Η πρώτη ξαπλώστρα με φωτοβολταϊκά φτιάχτηκε στη Θεσσαλονίκη

Την πρώτη φωτοβολταϊκή ξαπλώστρα στην Ελλάδα που φορτίζει ηλεκτρονικές συσκευές δημιούργησε η Organic Electronic Technologies (ΟΕΤ), που πριν λίγο καιρό είχε παρουσιάσει ένα ψυγείο παγωτών επίσης με φωτοβολταϊκά στην οροφή του.   





Η εταιρία ΟΕΤ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, είναι η πρώτη στην Ελλάδα που διαθέτει τυπωμένα φωτοβολταϊκά, που εκτός από ευκαμψία έχουν χαμηλό βάρος, είναι ημιδιαφανή και δεν σπάνε.    

Η «ηλιακή ξαπλώστρα» είναι ένα μόνο παράδειγμα των πολλαπλών χρήσεων που μπορεί να έχει το προϊόν της εταιρίας. Η συγκεκριμένη φέρει τρία πάνελ φωτοβολταϊκών, που τροφοδοτούν ένα μικρό ηλεκτρικό κύκλωμα, το οποίο αποθηκεύει την παραγόμενη ενέργεια. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο χρήστης είναι να συνδέσει τις συσκευές του (κινητά τηλέφωνα, λάπτοπ, τάμπλετ, ηχεία κ.ά.) με τη θύρα USB της ξαπλώστρας.      


«Είναι μια εφαρμογή η οποία αξιοποιεί τα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά (OPV) που σχεδιάζει, τυπώνει και παράγει η ίδια η ΟΕΤ. Στην ξαπλώστρα αυτή τρία εύκαμπτα πάνελ οργανικών φωτοβολταϊκών τοποθετούνται στο σκίαστρο της ξαπλώστρας συγκεντρώνοντας ηλιακή ενέργεια, με στόχο να την μετατρέψουν και να τροφοδοτούν με ηλεκτρική ενέργεια συμβατές συσκευές καταναλωτές. Συγκεκριμένα, τα εν λόγω εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά αποδίδουν ισχύ περί τα 30 W/m2, έχουν διαστάσεις 30 x 90 εκατοστά και ζυγίζουν μόλις 500 γραμμάρια το τετραγωνικό μέτρο», εξηγεί στο LIFO.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Organic Electronic Technologies (ΟΕΤ) Βασίλης Μάτσκος.    
    

Πριν την ξαπλώστρα, η ΟΕΤ είχε παρουσιάσει ένα ψυγείο συντήρησης παγωτού, το οποίο λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια έχοντας στο σκέπαστρό του εύκαμπτα, διαφανή και οικονομικά οργανικά φωτοβολταϊκά, καθώς η Ελλάδα, που έχει το πλεονέκτημα του μεγάλου αριθμού ημερών ηλιοφάνειας, θα μπορούσε να είναι ο ιδανικός τόπος για τη χρήση του.    

Η «ηλιακή ξαπλώστρα» παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης νανοτεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη, Nanotexnology Expo 2018.   

Να σημειωθεί πως η ΟΕΤ επέτυχε εσχάτως παγκόσμιο ρεκόρ απόδοσης οργανικών φωτοβολταϊκών της τάξεως του 7,4%. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου