Τατουάζ και ανοσοκατασταλτικά φάρμακα

Γιατροί προειδοποιούν για τα τατουάζ (δερματοστυξία) όσους ανθρώπους έχουν αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα και ισχυρίζονται πως θα μπορούσαν να κρύβει κίνδυνο επιπλοκών.   





Η προειδοποίηση έρχεται καθώς μια γυναίκα με κυστική ίνωση η οποία είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση πνεύμονα παρουσίασε πόνο στο μηρό και στο γόνατο, σε σημεία που είχε κάνει τατουάζ.   

Οι γιατροί λένε ότι όσοι λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα θα πρέπει να λαμβάνουν προφυλάξεις εάν σκέφτονται να κάνουν τατουάζ.   

Αυτά τα φάρμακα χορηγούνται συχνά μετά από μεταμόσχευση οργάνου ή για την αντιμετώπιση αυτοάνοσων καταστάσεων όπως η νόσος του Crohn, ο λύκος ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα.   

Το ίδιο ισχύει και για όσους υποφέρουν από χρόνιες μακροχρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης.   

«Γνωρίζουμε ότι σε αυτά τα άτομα, ο κίνδυνος λοιμώξεων είναι υψηλότερος, είτε πρόκειται για προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση είτε για τατουάζ ή piercing, γι' αυτό θα λέγαμε σε αυτές τις περιπτώσεις ότι πρέπει να είναι προσεχτικοί και να μιλήσουν με το γιατρό τους. Θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι όποιος τους κάνει το τατουάζ, χρησιμοποιεί τα κατάλληλα προϊόντα και ακολουθεί όλες τις πρακτικές για να κρατήσει τα πάντα αποστειρωμένα», δήλωσε ο William Wilson, ειδικός στον τραυματισμό και την ορθοπεδική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Queen Elizabeth και συν-συγγραφέας της έκθεσης.   

Γράφοντας στο περιοδικό BMJ Case Reports, ο Wilson και οι συνεργάτες του περιγράφουν πώς μια 31χρονη γυναίκα παραπέμφθηκε σε κλινική ρευματολογίας στη Γλασκώβη, 10 μήνες αφότου έκανε ένα τατουάζ  στον μηρό της. Το γόνατό της ήταν πρησμένο και είχε πόνο στο πόδι της.   

Ενώ είχε κάνει ένα άλλο τατουάζ στο άλλο της πόδι μερικά χρόνια πριν χωρίς προβλήματα, η γυναίκα διαπίστωσε ότι μόλις πάνω από μία εβδομάδα μετά από το νέο τατουάζ, πονούσε άσχημα. Ο πόνος ήταν τόσο οξύς που της χορηγήθηκε το συνθετικό οπιοειδές φάρμακο tramadol καθώς και παρακεταμόλη και το παυσίπονο nefopam.   

Έλαβε επίσης ανοσοκατασταλτικά, για τη διαχείριση επιπλοκών από τη μεταμόσχευση και ινσουλίνη για τον διαβήτη σχετιζόμενο με την κυστική ίνωση.   

Τίποτα ασυνήθιστο δεν παρατηρήθηκε μέσω εξετάσεων αίματος ή ακτίνων Χ, ενώ οι δοκιμές σε υγρό από το γόνατο δεν έδειξαν κανένα σημάδι μόλυνσης από βακτηρίδια ή μύκητες.   

Ωστόσο, οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ότι ένας από τους μυς του μηρού είχε σοβαρή φλεγμονή. Μια βιοψία δεν έδειξε κανένα σημάδι μόλυνσης, αλλά επιβεβαίωσε τη μυϊκή φλεγμονή.   

«Δεν μπορούμε να αποδείξουμε απολύτως ότι οφείλεται στο τατουάζ, αλλά λόγω της χρονικής στιγμής, με τα συμπτώματα να εμφανίζονται μια εβδομάδα μετά το τατουάζ, στο σημείο όπου το είχε κάνει, οδηγούμαστε στο να συμπεράνουμε πως σχετίζεται. Το συμπέρασμα είναι ότι θα μπορούσε να είναι βακτήρια που έχουν εισέλθει εκεί, ή θα μπορούσε να είναι μια αντίδραση σε μια τοξίνη, όπως ίσως το μελάνι», πρόσθεσε ο γιατρός.   

Η γυναίκα έλαβε φυσιοθεραπεία και ένα χρόνο μετά το τατουάζ η κατάσταση βελτιώθηκε, με την ομάδα να σημειώνει ότι μετά από τρία χρόνια δεν πονούσε πλέον.   

Η ομάδα που συνέγραψε την μελέτη συστήνει στους γιατρούς να αυξήσουν τους πιθανούς κινδύνους για τα τατουάζ στους ασθενείς και να εξετάσουν την επίδραση των τατουάζ όταν διαγνώσουν παρόμοιες καταστάσεις.   

«Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σπάνιο περιστατικό ή να αντιπροσωπεύει μια υπο-διάγνωση για ασθενείς που παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα και είχαν κάνει τατουάζ», γράφουν ωστόσο. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου