Oι καλλιτέχνες εμφανίζουν λιγότερη εγκεφαλική δράση με τη λήψη χρημάτων

Οι περισσότεροι καλλιτέχνες εργάζονται για εξαιρετικά χαμηλές αμοιβές. Παρά την επισφαλή φύση της οικονομίας της τέχνης, συνεχίζουν να το κάνουν θυσιάζοντας φαινομενικά την χρηματική αποζημίωση για χάρη της υψηλότερης ανταμοιβής που προσφέρει η δημιουργική ελευθερία.   
Υπάρχει όμως περίπτωση σε ορισμένους καλλιτέχνες να είναι έμφυτη η αδιαφορία τους για το χρήμα; Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό τους και πώς αντιδρά όταν καλείται να επιλέξει την ανταμοιβή;  

Αυτό υποδεικνύει μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Creativity Research Journal, με επικεφαλής τον Δρ. Roberto Maldonado, του εργαστηρίου συστημάτων νευροεπιστήμης και της απεικόνισης στην ψυχιατρική στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Göttingen στη Γερμανία.   

Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε τη δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που παράγεται ντοπαμίνη, η χημική ουσία που παρέχει ερεθίσματα ενθουσιασμού και απόλαυσης. Συχνά σχετίζεται με το σεξ, τα ναρκωτικά και τον τζόγο. Οι ερευνητές μελέτησαν τη δραστηριότητα όταν σε ομάδες με καλλιτέχνες και μη καλλιτέχνες παρουσιάστηκαν προσφορές για απόκτηση χρημάτων.   

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέγεθος του δείγματος της μελέτης είναι πολύ μικρό καθώς μόλις είκοσι τέσσερις συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν τη δοκιμή.   

Δώδεκα από αυτούς εργάζονταν στο χώρο των τεχνών, ως ηθοποιοί, ζωγράφοι, γλύπτες, μουσικοί και φωτογράφοι. Η άλλη ομάδα των 12 περιλάμβανε έναν ασφαλιστή, έναν οδοντίατρο, έναν διαχειριστή επιχείρησης και έναν μηχανικό, μεταξύ άλλων επαγγελμάτων τα οποία δεν χαρακτηρίζονται ως «δημιουργικά».   

Κάθε συμμετέχων φορούσε μια σειρά από ειδικά γυαλιά που έδειχναν μια σειρά από τετράγωνα σε διαφορετικά χρώματα. Όταν εμφανίζονταν το πράσινο τετράγωνο, θα μπορούσαν να το επιλέξουν με ένα κουμπί και να λάβουν χρήματα (μέχρι 30 ευρώ).   

Ζητήθηκε να επιλέξουν άλλα χρώματα, αλλά αυτά δεν θα είχαν ως αποτέλεσμα καμία χρηματική ανταμοιβή.   

Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες δέχονταν σάρωση της εγκεφαλικής τους δραστηριότητας (fMRI).   

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι καλλιτέχνες έδειξαν σημαντικά μειωμένη ενεργοποίηση στο κοιλιακό ραβδωτό σώμα, μέρος του συστήματος ανταμοιβής του εγκεφάλου, όταν επέλεξαν τα πράσινα τετράγωνα με χρήματα σε σύγκριση με τους μη καλλιτέχνες.   

Προσθέτοντας μια ακόμη ενδιαφέρουσα πληροφορία στα ευρήματά τους, οι ερευνητές ανακάλυψαν σε ένα δεύτερο τεστ ότι οι καλλιτέχνες παρουσίαζαν μεγαλύτερη ανταπόκριση σε ένα άλλο τμήμα που συνδέεται με την ντοπαμίνη όταν τους είπαν να απορρίψουν τα πράσινα τετράγωνα. Με άλλα λόγια, οι καλλιτέχνες εμφανίζουν λιγότερη εγκεφαλική δράση με τη λήψη χρημάτων και περισσότερη όταν ξέρουν ότι δεν μπορούν να τα έχουν.   

«Συνολικά, τα αποτελέσματα μας δείχνουν την ύπαρξη διαφορετικών νευρικών χαρακτηριστικών στο σύστημα ανταμοιβής των καλλιτεχνών, οι οποίοι είναι λιγότερο διατεθειμένοι να αντιδράσουν στην αποδοχή των χρηματικών αμοιβών», γράφουν οι ερευνητές. Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου