Το αρχαιότερο έγκλημα έγινε πριν από 430.000 χρόνια

Φονικά τραύματα στο κρανίο ενός συγγενούς του ανθρώπου, το οποίο χρονολογείται προ 430.000 ετών και ανακαλύφθηκε σε ένα ισπανικό σπήλαιο, αποκαλύπτουν το αρχαιότερο έγκλημα, που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.









Οι ερευνητές, με επικεφαλής την παλαιοντολόγο Νοέμι Σάλα του Κέντρου Εξέλιξης του Συγχρόνου Ανθρώπου του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS One", ανακάλυψαν σε ένα υπόγειο σπήλαιο της βόρειας Ισπανίας, γνωστό και ως "Ο λάκος με τα οστά", απομεινάρια σκελετών τουλάχιστον 28 ατόμων, τα οποία μάλλον ανήκαν στα "ξαδέρφια" μας, τους Νεάντερταλ.

Τα δύο μεγάλα τραύματα (Τ1, Τ2)


Το ένα από τα καλοδιατηρημένα κρανία φέρει δύο μεγάλα τραύματα. Οι σύγχρονες εγκληματολογικές τεχνικές αποκάλυψαν ότι προήλθαν από δύο ξεχωριστά πλήγματα από το ίδιο αντικείμενο, λίθινο ή ξύλινο.



Οι επιστήμονες αποκλείουν τα θανάσιμα τραύματα να προήλθαν από πτώση του ατόμου, καθώς είναι άγνωστο αν ήταν άνδρας ή γυναίκα και θεωρούν ότι είναι προϊόν σκόπιμης φονικής ενέργειας, πράγμα που καθιστά τη συγκεκριμένη περίπτωση τον αρχαιότερο γνωστό φόνο στην ανθρώπινη (προ)ιστορία.

Οι παλαιοανθρωπολόγοι θεωρούν την ανακάλυψη άλλη μία ένδειξη ότι η φονική βία αποτελούσε μέρος της ζωής των προγόνων μας. Ο φόνος στο ισπανικό σπήλαιο συνέβη εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια προτού οι πρόγονοί μας φθάσουν στην Ευρώπη από την Αφρική.

Τα κίνητρα του πανάρχαιου φόνου παραμένουν μυστήριο. "Ούτε ο Σέρλοκ Χολμς δεν θα μπορούσε να μας βοηθήσει σε αυτή την περίπτωση" δήλωσε η Σάλα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου