Ελπιδοφόρα μηνύματα για πιο αποτελεσματική θεραπεία των ασθενών που πάσχουν από μια σπάνια αιματολογική κακοήθεια, τη μακροσφαιριναιμία του Waldenström, στέλνει νέα διεθνής μελέτη που φέρει ελληνική υπογραφή.
Η μελέτη αφορά τη χορήγηση ενός νέου συνδυασμού φαρμάκων, ο οποίος φαίνεται να έχει καλύτερα αποτελέσματα –συγκριτικά με την καθιερωμένη θεραπεία– όσον αφορά την ανταπόκριση των ασθενών, ενώ είναι μη τοξικός, καθώς δεν περιλαμβάνει χημειοθεραπεία για τους ασθενείς.
Τα αποτελέσματα της μελέτης –στην οποία συμμετείχαν ερευνητικά κέντρα εννέα χωρών σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία– παρουσιάστηκαν χθες στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας από τον κύριο ερευνητή και συντονιστή της μελέτης καθηγητή και πρύτανη του ΕΚΠΑ Μελέτιο Αθ. Δημόπουλο.
Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, η μακροσφαιριναιμία του Waldenström είναι ένα σπάνιο λέμφωμα που προσβάλλει κυρίως τον μυελό των οστών, όπου τα κακοήθη κύτταρα εκκρίνουν μια πρωτεΐνη (ανοσοσφαιρίνη, τύπου IgM), η οποία μπορεί να αυξήσει την αντίσταση στη ροή του αίματος προκαλώντας διάφορες επιπλοκές. Η νόσος αποτελεί το 2% των αιματολογικών κακοηθειών και συνήθως εμφανίζεται στις ηλικίες μεταξύ 60 και 70 ετών και με διπλάσια συχνότητα στους άντρες σε σχέση με τις γυναίκες. Μέχρι σήμερα η θεραπεία της μακροσφαιριναιμίας του Waldenström βασίζεται στη χορήγηση συνδυασμού χημειοθεραπείας και ανοσοθεραπείας και η νόσος εμφανίζει υποτροπές που αντιμετωπίζονται με διαφορετικούς κάθε φορά συνδυασμούς χημειοθεραπείας συνήθως μαζί και με ανοσοθεραπεία.
Οπως ανέφερε ο κ. Δημόπουλος, η μελέτη κατέδειξε ότι η χορήγηση του συνδυασμού του φαρμάκου Ibrutinib με το μονοκλωνικό αντίσωμα Rituximab ελάττωσε τον κίνδυνο υποτροπής της νόσου κατά περίπου 80% έναντι της χορήγησης του μονοκλωνικού αντισώματος μόνο. Επιπλέον, σε 92% των αρρώστων που έλαβαν τον συνδυασμό η νόσος εμφάνισε ύφεση έναντι μόνο 47% με το μονοκλωνικό αντίσωμα, ενώ η ανταπόκριση στη θεραπεία με τον συνδυασμό ήταν ταχύτατη, χωρίς να υπάρξει σημαντική αύξηση στην τοξικότητα. Eχει ιδιαίτερη σημασία ότι ο συνδυασμός αυτός δεν περιλαμβάνει χημειοθεραπεία και έτσι οι ασθενείς δεν εκτίθενται στις πιθανές αρνητικές της επιπτώσεις, ενώ το φάρμακο Ibrutinib χορηγείται από το στόμα με τη μορφή απλής κάψουλας. Σύμφωνα με τον καθηγητή, πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη στη θεραπεία αυτού του νοσήματος, καθώς άρρωστοι με μακροσφαιριναιμία του Waldenström, μπορούν να ελπίζουν σε μακρά ύφεση με μια αποτελεσματική και μη τοξική θεραπεία. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν χθες στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου