Το ιαπωνικό σκάφος «Hayabusa 2» έφθασε στον αστεροειδή Ryugu

Το διαστημικό σκάφος της Ιαπωνίας «Hayabusa 2» έφτασε σήμερα στον αστεροειδή Ryugu, σε απόσταση περίπου 290 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, όπως ανακοίνωσε η Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA).   



Το βάρους 600 κιλών σκάφος «Hayabusa 2» εκτοξεύθηκε από το διαστημοδρόμιο Tanegashima το 2014, με προορισμό τον πολύ σκούρο αστεροειδή Ryugu, ο οποίος μοιάζει λίγο με διαμάντι και λίγο με «ντάμπλινγκ». Στόχος του είναι να χρησιμοποιήσει εκρηκτικά για να συλλέξει υπόγεια δείγματα και να τα φέρει πίσω στη Γη.   



O Ryugu ανακαλύφθηκε το 1999, έχει διάμετρο περίπου 900 μέτρων και ανήκει στην κατηγορία των δυνητικά επικίνδυνων για τη Γη αστεροειδών της ομάδας «Απόλλων».   

Η Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία θα μελετήσει τον αστεροειδή για περίπου ενάμιση χρόνο, εξερευνώντας την επιφάνειά του, με διάμετρο περίπου 900 μέτρων.   

Κατά το χρονικό διάστημα αυτό, θα επιδιώξει να αναπτύξει διάφορα σκάφη προσγείωσης στην επιφάνεια, συμπεριλαμβανομένων μικρών rover και μία διαστημοσυσκευή γερμανικής κατασκευής, που ονομάζεται Mascot (Mobile Asteroid Surface Scout).   



Ο επικεφαλής της αποστολής του «Hayabusa 2», δρ Μακότο Γιοσικάβα, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του για τα σχέδια της αποστολής τώρα που το σκάφος έφτασε στον προορισμό του.

«Αρχικά, θα μελετήσουμε πολύ προσεχτικά την επιφάνεια. Έπειτα θα επιλέξουμε το σημείο προσεδάφισης. Η προσεδάφιση σημαίνει ότι θα πάρουμε υλικό από την επιφάνεια», ανέφερε στο BBC.   

Μία διαστημοσυσκευή θα διαχωριστεί από το σκάφος, κατεβαίνοντας στην επιφάνεια του αστεροειδούς. Όταν το «Hayabusa 2» απομακρυνθεί σε ασφαλή απόσταση, θα ενεργοποιηθούν εκρηκτικά, ανοίγοντας ένα μικρό κρατήρα στην επιφάνεια του Ryugu.   

«Πιθανόν την άνοιξη του επόμενου έτους θα προσπαθήσουμε να ανοίξουμε τον κρατήρα. Έπειτα το διαστημικό μας σκάφος θα προσπαθήσει να φτάσει μέσα στον κρατήρα για να πάρουμε υλικό από το υπέδαφος» ανέφερε ο Γιοσικάβα. «Όμως είναι πολύ μεγάλη πρόκληση» πρόσθεσε.

Αν όλα πάνε καλά, η αποστολή θα εγκαταλείψει τον Ryugu το Δεκέμβριο 2019, ώστε να επιστρέψει στον πλανήτη μας με τα δείγματα του αστεροειδούς στο τέλος του 2020.   

Είχε προηγηθεί η αποστολή «Hayabusa 1», που είχε εκτοξευθεί το 2003 και έφθασε στον αστεροειδή Ιτοκάβα το 2005. Παρά τις τεχνικές δυσκολίες, το σκάφος τελικά επέστρεψε στη Γη το 2010, μεταφέροντας μια μικρή ποσότητα υλικού από τον αστεροειδή. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου