Υπνική άπνοια: η ασθένεια με τα πολλά επικίνδυνα «πρόσωπα»

Κάθε νύχτα ο Πολ Μπλούμσταϊν κοιμάται φορώντας μια μάσκα προκειμένου να ανασάνει, η οποία του επιτρέπει να κοιμάται καλύτερα και να μην ξυπνάει πολλές φορές. Είναι μια ρουτίνα την οποία έχει υιοθετήσει από τη στιγμή που διαγνώστηκε ότι πάσχει από υπνική άπνοια. «Είναι σαν ένα χταπόδι να έχει κολλήσει στο πρόσωπό μου», λέει ο Μπλούμσταϊν, ο οποίος είναι 70 ετών. «Θα ήθελα μία νύχτα να μπορέσω να κοιμηθώ χωρίς αυτό το αίσθημα».


Έχουν περάσει δύο δεκαετίες από τη στιγμή που οι γιατροί διαπίστωσαν ότι η αναπνοή που σταματά και ξαναρχίζει κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι η αιτία ενός ευρέος φάσματος προβλημάτων υγείας που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πρόωρο θάνατο, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια αποτελεσματική θεραπεία.

Οι μάσκες πίεσης των αεραγωγών, η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη θεραπεία, έχουν βελτιωθεί πολύ όσον αφορά τον σχεδιασμό τους, έχουν γίνει μικρότερες και πιο αθόρυβες, αλλά οι ασθενείς εξακολουθούν να παραπονούνται για πόνους στα ρουθούνια, ξηροστομία και αίσθημα κλειστοφοβίας.

Σήμερα, νέοι τρόποι κατάκτησης της υπνικής άπνοιας και του εκρηκτικού ροχαλητού που την ακολουθεί διαγκωνίζονται για μία θέση στις κρεβατοκάμαρες εκατομμυρίων ανθρώπων που αναζητούν μία καλή νύχτα ύπνου. Τα προϊόντα κυμαίνονται από ένα μαξιλάρι 350 δολαρίων που αποτρέπει τον ύπνο μπρούμυτα μέχρι ένα χειρουργικό εμφύτευμα αξίας 24.000 δολαρίων που σπρώχνει τη γλώσσα προς τα μπρος με την κάθε αναπνοή.

Ειδικές μασέλες, κατασκευασμένες από οδοντιάτρους, είναι αποτελεσματικές για κάποιους ανθρώπους, αλλά έχουν και αυτές τις παρενέργειές τους, καθώς προκαλούν πόνο στο σαγόνι. Κάποιοι ασθενείς δοκιμάζουν τη χειρουργική προσέγγιση, αλλά και πάλι δεν υπάρχουν πάντα τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οι ιατροί συνιστούν απώλεια σωματικού βάρους, αλλά η δίαιτα και η γυμναστική δεν αποτελούν εναλλακτική λύση για ανθρώπους που δεν κοιμούνται καλά. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν χάπια κατά της υπνικής άπνοιας, αλλά οι ερευνητές προσπαθούν να τα παρασκευάσουν. Ενα φάρμακο που περιέχει THC, τη δραστική ουσία της μαριχουάνας, είχε καλά αποτελέσματα σε μία μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε φέτος.

Τι είναι όμως η υπνική άπνοια; Σε αυτούς που πάσχουν, οι μύες του λάρυγγα και της γλώσσας χαλαρώνουν και κλείνουν τους αεραγωγούς κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αίτια είναι η παχυσαρκία, η γήρανση και η δομή του προσώπου. Σταματούν να αναπνέουν, κάποιες φορές για ένα ολόκληρο λεπτό, εκατοντάδες φορές κάθε νύχτα και ξυπνούν με κοφτή ανάσα και ροχαλητό. Αυτά τους εμποδίζουν να κοιμηθούν βαθιά και να ξεκουραστούν. Εχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή, να έχουν αρρυθμίες και να πεθάνουν πρόωρα. Αλλά είναι δύσκολο για τους γιατρούς να αναγνωρίσουν αν αυτά τα προβλήματα προκαλούνται από την υπνική άπνοια, από την παχυσαρκία και την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας ή από κάποιον άλλον παράγοντα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου