Τεχνητή ωοθήκη θα βοηθήσει γυναίκες που δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδιά

Δανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν από ανθρώπινο ιστό στο εργαστήριο και μετά εμφύτευσαν σε πειραματόζωα την πρώτη τεχνητή ωοθήκη, η οποία αποδείχθηκε λειτουργική.





Στο μέλλον μια τέτοια ωοθήκη, που θα επιτρέπει την ανάπτυξη ώριμων ωαρίων κατάλληλων για γονιμοποίηση και στη συνέχεια για εμφύτευση στη μήτρα, θα βοηθήσει να αποκτήσουν παιδιά οι γυναίκες που έχουν χάσει τη γονιμότητά τους μετά από χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία λόγω καρκίνου ή εξαιτίας παθήσεων όπως η πολλαπλή σκλήρυνση ή ακόμη όσες έχουν υπερβολικά πρόωρη εμμηνόπαυση.

Οι ερευνητές της κλινικής Rigshospitalet της Κοπεγχάγης, με επικεφαλής τη δρα Σούζαν Πορς, που θα κάνουν σήμερα τη σχετική παρουσίαση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, στη Βαρκελώνη, σύμφωνα με τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Ιντιπέντεντ», έδειξαν ότι πειραματική ωοθήκη μπορεί να διατηρήσει τα ανθρώπινα ωάρια ζωντανά επί εβδομάδες.

Ορισμένοι καρκίνοι όπως των ωοθηκών και η λευχαιμία μπορούν να εξαπλωθούν στον ίδιο των ιστό των ωοθηκών, με συνέπεια οι ασθενείς να μην μπορούν να γεννήσουν. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν μια χημική διαδικασία για να απογυμνώσουν τον ιστό των ωοθηκών από όλα τα κύτταρά του, υγιή και καρκινικά, έτσι ώστε να εξαλειφθεί η πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες δημιουργούν εξ αρχής μια νέα ωοθήκη στο εργαστήριο, χρησιμοποιώντας ως βάση ένα «σκελετό» από κολλαγόνο πάνω στον οποίο καλλιεργούνται νέα υγιή κύτταρα. Μια τέτοια ωοθήκη με 20 θυλάκια ανθρώπινων ωαρίων εμφυτεύθηκε σε ποντίκια και το ένα τέταρτο των ωαρίων επιβίωσαν επί τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Στο μεταξύ, αιμοφόρα αγγεία είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται γύρω από την ωοθήκη.

«Είναι η πρώτη απόδειξη ότι πράγματι μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτά τα ωοκύτταρα. Είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου», δήλωσε η Πορς, αλλά επεσήμανε ότι «θα χρειασθούν πολλά χρόνια, προτού μια τέτοια ωοθήκη τοποθετηθεί σε γυναίκα».

Θα πρέπει να περάσουν ακόμη πέντε έως δέκα χρόνια ερευνών και δοκιμών, εωσότου οι εργαστηριακές ωοθήκες θεωρηθούν ασφαλείς και έτοιμες για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Οι γυναικολόγοι πάντως βλέπουν μεγάλες προοπτικές - εφόσον όλα πάνε καλά- η εργαστηριακή ωοθήκη να αξιοποιηθεί ευρύτερα από τις κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης στις υπογόνιμες γυναίκες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου