Ο καρκίνος του προστάτη είναι πιο επιθετικός και θανατηφόρος στους καπνιστές

Οι άνδρες καπνιστές με καρκίνο του προστάτη είναι πιθανότερο να εμφανίσουν υποτροπή των όγκων, μετάστασή τους σε άλλα σημεία του σώματος και πρόωρο θάνατο, σε σχέση με όσους δεν καπνίζουν, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.



Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Σαρόκχ Σαριάτ του Τμήματος Ουρολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ογκολογίας «JAMA Oncology», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αξιολόγησαν στοιχεία προηγούμενων ερευνών, που αφορούσαν συνολικά 22.549 άνδρες με μη μεταστατικό καρκίνο του προστάτη, οι οποίοι είχαν κάνει είτε αφαίρεση όγκων, είτε ακτινοθεραπεία.

Σχεδόν ένας στους πέντε ασθενείς ήταν καπνιστής, ενώ οι υπόλοιποι πρώην ή μη καπνιστές. Οι καρκινοπαθείς παρακολουθήθηκαν για διάστημα έξι έως οκτώ ετών, στη διάρκεια των οποίων πέθανε το 8%.

Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι κατά μέσο όρο οι καπνιστές ήταν 40% πιθανότερο να εμφανίσουν ξανά όγκους μετά τη θεραπεία, ενώ είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να κάνουν μεταστάσεις πέραν του προστάτη. Οι καπνιστές ήταν επίσης 89% πιθανότερο να πεθάνουν από τον καρκίνο.

Οι πρώην καπνιστές είχαν υψηλότερο κίνδυνο υποτροπής των όγκων, αλλά όχι μεταστάσεων ή πρόωρου θανάτου. «Αυτό δείχνει τη σημασία που έχει το κόψιμο του καπνίσματος για την εξέλιξη της νόσου», δήλωσε ο Σαριάτ και επεσήμανε ότι «οι άνδρες που είχαν κόψει το τσιγάρο για πάνω από δέκα χρόνια, δεν εμφάνιζαν κάποια αξιόλογη διαφορά σε σχέση με όσους δεν είχαν ποτέ καπνίσει».

Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από διάφορους καρκίνους (πνευμόνων, τραχείας, λάρυγγα, στομάχου, νεφρών κ.α.). Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πώς ακριβώς το κάπνισμα ευνοεί την εξάπλωση του καρκίνου του προστάτη ή τον κάνει πιο επιθετικό και θανατηφόρο.

Μια πιθανότητα είναι ότι το κάπνισμα προκαλεί φλεγμονή που ενθαρρύνει την ανάπτυξη των όγκων και μια άλλη πιθανή εξήγηση ότι η ίδια η νικοτίνη ευνοεί την εξάπλωση του καρκίνου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου