«Ηθικά αποδεκτή» η γενετική τροποποίηση σε έμβρυα στη Βρετανία

Το «πράσινο φως» για τη δημιουργία μωρών με γενετικά τροποποιημένο DNA, έδωσε ένας οργανισμός που ασχολείται με ζητήματα ηθικής στη Βρετανία.    





Το Συμβούλιο Βιοηθικής του Νούφιλντ ανακοίνωσε πως η αλλαγή στο DNA ενός εμβρύου είναι «ηθικά αποδεκτή», αν είναι προς το συμφέρον για τη μελλοντική εξέλιξη του παιδιού και δεν συνεισφέρει στις ανισότητες που ήδη χωρίζουν την κοινωνία.    

Η έκθεση του συμβουλίου δεν ζητεί την αλλαγή της βρετανικής νομοθεσίας προκείμενου να επιτρέπει τα γενετικά τροποποιημένα μωρά. Καλεί όμως σε περαιτέρω έρευνα σε ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα, τις κοινωνικές επιπτώσεις και τις πιθανές επιπλοκές.     

«Η άποψη μας είναι πως η γενετική τροποποίηση δεν είναι ηθικά απαράδεκτη από μόνη της. Δεν υπάρχει λόγος να την απορρίπτεις για λόγους αρχής», λέει η Κάρεν Γενγκ επικεφαλής της ομάδας εργασίας του συμβουλίου και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.    

Όμως, η έκθεση ξεσήκωσε και κύμα κριτικής από ορισμένες πλευρές. Οι συγγραφείς της έκθεσης κατηγορήθηκαν πως ανοίγουν το δρόμο για απεριόριστη χρήση της γενετικής με τραγικές κοινωνικές επιπτώσεις.    

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην γενετική επιτρέπουν στους επιστήμονες να μπορούν να τροποποιήσουν το DNA σημείο προς σημείο. Σε τουλάχιστον θεωρητικό επίπεδο, μέσω παρεμβάσεων σε σπέρμα, ωάρια αλλά και το ίδιο το έμβρυο, οι επιστήμονες έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν και να βελτιώσουν τη μελλοντική εξέλιξη ενός παιδιού.     

Ενώ η νομοθεσία στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες απαγορεύει τη δημιουργία γενετικά τροποποιημένων παιδιών, μια σειρά από πειράματα έχουν δείξει πως οι παρεμβάσεις στο DΝΑ θα μπορούσαν, επί της αρχής, να προστατεύσουν το παιδί από σοβαρές ασθένειες που οφείλονται στην κληρονομικότητα.    

Ούτως η άλλως η γενετική τροποποίηση σε ανθρώπινα έμβρυα έχει υπάρξει ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Πρώτα απ' όλα πρέπει να αποδειχθεί πως η διαδικασία είναι ασφαλής.   

Σε μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Biotechnology οι ερευνητές ανακοίνωσαν πως το πιο δημοφιλές από τα εργαλεία που χρησιμοποιείται για γενετική τροποποίηση προκάλεσε μεγαλύτερη ζημιά στο DNA από ότι ως τώρα πίστευαν οι ειδικοί. Αν οι συγκεκριμένοι επιστήμονες έχουν δίκιο, η γενετική τροποποίηση μπορεί να καταστρέψει υγιή γονίδια ενώ στόχος της ήταν να διορθώσει τα ατελή.    

Ένας άλλος ανησυχίας είναι πως οι αλλαγές που θα γίνουν στο DNA ενός εμβρύου θα επηρεάσουν όλα τα κύτταρα του, συμπεριλαμβανομένου του σπέρματος ή των ωαρίων, κάτι που σημαίνει πως η γενετική τροποποίηση θα περάσει στις επόμενες γενιές.    

Τέλος, οι παρεμβάσεις στο DNA κάνουν πιθανή και τη δημιουργία «ιδανικών μωρών» στα οποία οι παρεμβάσεις στο DNA θα γίνουν ώστε να αποκτήσουν χαρακτηριστικά τα οποία θα θέλουν οι γονείς τους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου Βιοηθικής του Νουφιλντ προκειμένου να είναι ηθικά αποδεκτές τέτοιες παρεμβάσεις πρέπει να είναι «προς το συμφέρον του παιδιού» και «να μην έχουν νοσηρές παρενέργειες στην κοινωνία».    

Ο Τζορτζ Τσέρτς, γενετιστής στο Χαρβαρντ -που δεν είχε κάποια συμμετοχή στην ανακοίνωση-ανέφερε πως συμφωνεί επί της αρχής με τα συμπεράσματα της και πως οι γενετική τροποποίηση δεν πρέπει να αυξάνει «την ανισότητα, τις διακρίσεις και την διαίρεση της κοινωνίας». Θεωρεί πως με γενετική τροποποίηση σε συνηθισμένους τύπους σπέρματος και ωαρίων θα μπορούσε να προστατευτεί το 5% των μωρών από σοβαρές ασθένειες.    

Διαφορετική είναι η άποψη της Μάρτσι Νταρνόφσκι, από το Κέντρο για την Γενετική και την Κοινωνία στην Καλιφόρνια. Υποστηρίζει πως η έκθεση αναγνωρίζει πως αν επιτραπεί η γενετική τροποποίηση θα χρησιμοποιηθεί για λόγους αισθητικών βελτιώσεων. «Η έκθεση αναγνωρίζει αυτή την πιθανότητα, αλλά λέει πως δεν θα πρέπει να είναι εμπόδιο. Ουσιαστικά στρώνουν το κόκκινο χαλί στην αλόγιστη χρήση της γενετικής για ευγονικούς σκοπούς». 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου