Μετά από 30 χρόνια εύχεται να είχε κάνει λάθος

Στις 23 Ιουνίου του 1988, στην Ουάσινγκτον, ο επιστήμονας James Hansen είπε στο αμερικανικό Κογκρέσο και στον κόσμο, ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν πλησίαζε, αλλά είχε ήδη φτάσει. Τότε, ο πλανήτης τον αντιμετώπισε μάλλον επιπόλαια ή με σκεπτικισμό. Σήμερα, τριάντα χρόνια μετά, ο Hansen εύχεται να είχε κάνει λάθος.   


Η μαρτυρία του κορυφαίου επιστήμονα της NASA, δήλωσε ο ιστορικός Douglas Brinkley του πανεπιστημίου του Ράις, σηματοδότησε την εποχής της κλιματικής αλλαγής. Ήταν η πρώτη φορά που κάποιος έγκριτος επιστήμονας διατύπωσε σε τόσο μαζικό κοινό μια σαφή προειδοποίηση.  

Ο James Hansen όταν έκανε την δήλωση.

Τρεις δεκαετίες αργότερα, είναι σαφές ότι ο Hansen και άλλοι δογματιστές εκείνης της περιόδου είχαν δίκιο. Η γη είναι θεαματικά πιο ζεστή, ο καιρός είναι πιο καταστροφικός και ακραίος. Οι πολικές περιοχές έχουν χάσει δισεκατομμύρια τόνους πάγου. Τα επίπεδα της θάλασσας έχουν αυξηθεί κατά τρισεκατομμύρια γαλόνια νερού. Και η γη είναι γεμάτη σημάδια από τις ραγδαίες αλλαγές που επήλθαν από τον Ιούνιο του 1988 και μετά.   

Σύμφωνα με τον ιστορικό επιστήμονα Spencer R. Weart, η μαρτυρία του Hansen αύξησε την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με τον Richard Besel του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, τα όσα είπε ο Hansen αποτέλεσαν σημαντικό σημείο καμπής στην ιστορία της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής. Όλοι συμφωνούν πως μαρτυρία του Hansen δημιούργησε δημόσια συζήτηση για την υπερθέρμανση του πλανήτη και προώθησε τη διαμάχη από μια επιστημονικά μεγάλη συζήτηση σε μια πλήρη συζήτηση για την πολιτική αντιμετώπισης του πλανήτη.   

Ο Hansen αντιμετώπισε κριτική και πόλεμο ακόμη και πριν από τη μαρτυρία του. Μιλώντας για εκείνη την ημέρα είπε πως θυμάται ότι ένας συνάδελφος της NASA του είπε «κανένας αξιοσέβαστος επιστήμονας δεν θα ισχυριζόταν ότι ο πλανήτης θερμαίνεται».   

Ο James Hansen σήμερα.

Τελικά αποσύρθηκε από το Nasa το 2013 και αμέσως άρχισε την έντονη ακτιβιστική δράση. Έχει μάλιστα συλληφθεί έξω από το Λευκό Οίκο καθώς πρόσφατα συμμετείχε σε διαμαρτυρία για τον πετρελαιαγωγό Keystone.   

Ο Hansen σήμερα δεν θα πει «Σας το είχα πει» κουνώντας το δάχτυλο. «Δεν θέλω να είμαι αυτός που είχε δίκιο με αυτή την έννοια»,  δήλωσε στο The Associated Press, σε συνέντευξή του στη Νέα Υόρκη. Δήλωσε ότι πραγματικά επιθυμεί «να δοθεί προσοχή στην προειδοποίηση και να ληφθούν μέτρα». Τώρα είναι 77 ετών και εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι «δεν ήταν σε θέση να κάνει αυτή την ιστορία αρκετά σαφή για το κοινό».   

Δηλώνει πως θα συνεχίζει να αγωνίζεται και δεν τον ενδιαφέρει αν θα συλληφθεί. Έχει άλλωστε συμβεί πέντε φορές στο παρελθόν και πάντα ευχόταν να βρεθεί στο δικαστήριο για να μπορέσει να μιλήσει περισσότερο για τις προειδοποιήσεις που είχε εκφράσει.   

Σήμερα, στην επέτειο των τριάντα ετών από εκείνη την κάπως αμήχανη στιγμή που αντιμετωπίστηκε ως ο «τρελός» επιστήμονας ο οποίος μιλούσε για την υπερθέρμανση του πλανήτη, ο Hansen αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Διεθνή Μέσα τον χαρακτηρίζουν περίπου ως τον «προφήτη» που δεν ακούσαμε και φιλοξενούν συνεντεύξεις του και αφιερώματα με αφορμή τα τριάντα χρόνια από τη μέρα που με αγωνία προσπάθησε να μας πείσει ότι κάτι δεν πάει καλά. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου