Ποια είναι η σωστή χρήση του αντιηλιακού

Τα αντιηλιακά είναι γνωστό ότι είτε είναι σε μορφή κρέμας και λοσιόν, είτε στικ ή σπρέι, μπορούν να μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε το δέρμα μας από τον ήλιο και μακροπρόθεσμα από τον καρκίνο του δέρματος. Όμως, πολλά εξαρτώνται από τη χρήση τους. Η μέγιστη προστασία επιτυγχάνεται μόνο όταν τα χρησιμοποιούμε σωστά, λένε οι ειδικοί.



«Τα αντιηλιακά περιέχουν διάφορα συστατικά που μπορεί να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα οργανικά χημικά συστατικά που απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, ανόργανα σωματίδια που αντανακλούν, διασκορπίζουν και απορροφούν την UV και οργανικά σωματίδια που κυρίως απορροφούν το φως. Όλ' αυτά τα συστατικά πρακτικά είναι φίλτρα που εμποδίζουν την είσοδο της UV βαθιά στο δέρμα» εξηγεί ο Μάρκος Μιχελάκης, δερματολόγος-αφροδισιολόγος και συνεχίζει: «Ωστόσο, το γεγονός ότι διαθέτουν φίλτρα, δεν σημαίνει ότι απορροφούν με μαγικό τρόπο την UV, όση ποσότητα κι αν βάλουμε, και όποτε κι αν γίνει η επάλειψη».

Κατ' αρχάς, όλα τα αντιηλιακά, ανεξάρτητα από το είδος τους (κρέμα, λοσιόν, στικ ή σπρέι) πρέπει να είναι ευρέος φάσματος, δηλαδή να προστατεύουν τόσο από την UVA όσο και την UVB. Πρέπει επίσης να είναι ανθεκτικά στο νερό (water resistant) και να έχουν SPF 30 ή υψηλότερο.

«Τα αντιηλιακά στικ είναι πιο εύκολα για χρήση κάτω από τα μάτια, στα χείλη και στο πάνω μέρος των χεριών» διευκρινίζει ο κ. Μιχελάκης. «Αντίστοιχα, τα αντηλιακά σε μορφή σπρέι ή λοσιόν είναι ευκολότερα για εφαρμογή σε παιδιά και άνδρες, διότι απλώνονται και απορροφώνται πιο εύκολα. Ωστόσο είναι σημαντικό να λαμβάνετε ειδικές προφυλάξεις κατά τη χρήση τους, ώστε να εξασφαλίζετε τη μέγιστη δυνατή προστασία».


Οι λοσιόν και οι κρέμες

Σε γενικές γραμμές, ο μέσος ενήλικας χρειάζεται τουλάχιστον ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού αντιηλιακό για κάθε χέρι και πόδι, και σχεδόν άλλο ένα για να καλύψει τον αυχένα, το πρόσωπο και τα αυτιά του.

Για να καλύψει το υπόλοιπο σώμα (θώρακας, κοιλιά και πλάτη) χρειάζεται τουλάχιστον δύο κουταλιές της σούπας, ανάλογα βέβαια με τον σωματότυπό του.

Η επάλειψη πρέπει να γίνεται έως ότου απορροφηθεί καλά το αντιηλιακό.


Τα στικ

Για μέγιστη προστασία από τα αντιηλιακά σε μορφή στικ, καλό θα ήταν:

  • Να περνάτε το στικ τέσσερις φορές μπροστά και πίσω, σε κάθε τμήμα του δέρματος στο οποίο το εφαρμόζετε. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζετε ότι χρησιμοποιείτε επαρκή ποσότητα αντηλιακού.
  • Να τρίβετε στη συνέχεια το αντηλιακό, για να επιτυγχάνετε ομοιόμορφη κάλυψη.

Τα σπρέι


Όταν χρησιμοποιείτε σπρέι, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) συνιστά να προσέχετε τα εξής:

  • Να κρατάτε το στόμιο κοντά στο δέρμα σας και να βάζετε γενναία ποσότητα αντηλιακού. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται τουλάχιστον 30 γραμμάρια αντηλιακού (περίπου όσο είναι ένα «σφηνάκι») για να καλύψουν όλο το σώμα τους. Επειδή μερικές φορές είναι δύσκολο να καταλάβετε αν βάλατε αρκετό, να ψεκάζεστε με το σπρέι έως ότου αρχίσει να γυαλίζει το δέρμα σας.
  • Μετά την εφαρμογή του αντιηλιακού σε σπρέι, να το αλείφετε στο δέρμα σας. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζετε ότι δεν θα μείνουν ακάλυπτα σημεία.
  • Μην εισπνέετε το σπρέι και μην ψεκάζετε το πρόσωπό σας. Αν θέλετε να βάλετε αντιηλιακό σε σπρέι στο πρόσωπό σας, βάλτε το στα χέρια σας και ύστερα απλώστε το στο πρόσωπο. Ωστόσο για προληπτικούς λόγους αποφύγετε την επαφή με τα μάτια και το στόμα.
  • Μην χρησιμοποιείτε σπρέι τις ημέρες με αέρα. Όταν φυσάει αέρας το σπρέι διασκορπίζεται, ενώ είναι ευκολότερο να το εισπνεύσετε κατά λάθος.
  • Μην ψεκάζετε ποτέ το αντιηλιακό σπρέι δίπλα σε πηγές θερμότητας, σε φωτιά ή ενόσω καπνίζετε. Αν και τα αντιηλιακά συνήθως δεν είναι εύφλεκτα, μπορεί να γίνουν σε μορφή αεροζόλ. Ποτέ λοιπόν μην ψεκάζεστε με αντιηλιακό σπρέι όταν κάθεστε δίπλα σε αναμμένες ψησταριές, κεριά, τσιγάρα ή άλλη πηγή φωτιάς. Να βεβαιώνεστε επίσης ότι το δέρμα σας έχει απορροφήσει το αντιηλιακό πριν πλησιάσετε τις φλόγες.


Ανεξάρτητα από το είδος

«Ό,τι είδος αντηλιακού κι αν προτιμήσετε, να το εφαρμόζετε μισή ώρα πριν βγείτε από το σπίτι, ώστε να προλάβουν να δράσουν τα φίλτρα του», συνιστά ο Δρ. Μιχελάκης.

Απαραίτητο είναι ακόμα να ανανεώνετε τακτικά την αντηλιακή κάλυψη σε όλο το σώμα σας (και στο πρόσωπο, τον αυχένα και τα αυτιά σας). Αυτό πρέπει να συμβαίνει το αργότερο κάθε 2 ώρες το καλοκαίρι. Αν όμως κολυμπήσετε ή ιδρώσετε πολύ, η επάλειψη πρέπει να επαναληφθεί μόλις στεγνώσετε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου