Νέα εφαρμογή «αποκωδικοποιεί» το κλάμα των μωρών

Το κλάμα του μωρού, όσο γλυκό και φυσικό κι αν είναι, προκαλεί αϋπνίες και συχνά εκνευρισμό, ειδικά στους νέους και άπειρους γονείς, αλλά μπορεί να κρύβει έναν πόνο ή μια άμεση ανάγκη που τα βρέφη προσπαθούν να εκφράσουν. Στον γρίφο της μετάφρασης του βρεφικού κλάματος έρχεται να παρέμβει η εφαρμογή iCry2Talk του ΑΠΘ. 


Η καινοτόμος ιδέα των φοιτητών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, «αποκωδικοποιεί» το κλάμα των μωρών σε λόγο χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες. Η εφαρμογή, που είναι σε φάση έρευνας και ανάπτυξης, προκρίθηκε στους περιφερειακούς διαγωνισμούς της Microsoft και τον ερχόμενο Ιούλιο θα ταξιδέψει στον παγκόσμιο τελικό του διαγωνισμού Imagine Cup 2018 στο Σιάτλ των ΗΠΑ.

Η Αναστασία Ντράχα, ο Ανδρέας Λουτζίδης και ο Ιάσονας Χατζηκώστας χρησιμοποίησαν ειδικές τεχνικές επεξεργασίας σήματος και αλγόριθμους «βαθιάς μάθησης» (deep learning) για να αναλύσουν το ηχητικό σήμα του κλάματος σε πραγματικό χρόνο. Το κλάμα ηχογραφείται για επτά δευτερόλεπτα και η πρόβλεψη της αιτίας έρχεται με μορφή εικόνας, κειμένου και ήχου στο τάμπλετ ή το κινητό τηλέφωνο του γονέα. «Η εφαρμογή αποκωδικοποιεί το κλάμα σε μια σειρά αναγκών, όπως πείνα, πόνο, αλλαγή πάνας, αυξομείωση θερμοκρασίας, αν υπάρχει ανάγκη για ρέψιμο ή αν το μωρό νιώθει κούραση. Μέχρι τώρα προσδιορίζουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τον πόνο και την πείνα», σημειώνει η κ. Ντράχα.

Από αριστερά, ο Αν. Λουτζίδης, η Αν. Ντράχα και ο Ι. Χατζηκώστας της ομάδας του ΑΠΘ.

Η εφαρμογή της ομάδας αναλύει ηχητικά το κλάμα και το «συγκρίνει» με τα στοιχεία που έχει στη βάση δεδομένων της, η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς με «αποκωδικοποιημένα» κλάματα μωρών σε συνεργασία με γιατρούς και εθελοντές γονείς. «Δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τη μητέρα ή τους γονείς, αλλά να τους δώσουμε ένα εργαλείο, μια πρώτη βοήθεια σε εκείνους που δεν έχουν εμπειρία», σημειώνει η κ. Ντράχα. Με περαιτέρω έρευνα και την ανάπτυξη ενός «έξυπνου στρώματος», το οποίο θα καταγράφει τη φυσιολογία του βρέφους όσο κοιμάται (π.χ. ρυθμός αναπνοής, σφυγμοί κτλ.), η εφαρμογή, μας λέει η νεαρή φοιτήτρια, μπορεί να βοηθήσει την ιατρική για την έγκαιρη αναγνώριση παθήσεων. «Το κλάμα, ειδικά στα νεογνά, είναι δείκτης καλής υγείας αλλά και ασθενειών», τονίζει.

Η έρευνα πάνω στην ηχητική ανάλυση του κλάματος είναι πολυετής, αλλά οι φοιτητές του ΑΠΘ πήραν τη θεωρία και την εφάρμοσαν στην πράξη. Στόχος τους είναι να διευρύνουν την κοινότητα των εθελοντών γονέων και ιατρών – όσοι θέλουν να γίνουν «δωρητές κλάματος» μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί τους στο icry2talkinfo@gmail.com και να αναπτύξουν περαιτέρω την εφαρμογή τους για όσο το δυνατόν λιγότερα δάκρυα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου