Αστρονόμοι στην Ανταρκτική ανακάλυψαν πηγή νετρίνων σε μακρινό γαλαξία

Αστρονόμοι εντόπισαν για πρώτη φορά μια μακρινή κοσμική πηγή νετρίνων υψηλής ενέργειας, λύνοντας ένα μυστήριο 100 ετών.  




Τα νετρίνα, γνωστά και ως σωματίδια-«φαντάσματα» είναι υποατομικά σωματίδια χωρίς ηλεκτρικό φορτίο που αλληλεπιδρούν ελάχιστα με το περιβάλλον τους.   

Κάθε δευτερόλεπτο, τρισεκατομμύρια νετρίνα διαπερνούν το σώμα μας, χωρίς να γίνονται αντιληπτά.    

Τα περισσότερα νετρίνα που σαρώνουν τη Γη προέρχονται από τον Ήλιο μας, σε απόσταση 150 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, αλλά ένα μικρό ποσοστό σωματιδίων ιδιαίτερα υψηλών ενεργειών, καταφτάνουν στο σύστημα μας από το βαθύ, ανεξερεύνητο Διάστημα.    


Η Ανταρκτική «άκουσε» τον μακρινό γαλαξία   

Μετά από πολυετείς έρευνες, οι επιστήμονες του παρατηρητηρίου νετρίνων IceCube στον Νότιο Πόλο, κατάφεραν να ανακαλύψουν μία πηγή κοσμικών νετρίνων, σε έναν μακρινό γαλαξία τύπου μπλάζαρ.    

Στην καρδιά του ελλειπτικού γαλαξία περιστρέφεται μία τεράστια μαύρη τρύπα, από τα εξωτερικά όρια της οποίας εκπέμπονται κοσμικές ακτίνες και σωματίδια πολύ υψηλών ενεργειών που «βομβαρδίζουν» ασταμάτητα τον πλανήτη μας.    


Το αίνιγμα των 106 ετών   

Η προέλευση των κοσμικών ακτίνων απασχολούσε τους αστρονόμους από το 1912 που είχαν ανακαλυφθεί.   Όμως η δαιδαλώδης κίνησή τους στον διαγαλαξιακό χώρο εμπόδιζε τους επιστήμονες από το να χαρτογραφήσουν τις εκάστοτε πηγές με ακρίβεια.    

«Παρατηρούσαμε τις κοσμικές ακτίνες για περισσότερο από έναν αιώνα και επιτέλους βρήκαμε μία πηγή!», σχολίασε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου IceCube, Φράνσις Χάλζεν, που διδάσκει φυσική στο πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν.    

Το παρατηρητήριο IceCube βρίσκεται στην Ανταρκτική και ανήκει στο Ίδρυμα Φυσικών Επιστημών των ΗΠΑ.   

Οι εγκαταστάσεις του «κυνηγού νετρίνων» στο σταθμό Αμούδσεν-Σκοτ, αποτελούνται από 86 ειδικά, οπτικά καλώδια μήκους 2,5 χιλιομέτρων, που διακλαδίζονται κάτω από τον πάγο ανιχνεύοντας τα σωματίδια-«φαντάσματα».  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου