Υγρή βιοψία : το «ιερό δισκοπότηρο» κατά του καρκίνου

Μια εξέταση αίματος για 10 διαφορετικούς τύπους καρκίνων θα μπορούσε μία μέρα να βοηθήσει τη διάγνωση της νόσου πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων στους ασθενείς, σύμφωνα με τους ερευνητές στο μεγαλύτερο συνέδριο ογκολόγων στον κόσμο.   



Η εξέταση, που ονομάζεται υγρή βιοψία, σαρώνει τον καρκίνο ανιχνεύοντας μικροσκοπικά τμήματα DNA που απελευθερώνονται από τα καρκινικά κύτταρα στο αίμα. Οι δοκιμές είχαν ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα για καρκίνους των ωοθηκών και του παγκρέατος, αν και ο αριθμός των καρκίνων που εντοπίστηκαν ήταν μικρός.   

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η δοκιμή θα αποτελέσει μέρος ενός εργαλείου καθολικής ανίχνευσης που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γιατροί για τον εντοπισμό του καρκίνου στους ασθενείς.   

«Αυτό είναι δυνητικά το άγιο δισκοπότηρο της έρευνας για τον καρκίνο, για να βρούμε καρκίνους που είναι δύσκολο να θεραπευτούν σε ένα προγενέστερο στάδιο, όταν είναι πιο εύκολο να θεραπευτούν», δήλωσε ο Δρ Eric Klein, επικεφαλής της έρευνας του Ινστιτούτου Καρκίνου του Κλίβελαντ. «Ελπίζουμε ότι αυτή η δοκιμή θα μπορούσε να σώσει πολλές ζωές».   

Η μελέτη, από ερευνητική ομάδα η οποία συμπεριέλαβε επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικών Ογκολόγων στο Σικάγο.   

Ο Simon Stevens, διευθύνων σύμβουλος του NHS England, δήλωσε ότι νέες τεχνικές, όπως οι εξετάσεις αίματος για τον καρκίνο, θα μπορούσαν να «ξεκλειδώσουν τεράστια οφέλη για την επιβίωση».   

Η έρευνα εξέτασε τις περιπτώσεις περισσοτέρων από 1.600 ατόμων, εκ των οποίων 749 δεν είχαν καρκίνο κατά το χρόνο της μελέτης, χωρίς διάγνωση, και 878 από αυτούς είχαν πρόσφατα διαγνωσθεί με την ασθένεια.   

Η δοκιμή ήταν πιο ακριβής για τη διάγνωση των καρκίνων του παγκρέατος, των ωοθηκών, του ήπατος και της χοληδόχου κύστης, εντοπίζοντας επιτυχώς τους καρκίνους σε τουλάχιστον τέσσερις στους πέντε ασθενείς.   

Η εξέταση αίματος εντόπισε το λέμφωμα και το μυέλωμα με ελαφρώς μικρότερη ακρίβεια στο 77% και το 73%, και τον καρκίνος του εντέρου σε δύο στους τρεις ασθενείς. Ο καρκίνος του πνεύμονα ανιχνεύθηκε στο 59% των ασθενών. Ο καρκίνος στο κεφάλι και τον τράχηλο ανιχνεύθηκε στο 56% των ασθενών.   

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα αποτελέσματά δημιουργούν υποσχέσεις, αλλά σημείωσαν ότι χρειάζεται περαιτέρω κλινική ανάπτυξη.   

Ο αριθμός των ασθενών στους οποίους ανιχνεύθηκαν καρκίνοι ήταν μικρός. Για παράδειγμα, αν και η δοκιμή ανίχνευσε καρκίνο των ωοθηκών με ακρίβεια 90%, ανιχνεύθηκαν μόνο 10 καρκίνοι των ωοθηκών.   

Ωστόσο, οι ερευνητές στοχεύουν στην ανάπτυξη ενός εργαλείου το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από το οικογενειακό ιστορικό τους.    

Ο καθηγητής Nicholas Turner από το Ινστιτούτο Καρκινολογικής Έρευνας στο Λονδίνο περιέγραψε τα ευρήματα ως πραγματικά συναρπαστικά και ως ένα πιθανό εργαλείο γενικής εξέτασης. «Πολλοί πάσχοντες από καρκίνο διαγιγνώσκονται πολύ αργά, όταν δεν είναι πλέον δυνατόν να γίνει χειρουργείο και οι πιθανότητες επιβίωσης είναι περιορισμένες», είπε. «Ο στόχος είναι να αναπτυχθεί μια εξέταση αίματος, όπως αυτή, που μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια τους καρκίνους στα αρχικά στάδια τους».   

Ο Klein πρόσθεσε: «Είναι αρκετά βήματα μακριά και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, αλλά θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε υγιείς ενήλικες μιας συγκεκριμένης ηλικίας, όπως οι ηλικίας άνω των 40 ετών, για να δουν αν έχουν πρώιμα συμπτώματα καρκίνου». 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου