Πείραμα αποκάλυψε πως τα κοράκια κρύβουν ένα μοναδικό χάρισμα (video)

Είναι γνωστό ότι τα κοράκια κατασκευάζουν και χρησιμοποιούν εργαλεία. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα πουλιά μπορούν να απομνημονεύσουν τα σχήματα εργαλείων και να τα αναδημιουργήσουν από μνήμης.   


Στο παρελθόν έχουν παρατηρηθεί κοράκια από την Νέα Καληδονία που δημιουργούσαν εργαλεία στην άγρια φύση τα οποία χρησιμοποιούνται για να προσεγγίσουν τροφή. Αλλά ακριβώς το πώς μαθαίνουν τα σχέδια των εργαλείων και πώς το να τα τροποποιούν και να τα βελτιστοποιούν δεν ήταν σαφές. Είναι ενστικτώδες, ή είναι κάτι που τα κοράκια μπορούν να μάθουν παρακολουθώντας άλλα κοράκια;   

Αν και τα κοράκια της Νέας Καληδονίας δεν φαίνεται να δίνουν μεγάλη προσοχή σε ό, τι κάνουν άλλα κοράκια στην άγρια φύση, έχουν προκύψει συγκεκριμένα σχέδια εργαλείων σε διαφορετικές περιοχές. Παρατηρήθηκε ωστόσο πως οι δεξιότητες και οι τροποποιήσεις που κάνουν, περνούν και βελτιώνονται από γενιά σε γενιά. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα παράδειγμα μιας αποκαλούμενης σωρευτικής πολιτιστικής εξέλιξης, η οποία σπάνια παρατηρείται στην άγρια φύση.   

Αλλά αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν τα κοράκια πράγματι απομνημονεύουν τα σχέδια εργαλείων και τα αναδημιουργούν. Για να δουν αν τα έξυπνα πουλιά είναι σε θέση να το κάνουν αυτό, μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Cambridge σχεδίασε ένα πείραμα.   

Αρχικά εκπαίδευσαν τα κοράκια να αναγνωρίσουν ένα καλό εργαλείο. Καθένα από τα πουλιά έλαβε μια επιλογή προκατασκευασμένων κουπονιών από χαρτόνι για χρήση σε μια προσαρμοσμένη «μηχανή αυτόματης πώλησης» - δύο μεγάλα κουπόνια και δύο μικρά κουπόνια.   

Όλα τα πουλιά εκπαιδεύτηκαν για το πώς να χρησιμοποιήσουν τη μεγαλύτερη κάρτα και μετά από μια δοκιμαστική φάση και τη μικρότερη.   Όταν η "σωστή" κάρτα εισέρχονταν στο μηχάνημα αυτόματης πώλησης, ένα κομμάτι κρέας έβγαινε σαν ανταμοιβή. Τα πουλιά σύντομα έμαθαν ποια κάρτα ήταν η σωστή.   

Μετά συνέβη κάτι ακόμη πιο αναπάντεχο καθώς δόθηκε στα πουλιά ένα μεγαλύτερο φύλλο χαρτονιού. Χωρίς να τους δείξουν τι έπρεπε να κάνουν, τα κοράκια άρχισαν με τα νύχια και το ράμφος τους να το σκίζουν ώστε να μικρύνει και να προσαρμόζεται στο μηχάνημα διαμορφώνοντας το δικό τους εργαλείο. Μερικά έδειξαν σαφή ικανότητα να απομνημονεύσουν πολύ καλά το μέγεθος της κάρτας και πέτυχαν να το αναδημιουργήσουν όσο καλύτερα μπορούσαν.   

Περαιτέρω πειράματα θα πρέπει να διεξαχθούν, όπως λένε οι επιστήμονες, αλλά παράλληλα δηλώνουν πως είναι μια συναρπαστική εξέλιξη στην κατανόηση της ευφυίας των πουλιών. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου