Πείραμα για τον εντοπισμό πλαστικών στη θάλασσα του Αιγαίου με drones

Η Ομάδα Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου πήρε την πρωτοβουλία να πραγματοποιήσει ένα πρωτοπόρο πείραμα για τον εντοπισμό και την ποσοτικοποίηση πλαστικών απορριμμάτων στην επιφάνεια της θάλασσας του Αιγαίου. 



Στόχος του πειράματος είναι ο εντοπισμός, από απόσταση, μεγάλων επιφανειών πλαστικών απορριμμάτων στην επιφάνεια της θάλασσας, που θα επιτρέψει τη στοχευμένη και αποτελεσματικότερη παρέμβαση στην απομάκρυνσή τους.

Η Ομάδα Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του «Πράσινου Πανεπιστημίου» και με την αρωγή του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, διοργανώνει αυτό το πρωτότυπο πείραμα στη Μυτιλήνη. Φοιτητές, ακαδημαϊκοί, αλλά και μαθητές των σχολείων του νησιού συνεργάζονται μαζεύοντας τα πιο κοινά απορρίμματα που ρυπαίνουν το θαλάσσιο περιβάλλον του Αιγαίου: Μπουκάλια νερού, πλαστικές σακούλες και αλιευτικά δίχτυα.

Κατασκευάστηκαν τρεις πλωτοί «στόχοι», 10x10 μέτρα ο καθένας, πάνω στους οποίους στερεώθηκαν τα πλαστικά απορρίμματα. Ο πρώτος στόχος περιέχει 3.600 πλαστικά μπουκάλια νερού 1,5 λίτρου, o δεύτερος 185 πλαστικές σακούλες μιας χρήσης και ο τρίτος 200 τετραγωνικά μέτρα δίχτυα ψαρέματος.

Οι στόχοι θα «αφεθούν» υπό παρακολούθηση μέσα στη θάλασσα και θα συλλεχθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πειράματος. Για την καταγραφή των πλαστικών θα χρησιμοποιηθούν τουλάχιστον τρία drones, τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με κάμερες στο ορατό φάσμα (RGB), σε συγκεκριμένες φασματικές (πολυ-φασματικές) περιοχές και στο θερμικό φάσμα. Η επεξεργασία μέσω αλγορίθμων των δορυφορικών δεδομένων και των αεροφωτογραφιών θα επιτρέψει τη σύγκριση των δύο διαφορετικών τρόπων απεικόνισης, αναδεικνύοντας τη χρησιμότητα της τεχνολογίας για τον εντοπισμό από απόσταση των πλαστικών στη θάλασσα.

Το πείραμα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Ιουνίου, στις 12:00 στη παραλία «Τσαμάκια», με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) και της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών (8 Ιουνίου), αξιοποιώντας τη δυνατότητα κάλυψης από τους ευρωπαϊκούς δορυφόρους Sentinel-2 και Sentinel-1.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της δράσης, το πλαστικό αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής μας. Πλαστικά ποτήρια του καφέ, καλαμάκια, μαχαιροπήρουνα, μπουκαλάκια νερού, πλαστικές σακούλες μιας χρήσης, απορρίπτονται ως σκουπίδια, καταλήγοντας σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων ή στη θάλασσα.

Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, οικολογικές οργανώσεις και περιβαλλοντικοί οργανισμοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την αλόγιστη χρήση και εξάπλωση των πλαστικών, που απειλεί να βάλει «βόμβα» στα θεμέλια του οικοσυστήματος και της ζωής μας, μετατρέποντας μία σημαντική ανακάλυψη σε εφιάλτη. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νέους κανόνες για ολόκληρη την ΕΕ, οι οποίοι βάζουν στο στόχαστρο δέκα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης που συναντάμε περισσότερο στις παραλίες και τις θάλασσες της Ευρώπης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου