιος τα αγοράζει με την ελπίδα ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, θα τον συμβούλευα να ξοδέψει τα χρήματά του για τα λαχανικά». Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου