Οι κίνδυνοι από το αντηλιακό χάπι

Το Sunsafe RX υπόσχεται προστασία από τις ακτίνες UVA- UVB, όπως κάνει κάθε αντηλιακό προϊόν, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση δεν πρόκειται ούτε για κρέμα ούτε για λοσιόν αλλά για χάπι.    




Το χάπι, όπως κι άλλα προϊόντα της ιδίας κατηγορίας υποστηρίζει πως προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία, διαφημίζοντας εμμέσως μια νέα τάξη πραγμάτων όπου αντί να «λουζόμαστε» με αντηλιακά, θα μπορούμε απλώς να καταπίνουμε ένα χάπι και να πηγαίνουμε στην παραλία.    

Φυσικά ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό και σύμφωνα με την Federal Drug Administration (FDA) μάλλον δεν είναι.    

Τον περασμένο μήνα, η FDA προειδοποίησε το καταναλωτικό κοινό πως τα συγκεκριμένα χάπια «είναι παραπλανητικά και βάζουν σε κίνδυνο την υγεία», κατονομάζοντας παράλληλα τέσσερις εταιρίες, ανάμεσά τους οι Sunsafe RX, Advanced Skin Brightening Formula, Solaricare και Sunergetic, που «κάνουν αναξιόπιστες δηλώσεις για την προστασία των καταναλωτών από τις βλάβες της έκθεσης στον ήλιο χωρίς να πληρούν τις προδιαγραφές για ασφάλεια και αποτελεσματικότητα». Η FDA απέστειλε μάλιστα επιστολές και καθεμία από τις εταιρίες ξεχωριστά, καλώντας τις να επανεξετάσουν τον τρόπο που διαφημίζουν τα προϊόντα τους.    

Σε επικοινωνία της εφημερίδας Guardian με την εταιρία Sunsafe Rx, εκπρόσωπος έσπευσε να διευκρινίσει πως «το Sunsafe Rx παρασκευάζεται με υλικά, που κλινικές μελέτες έχουν δείξει πως προστατεύουν από τις βλάβες του ήλιου», σημειώνοντας ωστόσο πως «το Sunsafe δεν διαφημίζεται ως αντηλιακό» και πως «οπωσδήποτε δεν λέμε στους καταναλωτές πως δεν χρειάζονται άλλη αντηλιακή προστασία ή πως δεν πρέπει να χρησιμοποιούν αντηλιακό».    

Στην ιστοσελίδα της εταιρίας όμως δεν αναφέρεται τίποτα από αυτά. Αντιθέτως στο τμήμα FAQ, σημειώνεται πως «το Sunsafe Rx δεν είναι μόνο αποτελεσματικό αλλά και απολύτως ασφαλές» και πως τα υλικά του είναι εγκεκριμένα από την FDA. Μάλιστα στην ιστοσελίδα, υπάρχει και ειδική αναφορά στην αναποτελεσματικότητα των κοινών αντηλιακών συγκριτικά με το χάπι. «Τα περισσότερα αντηλιακά είναι τοξικά και ελάχιστα αποτελεσματικά απέναντι στις ακτίνες UVA. Το Sunsafe Rx είναι υγιές και ασφαλές», αναφέρεται χαρακτηριστικά.    

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής Τσακ Σούμερ έχει ζήτησε από την FDA να επιβάλλει αυστηρότερους κανόνες και να αφαιρέσει από ράφια και καταστήματα τα συγκεκριμένα προϊόντα. «Τα αντηλιακά χάπια είναι απάτη. Αυτή τη στιγμή χιλιάδες Αμερικανοί παίρνουν αυτά τα χάπια και δεν φορούν αντηλιακό, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους», σχολίασε. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου