Το προσωπικό των αεροπλάνων αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ορισμένων μορφών καρκίνου

Το προσωπικό καμπίνας στα αεροπλάνα αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ορισμένων μορφών καρκίνου, ιδίως μαστού και δέρματος, σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, επιβεβαιώνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.



Οι αιτίες γι' αυτό είναι ότι αεροσυνοδοί και φροντιστές εκτίθενται περισσότερο στην ιοντίζουσα κοσμική και στην υπεριώδη ακτινοβολία που διαπερνούν το αεροπλάνο και μπορούν να κάνουν ζημιά στο DNA.

Επίσης, πάσχουν από συχνή διαταραχή του βιολογικού ρολογιού τους λόγω των νυχτερινών βαρδιών και των διηπειρωτικών ταξιδιών («τζετ λαγκ») που εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ μπορεί να εκτίθενται και σε πιθανές καρκινογόνες ουσίες μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους που μπορεί να προκαλέσουν ορμονικές διαταραχές.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τη δρα Ιρίνα Μορντούκοβιτς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικής υγείας «Environmental Health», μελέτησαν 5.366 εργαζόμενους (το 80% γυναίκες) με μέση ηλικία 51,5 ετών και ιπτάμενη προϋπηρεσία τουλάχιστον 20 ετών, από τους οποίους περίπου το 15% διαγνώσθηκαν με καρκίνο. Σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, οι αεροσυνοδοί και φροντιστές είχαν τα εξής ποσοστά καρκίνου: μαστού 3,4% έναντι 2,3%, μήτρας 0,15% έναντι 0,13%, τραχήλου 1% έναντι 0,7%, εντέρου 0,47% έναντι 0,27% και θυρεοειδούς 0,67% έναντι 0,56%.

Διαπιστώθηκε ότι το γυναικείο ιπτάμενο προσωπικό έχει κατά μέσο όρο 51% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσει καρκίνο του μαστού. Έχει επίσης υπερδιπλάσιο κίνδυνο για επιθετικο καρκίνο του δέρματος (μελάνωμα) και υπερτετραπλάσιο κίνδυνο για άλλα είδη καρκίνου του δέρματος πλην μελανώματος. Στις γυναίκες ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος πλην μελανώματος αυξάνει για κάθε πρόσθετη πενταετία ιπτάμενης προϋπηρεσίας.

Οι άνδρες φροντιστές έχουν επίσης μεγαλύτερο σχεδόν κατά 50% κίνδυνο για μελάνωμα του δέρματος (ποσοστό 1,2% έναντι 0,69% στο γενικό ανδρικό πληθυσμό) και περίπου 10% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος πλην μελανώματος (ποσοστό 3,2% έναντι 2,9%). Ο μεγαλύτερος χρόνος προϋπηρεσίας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες χωρίς παιδιά και σε όσες έχουν από τρία και πάνω.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού στις αεροσυνοδούς σχετίζονται και με το γεγονός ότι, λόγω των απαιτήσεων του επαγγέλματός τους, συνήθως έχουν λιγότερο παιδιά και αποκτούν το πρώτο παιδί τους σε μεγαλύτερη ηλικία από το μέσο όρο των γυναικών, πράγματα που και τα δύο αποτελούν παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

«Σε συνάφεια με προηγούμενες μελέτες, βρήκαμε μεγαλύτερα ποσοστά ιδίως καρκίνου μαστού, δέρματος και μελανώματος στο προσωπικό καμπίνας σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι αυτό συμβαίνει παρόλο που σε αυτή την επαγγελματική ομάδα υπάρχουν μικρά ποσοστά υπέρβαρων και καπνιστών», δήλωσε η Μορντούκοβιτς.

Η ίδια επεσήμανε ότι παλαιότερες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι άνδρες πιλότοι έχουν υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του δέρματος και προστάτη. Αυξημένοι εκτιμάται ότι είναι οι κίνδυνοι και για όσους επιβάτες ταξιδεύουν πολύ συχνά με αεροπλάνο, παρόλο που δεν έχουν γίνει σχετικές μελέτες που να το επιβεβαιώνουν.

Από την άλλη όμως, διαπιστώθηκε με τη νέα μελέτη ότι, παρά τα αυξημένα ποσοστά διάγνωσης καρκίνου, οι αεροσυνοδοί και φροντιστές έχουν μικρότερη πιθανότητα σε σχέση με το γενικό πληθυσμό να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία (με εξαίρεση τις πτώσεις αεροπλάνων). Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τους ερευνητές, επειδή περνούν τακτικά από ιατρικές εξετάσεις και έχουν περισσότερες δυνατότητες έγκαιρης θεραπείας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου