Πραγματοποιήθηκε ρεαλιστική 3D ανακατασκευή του προσώπου του Ιουλίου Καίσαρα (video)

Μια νέα τρισδιάστατη ανακατασκευή της προτομής του Ιούλιου Καίσαρα αποκαλύπτει για πρώτη φορά με τόση ακρίβεια πώς ήταν εμφανισιακά ο σπουδαίος στρατηγός, ο οποίος άφησε τη «σφραγίδα» του στην ιστορία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας πριν από τόσους αιώνες. 


Τα αποκαλυπτήρια της προτομής, το κυρίαρχο στοιχείο της οποίας είναι αναμφίβολα το παράξενο σχήμα του κρανίου του Καίσαρα, έγιναν την Παρασκευή στο Εθνικό Μουσείο Αρχαιοτήτων, στην ολλανδική πόλη Λέιντεν, στο πλαίσιο της παρουσίασης μιας καινούργιας βιογραφίας του Καίσαρα, την οποία επιμελήθηκε ο αρχαιολόγος Tom Buijtendorp. 

Ο Buijtendorp είχε και την αρχική ιδέα να δημιουργηθεί μια ρεαλιστική ανακατασκευή της κεφαλής του διάσημου στρατηγού και πολιτικού, βασισμένη στην μαρμάρινη προτομή του που φιλοξενείται στο μουσείο Rijksmuseum van Oudheden.

Η αρχαιολόγος/ανθρωπολόγος Maja d’Hollosy ανέλαβε το δύσκολο έργο να «ζωντανέψει» την προτομή, επιστρατεύοντας μια σάρωση 3D της μαρμάρινης προτομής και συμπληρώνοντας τις λεπτομέρειες αντλώντας πληροφορίες από άλλα υπάρχοντα πορτραίτα του Καίσαρα. Προκειμένου η ανακατασκευή να μοιάζει πιο ρεαλιστική, χρησιμοποιήθηκαν υλικά όπως σιλικόνη και πηλός για τους μυς του προσώπου και το δέρμα του Καίσαρα. 

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η πιο ρεαλιστική απεικόνιση του Ρωμαίου στρατηγού μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικό είναι ότι για πρώτη φορά δεν εξωραΐστηκε ούτε καν το παράξενο σχήμα του κεφαλιού του Ιούλιου Καίσαρα, το οποίο είχε αποδοθεί από ιστορικούς της εποχής στη δύσκολη γέννα που είχε η μητέρα του. 

«Έχει ένα αρκετά μεγάλο εξόγκωμα στο κεφάλι του. Σύμφωνα με τους γιατρούς, αυτή η παραμόρφωση μπορεί να συμβεί όταν η γέννα είναι αρκετά δύσκολη, όπως συνέβη στην περίπτωσή του. Δεν αποτελεί επινόηση του καλλιτέχνη» εξηγεί ο Buijtendorp σε τοπική εφημερίδα.

Η τρισδιάστατη προτομή θα εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο Αρχαιοτήτων του Λέιντεν μέχρι τον Αύγουστο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου