Η "άγνωστη" παραλία με τον βυθισμένο αρχαίο οικισμό (video)

Λίγο ανατολικά από τον Κόρφο Κορινθίας βρίσκεται μια παραλία που εντυπωσιάζει με το εξωτερικό χρώμα των νερών της. Εκτός από τα πετρώματα, αυτές οι αποχρώσεις οφείλονται και σε ανθρώπινη δραστηριότητα, καθώς στο σημείο βρισκόταν η Μυκηναϊκή Πόλη Καλαμιανός, η οποία έχει βυθιστεί στο μεγαλύτερο μέρος της.Πάνω σ' αυτά τα ερείπια της πόλης, η λευκή άμμος έχει δημιουργήσει την παραλία σήμερα. Η πόλη ανακαλύφθηκε από τον αρχαιολόγο Daniel Pullen του Πανεπιστημίου της Florida.

"Έχουμε ενδείξεις ότι κατοικούσαν άνθρωποι σ’ αυτή τη τοποθεσία για ένα μακρύ διάστημα. Σε κάποια χρονική στιγμή, ήρθαν νέοι κάτοικοι και εγκαθίδρυσαν αυτή τη θέση ως ένα νέο φυλάκιο ή ίσως και μια ναυτική ή στρατιωτική βάση. Και μαζί τους έφεραν τους μηχανικούς και οικοδόμους τους και κατασκεύασαν το κύριο τμήμα του χώρου", δήλωνε ο αρχαιολόγος το 2008. Ο κ. Pullen και η ομάδα του ονόμασαν τον οικισμό "Κόρφος-Καλαμιανός". Βρίσκεται στην ακτή του Σαρωνικού Κόλπου στο δυτικό Αιγαίο, περίπου 100 χλμ. νοτιοδυτικά των Αθηνών και περίπου 65 χλμ. ανατολικά των Μυκηνών.Παρόλο που ο Κόρφος-Καλαμιανός δε φαίνεται να είχε ανάκτορο, πολλές απο τις κατασκευές του χτίστηκαν  σε ανακτορικού στύλ αρχιτεκτονική, γεγονός που οδηγεί τους αρχαιολόγους να πιστεύουν ότι ευγενείς ή αντιπρόσωποι του ηγεμόνα ίσως είχαν μείνει εδώ. Ίσως η τοποθεσία αποτελούσε ένα επίσημο φυλάκιο του ανακτόρου των Μυκηνών προτείνει ο κ. Pullen.


Ο κ. Pullen ανακάλυψε τα υπολείμματα του οικισμού το 2001 και παρουσίασε τα ευρήματά του στο ετήσιο συνέδριο του Archaeological Institute of America, το Ιανουάριο του 2008. Στη θέση έγιναν έρευνες και από τον Thomas Tartaron και την ομάδα του. Οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν υποβρυχίως στην ενδεχόμενη θέση του μυκηναϊκού λιμανιού αποκάλυψαν ένα σωρό λίθων και κεραμική της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (σύμφωνα με όρους απόλυτης χρονολόγησης η ΥΕΧ ξεκινάει στο Αιγαίο περίπου το 1700 π.Χ.).

Ο Tartaron γράφει πως ο "Καλαμιανός βρίσκεται κοντά σε υγρότοπο, σε σχετικό υψόμετρο που επιτρέπει την εποπτεία της γύρω περιοχής και τη θάλασσα και η παραλία του έχει σχετικά βαθιά νερά ιδανικά για παραμονή πλοίων".Η πρόσβαση γίνεται από παρακείμενο χωματόδρομο και ελάχιστο περπάτημα ή με σκάφος. Ο χωματόδρομος φτάνει μέχρι το σπίτι που βλέπετε παρακάτω και εν συνεχεία η απόσταση είναι 200 μέτρα με τα πόδια.


Το ιστορικό της ανακάλυψης

Ο Pullen ανακάλυψε τα υπολείμματα του οικισμού το 2001 και παρουσίασε τα ευρήματά στο ετήσιο συνέδριο του Archaeological Institute of America, το Ιανουάριο του 2008.

Ο οικισμός αποτελείται από μια εντυπωσιακά διατηρημένη Μυκηναϊκή πόλη με λιμάνι, με εκατοντάδες τοίχους να στέκονται μετά απο τόσα χρόνια. Η τοποθεσία, η οποία είναι εν μέρει κάτω απο το νερό σήμερα, βρίσκεται σε μια βραχώδη και απομονωμένη λωρίδα ακτογραμμής. Η επικρατούσα άποψη λέει ότι τελούσε χρέη προκεχωρημένου  στρατιωτικού φυλακίου.

«Αυτή είναι μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη. Είναι πράγματι σπάνιο να ανακαλύψεις μια ολόκληρη πόλη της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, η οποία να διατηρείται σε τέτοιο βαθμό.» Αυτό δηλώνει ο κ. Daniel Pullen, αρχαιολόγος στο Florida State University, και  ο οποίος ανακάλυψε την θέση.

Είναι μοναδική θέση διότι συνήθως τα υπολείμματα των Μυκηναϊκών πόλεων είναι θαμμένα σε αποθέσεις αιώνων, σε αντίθεση με την παρούσα πόλη, η οποία στέκεται πάνω απο το έδαφος με πολλούς τοίχους σχεδόν ανέπαφους.

«Συνήθως, για να ανασκάψεις Μυκηναϊκά κτίρια θα πρέπει να προσωρήσεις κάτω απο το επίπεδο του εδάφους. Εδώ, όμως, έχουμε τη κάτοψη μιας ολόκληρης πόλης διατηρημένης για μας. Έχουμε το οχυρωματικό τείχος, όλα αυτά τα κτίρια, στα οποία συχνά μπορούμε να διακρίνουμε πού βρισκόταν η πόρτα, δρομάκια και δρόμους, απο τα οποία μπορούμε να συμπεράνουμε τη σχέση των κτιρίων μεταξύ τους.», προσέθεσε ο κ. Pullen. Την πρώτη φορά που η αρχαιολογική ομάδα επιθεώρησε τους τοίχους, μπόρεσε να υπολογίσει πάνω απο 900.

Οι κατασκευές είναι κυρίως ευθυγραμμισμένες σε ένα κάνναβο, το οποίο οδηγεί στη σκέψη ότι η πόλη χτίστηκε σε σύντομο διάστημα ολόκληρη, παρά σταδιακά μέσα στο χρόνο, το οποίο θα οδηγούσε σε μία πιο ακανόνιστη διάταξη των κτιρίων.

«Θεωρούμε ότι χτίστηκε για συγκεκριμένο σκοπό. Έχουμε ενδείξεις ότι κατοικούσαν κάποιοι άνθρωποι σ’ αυτή τη τοποθεσία για ένα μακρύ διάστημα. Τότε, σε κάποια χρονική στιγμή, ήρθαν νέοι κάτοικοι και εγκαθίδρυσαν αυτή τη θέση ώς ένα νέο φυλάκιο ή ίσως και μια ναυτική ή στρατιωτική βάση. Και μαζί τους έφεραν τους μηχανικούς και οικοδόμους τους και κατσκεύασαν το κύριο τμήμα του χώρου όλο σε μιά στιγμή.», συμπληρώνει ο κ. Pullen.

Ένα άλλο στοιχείο που συνηγορεί στην θεωρία ότι ήταν στρατιωτική βάση είναι η έλλειψη ενδείξεων αγροτικής χρήσης και το γεγονός ότι πιθανόν να μην υπάρχει αρκετή καλλιεργήσιμη έκταση τριγύρω για να στηρίξει τον αριθμό των κατοίκων που πιστεύεται ότι ζούσαν εδώ.Πηγές: 1, 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου