Αρχαίος βασιλικός τάφος έκρυβε ένα νέο είδος γίββωνα

Ένας αρχαίος Κινέζικος βασιλικός τάφος έκρυβε περισσότερες εκπληκτικές ανακαλύψεις από αυτές που ανέμεναν οι αρχαιολόγοι.



Μέσα στον τάφο βρέθηκαν οι αποδείξεις για ένα μέχρι τώρα άγνωστο είδος γίββωνα που όπως αποκαλύφθηκε οδηγήθηκε στην εξαφάνιση.   

Μια νέα ανάλυση αποκάλυψε ότι το αρχαίο είδος, του οποίου το κρανίο και η γνάθος είχαν ενταφιαστεί δεν αντιπροσωπεύει μόνο ένα νέο μέλος της οικογένειας των πρωτευόντων, αλλά  και ένα εντελώς νέο γένος, σύμφωνα με την Washington Post.   

Ο τάφος, ο οποίος εκτιμάται ότι είναι ηλικίας 2.300 ή 2.200 ετών, βρίσκεται στην αρχαία κινεζική πρωτεύουσα Chang'an, στην επαρχία Xi'an της σημερινής εποχής.   

«Το δείγμα είναι σημαντικά διαφορετικό από τους εν ζωή γίββωνες», σύμφωνα με την Helen Chatterjee, καθηγήτρια  στο University College του Λονδίνου και συν-συγγραφέα μιας έκθεσης σχετικά με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή. Ήταν μεγαλόσωμο και οι κυνόδοντες του ήταν αισθητά μεγαλύτεροι από τος σημερινούς γίββωνες που επιβιώνουν και είναι γνωστοί.       

Αλλά πιο ανησυχητική για τους ερευνητές από την ανακάλυψη είναι η πιθανή αιτία της παρακμής του είδους.   



Οι γίββωνες ανήκουν στα εγγενή είδη στην Κίνα, αλλά η απώλεια δασικού οικοτόπου έχει θέσει σε κίνδυνο την επιβίωσή τους. Το «Junzi imperialis», όπως ονομάστηκε το νέο είδος, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση ότι οι άνθρωποι έχουν εδώ και χρόνια επιφέρει καταστρεπτικές συνέπειες στα άλλα είδη.   

«Αυτό το προηγουμένως άγνωστο είδος ήταν πιθανόν αρκετά διαδεδομένο μέχρι τον 18ο αιώνα και μπορεί να είναι το πρώτο είδος που έχει χαθεί ως άμεσο αποτέλεσμα ανθρώπινων δραστηριοτήτων», γράφουν οι συγγραφείς.   

Η κατάσταση έχει γίνει όλο και χειρότερη από τότε. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι, σχεδόν τα δύο τρίτα των ειδών των πρωτευόντων, αντιμετωπίζουν την απειλή εξαφάνισης λόγω της λαθροθηρίας και της απώλειας οικοτόπων.   

«Το εύρημα είναι ένα σημαντικό μάθημα για τις καταστροφικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει επί σειρά αιώνων ο άνθρωπος στον φυσικό κόσμο», δήλωσε η Chatterjee.    

Είναι η πρώτη φορά που ένας γίββωνας βρέθηκε σε αρχαίο τάφο στην Κίνα και τα ευρήματα υποδεικνύουν πως το ζώο ήταν κατοικίδιο του μέλους της βασιλικής οικογένειας που πέθανε και ενταφιάστηκε μαζί του.   

Αν αποδειχθεί πως και σε άλλα ευρήματα - που δεν έχουν αναλυθεί- υπάρχουν στοιχεία ότι οι γίββωνες χρησιμοποιούνταν μαζικά ως κατοικίδια, τότε ίσως αυτό να εξηγεί και την εξαφάνισή τους.

Οι παλαιοντολόγοι που κλήθηκαν στην αρχικά αρχαιολογικού ενδιαφέροντος έρευνα, είναι ενθουσιασμένοι με τα ευρήματα, αλλά παράλληλα απέκτησαν και νέα καθοδήγηση.   

«Το ευρύτερο μήνυμα είναι ότι ίσως έχουμε υποτιμήσει τον αριθμό των εξαφανισμένων πρωτευόντων. Η κατανόηση των εξαφανίσεων του παρελθόντος θα μας βοηθήσει να προβλέψουμε πόσο ευάλωτα είναι τα σημερινά είδη και επομένως θα μας βοηθήσει με την προστασία τους», σημειώνουν οι ερευνητές. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου