Η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη ίσως είναι διπλάσια

Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη ίσως είναι διπλάσια από αυτή που φαίνεται να προβλέπουμε μέχρι στιγμής, υποστηρίζουν ερευνητές από 17 χώρες.   





Την περασμένη βδομάδα δημοσιεύτηκε έρευνα στο διάσημο περιοδικό για το περιβάλλον, Nature Geoscience, με τους συγγραφείς της να προσπαθούν να προβλέψουν τον τρόπο με τον οποίο πρόκειται να αυξηθεί η θερμοκρασία στη Γη τα επόμενα χρόνια.    

Όλα αυτά, δύο χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το κλίμα στο Παρίσι για διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας μέχρι τους 2 βαθμούς Κελσίου.    

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις προηγούμενες περιόδους πάνω στον πλανήτη κατά τις οποίες η θερμοκρασία είχε αυξηθεί πάνω από τα κανονικά πλαίσια.    

Το ανησυχητικό στοιχείο, όμως, με τη σημερινή εποχή, είναι πως το κοκτέιλ αερίων που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, φαίνεται πως έχει καταφέρει να επιταχύνει για πρώτη φορά με τόσο γρήγορο ρυθμό την άνοδο των θερμοκρασιών.   

«Κατά τη διάρκεια των ερευνών, οι θερμοκρασίες και η στάθμη της θάλασσας φάνηκαν πολύ υψηλότερες από ό,τι προβλέπουν τα σημερινά μοντέλα» δήλωσε ο Katrin Meissner από το Κέντρο Έρευνας για την Κλιματική Αλλαγή του Πανεπιστημίου του New South Wales και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.   

Αυτό, λοιπόν, πρόκειται να επηρεάσει και τη στάθμη της θάλασσας, η οποία ενδέχεται να ανεβεί μέχρι και 6 μέτρα, ακόμη και αν τηρηθούν οι διατάξεις της διακρατικής συμφωνίας για το κλίμα στο Παρίσι   

Σύμφωνα με τους ερευνητές, εμφανής είναι ο κίνδυνος ολόκληρες αστικές περιοχές να βρεθούν κάτω από τη θάλασσα και να εξαφανιστούν από τον χάρτη.    

Ο Meissner παραδέχεται πως οι συνέπειες στο κλίμα, ακόμη και αν η αύξηση της θερμοκρασίας μείνει στους 2 βαθμούς Κελσίου, έχουν υποτιμηθεί από τα ισχύοντα περιβαλλοντικά μοντέλα.    

«Δύο βαθμοί μπορεί να φαίνονται ωραίοι όταν τους βλέπουμε στα χαρτιά, τα οικοσυστήματα, όμως, μπορεί να αλλάξουν δραματικά» σημειώνει ο ίδιος.   

Ήδη την προηγούμενη βδομάδα παρατηρήθηκε ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο. Αρκετές περιοχές του βορείου ημισφαιρίου, όπως της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ, έσπασαν η μία μετά την άλλη ρεκόρ ιστορικών υψηλών θερμοκρασιών.  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου