Ανοσοθεραπεία εξαφάνισε τελείως τον καρκίνο μαστού τελικού σταδίου

Μια νέα ανοσοθεραπεία κατάφερε να εξαφανίσει τελείως τον καρκίνο του μαστού σε μια γυναίκα που βρισκόταν στο τελικό στάδιο της ασθένειας και προετοιμαζόταν για το θάνατό της, καθώς της είχαν δοθεί μόνο τρεις μήνες ζωής. Δύο χρόνια αργότερα, όπως έγινε γνωστό, δεν υπάρχει πλέον κανένα ίχνος καρκίνου στο σώμα της.


Είναι η πρώτη φορά που έχει γίνει κάτι τέτοιο, γι’ αυτό χαιρετίσθηκε ως αξιοθαύμαστο επίτευγμα, αν και προς το παρόν η θεραπεία έχει δοκιμασθεί με απόλυτη επιτυχία σε μία μόνο ασθενή.

Πρόκειται για μια πειραματική θεραπεία, αλλά μπορεί μελλοντικά να φέρει επανάσταση στη θεραπεία όλων των καρκίνων, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Η θεραπεία συνίσταται στην εισαγωγή εκατομμυρίων ανοσοκυττάρων στο σώμα του ασθενούς, που βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τους όγκους.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον δρα Στίβεν Ρόζενμπεργκ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine», σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική «Γκάρντιαν». Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχε και ο ελληνικής καταγωγής Νικόλαος Ζαχαράκης.

Η 49χρονη ασθενής Τζούντι Πέρκινς που ζει στη Φλόριντα, είχε μεταστατικό καρκίνο του μαστού που δεν ήταν δυνατό να αντιμετωπισθεί με τις συνήθειες θεραπείες. Είχε φθάσει στο σημείο να έχει στο ήπαρ της όγκους σε μέγεθος μπάλας τένις, καθώς και άλλους όγκους σε άλλα σημεία του σώματός της. Δύο περίπου εβδομάδες μετά την πειραματική θεραπεία, οι όγκοι εξαφανίσθηκαν τελείως και δεν έχουν έκτοτε εμφανισθεί ξανά.

Η θεραπεία βασίζεται σε ένα «ζωντανό φάρμακο» που φτιάχνεται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς. Όπως είπε ο Ρόζενμπεργκ, «μιλάμε για την πιο προχωρημένη εξατομικευμένη θεραπεία που υπάρχει».

Η Τζούντι Πέρκινς

Μετά τη γενετική ανάλυση των όγκων της ασθενούς για να εντοπισθούν οι συγκεκριμένες καρκινικές μεταλλάξεις, ελήφθησαν επιλεγμένα λεμφοκύτταρα (TIL) από το αίμα της, καλλιεργήθηκαν σε μεγάλες ποσότητες στο εργαστήριο (περίπου 90 δισεκατομμύρια) και μετά εισήχθησαν ξανά στο σώμα της, μαζί με ένα φάρμακο (pembrolizumab) που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα.


Η περίπτωση της Πέρκινς

Η Τζούντι Πέρκινς, μηχανικός από τη Φλόριντα, ήταν 49 ετών όταν επιλέχθηκε για τη νέα ριζοσπαστική θεραπεία μετά από αρκετές χημειοθεραπείες. Όλες όμως απέτυχαν να σταματήσουν τον όγκο στο δεξί της στήθος από το να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί στο ήπαρ και σε άλλες περιοχές. Εκείνη την περίοδο της έδιναν λίγο χρόνο ζωής.   

Οι γιατροί που εφάρμοσαν τη θεραπεία στο Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου στο Μέριλαντ δήλωσαν ότι η ανταπόκριση της Πέρκινς ήταν «αξιοσημείωτη»: η θεραπεία εξάλειψε τα καρκινικά κύτταρα τόσο αποτελεσματικά ώστε τώρα είναι απαλλαγμένη από τη νόσο εδώ και δύο χρόνια.      

Ο Laszlo Radvanyi, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου για τον Καρκίνο του Οντάριο, ο οποίος δεν συμμετείχε στη θεραπεία, δήλωσε ότι ήταν «μια άνευ προηγουμένου ανταπόκριση σε τόσο προχωρημένο καρκίνο του μαστού».   

Η δραματική επιτυχία έχει αυξήσει τις ελπίδες ότι η θεραπεία θα λειτουργήσει σε περισσότερους ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του μαστού και άλλους δύσκολα θεραπεύσιμους καρκίνους, όπως αυτός στις ωοθήκες και στον προστάτη.   

Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα κλινικές δοκιμές πλήρους κλίμακας για να αξιολογήσουν πόσο αποτελεσματική θα μπορούσε να είναι η θεραπεία.   

«Βρισκόμαστε τώρα στην αιχμή μιας μεγάλης επανάστασης, επιτέλους υλοποιώντας τον αόριστο στόχο να είμαστε σε θέση να στοχεύσουμε στην πληθώρα των μεταλλάξεων στον καρκίνο μέσω της ανοσοθεραπείας», δήλωσε ο δρ. Radvanyi.   

Αλλά αρκετοί προειδοποιούν ότι η θεραπεία έχει αποδειχθεί μόνο σε μια γυναίκα και ότι οι κλινικές δοκιμές είναι απαραίτητες για να δούμε πόσο αποτελεσματική θα μπορούσε να είναι σε άλλους καρκινοπαθείς. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ενώ η θεραπεία θα μπορούσε καταρχήν να λειτουργήσει για πολλά διαφορετικά είδη καρκίνου, δεν θα βοηθήσει σε όλους.  

Οι δοκιμαστικές θεραπείες ολοκληρώθηκαν και μετά από 42 εβδομάδες οι εξετάσεις έδειξαν ότι η Perkins ήταν απαλλαγμένη από καρκίνο.

Όμως χρειάζονται περισσότερες δοκιμές με μεγαλύτερο αριθμό ασθενών για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα της νέας θεραπείας, προτού χρησιμοποιηθεί ευρύτερα στην κλινική πρακτική.


Πηγές: 1, 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου