Δημιουργήθηκαν τα πρώτα υβριδικά έμβρυα βόρειου λευκού ρινόκερου

Επιστήμονες, χρησιμοποιώντας μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, δημιούργησαν στο εργαστήριό τους τα πρώτα στον κόσμο υβριδικά έμβρυα του βόρειου λευκού ρινόκερου, του θηλαστικού που κινδυνεύει περισσότερο από κάθε άλλο να εξαφανισθεί, καθώς έχουν απομείνει μόνο δύο ζώα του είδους του παγκοσμίως.


Το επίτευγμα δημιουργεί ελπίδες για διάσωση έστω των γονιδίων του βόρειου λευκού ρινόκερου, καθώς μετά τον πρόσφατο θάνατο του τελευταίου αρσενικού έχουν μείνει μόνο δύο θηλυκά σε όλο τον κόσμο.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει χρησιμοποιηθεί ξανά στο παρελθόν σε μεγάλα θηλαστικά όπως άλογα, όμως τώρα για πρώτη φορά καλλιεργούνται με επιτυχία στο εργαστήριο έμβρυα μέχρι το στάδιο της βλαστοκύστης, δηλαδή ώριμα για εμφύτευση σε θηλυκό.'

Ο τελευταίος βόρειος λευκός ρινόκερος που πέθανε φέτος το Μάρτιο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τόμας Χίλντεμπραντ του Ινστιτούτου Ζωολογικών Ερευνών Λάιμπνιτς του Βερολίνου και τον Τσέζαρε Γκάλι του του ιατρικού εργαστηρίου Avantea, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications".

Ο τελευταίος βόρειος λευκός ρινόκερος.

Τα έμβρυα είναι υβριδικά, επειδή αποτελούν ένα υβρίδιο του λευκού ρινόκερου κι ενός στενά συγγενικού είδους ρινόκερου. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κατεψυγμένα σπερματοζωάρια από πεθαμένους πια αρσενικούς βόρειους λευκούς ρινόκερους και, επειδή υπάρχουν ελάχιστα ωάρια από τα θηλυκά του είδους του, γονιμοποίησαν -με την τεχνική της μικρογονιμοποίησης ή σπερματέγχυσης- ωάρια από τον συγγενικό νότιο λευκό ρινόκερο.

Προέκυψαν έτσι υβριδικά έμβρυα από βόρειο και νότιο λευκό ρινόκερο, τα οποία ωρίμασαν μέχρι το στάδιο της βλαστοκύστης και στη συνέχεια καταψύχθηκαν για μελλοντική εμφύτευση σε θηλυκά, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η επόμενη πρόκληση για τους επιστήμονες είναι αφενός να πετύχουν την επιτυχή εμφύτευση του υβριδικού εμβρύου και στη συνέχεια την κύηση, αφετέρου να πάρουν ωάρια από τα δύο εν ζωή θηλυκά του βόρειου λευκού ρινόκερου, έτσι ώστε τα επόμενα εργαστηριακά έμβρυα να μην χρειάζεται να είναι πια υβριδικά με νότιο λευκό ρινόκερο.


Ο τελευταίος αρσενικός του είδους πέθανε το Μάρτιο


Ο τελευταίος αρσενικός βόρειος λευκός ρινόκερος που είχε απομείνει εν ζωή πέθανε το Μάρτιο και πλέον απομένουν μόνο δύο θηλυκά πριν το είδος εξαφανιστεί.

Ο 45χρονος Sudan αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας τις τελευταίες ημέρες λόγω της περασμένης ηλικίας του. Η ομάδα των κτηνιάτρων που τον φρόντιζε αποφάσισε να προχωρήσει σε ευθανασία, θεωρώντας πως η κατάσταση του δεν θα βελτιωνόταν.

Ο τελευταίος βόρειος λευκός ρινόκερος.

Όπως ανέφερε η ομάδα WildAid ο Sudan ζούσε σε κέντρο προστασίας ζώων στην Κένυα, περικυκλωμένος από ένοπλους φύλακες που προσπαθούσαν να τον σώσουν από λαθροθήρες.

«Ήταν ένας ευγενικός γίγαντας, η προσωπικότητά του ήταν απίστευτη και αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθός του πολλοί ήταν αυτοί που τον φοβούνταν. Αλλά δεν είχε κανένα κακό στοιχείο», είπε ο Elodie Sampere, εκπρόσωπος του κέντρου.  

Οι ειδικοί πήραν γενετικό δείγμα από Sudan, ελπίζοντας πως θα καταφέρουν να γονιμοποιήσουν τα δύο θηλυκά του είδους, αποκάλυψε ο Sampere.

«Απλώς ελπίζουμε ο κόσμος να μάθει από την απώλεια του Sudan και να λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο για να σταματήσει το λαθρεμπόριο κεράτων ρινόκερων», ανέφερε ο διευθυντής της WildAid, Peter Knights.

Οι ρινόκεροι στοχοποιούνται από λαθροθήρες, καθώς στην Ασία πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως τα κέρατά τους έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Οι ειδικοί θεωρούν πως το κέρας τους προσφέρει περισσότερα κέρδη από το εμπόδιο ναρκωτικών.

Ο τελευταίος βόρειος λευκός ρινόκερος.

Το κέντρο προστασίας ζώων, όπου φιλοξενούνταν ο Sudan, έχει λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας, αποστέλλοντας ακόμη και «μυστικούς πράκτορες» σε γειτονικές περιοχές για να συγκεντρώσουν πληροφορίες για λαθροθήρες.  

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο ρινόκερος αντιμετώπιζε προβλήματα υπογεννητικότητας, κάτι που έκανε την αύξηση του αριθμού του είδους ιδιαιτέρως δύσκολη.

Ο Sudan είχε γίνει είδηση το περασμένο έτος όταν το Tinder τον ονόμασε τον «πιο περιζήτητο εργένη στον κόσμο» προσπαθώντας να συγκεντρώσει κονδύλια για την προστασία του είδους του.

Ο βόρειος μαύρος ρινόκερος εξαφανίστηκε πριν από επτά χρόνια, λόγω της λαθροθηρίας. Απομένουν ακόμη πέντε είδη ρινόκερου στον κόσμο και όλα κινδυνεύουν από εξαφάνιση.


Πηγές: 1, 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου