Ποια η πραγματική χρησιμότητα των αρσενικών

Η ύπαρξη των ανδρών αποτελεί φαινόμενο που προβληματίζει τους βιολόγους. Δεδομένου ότι η μοναδική τους συνεισφορά στην αναπαραγωγή είναι η παραγωγή σπέρματος, ήταν ανεξήγητο μέχρι σήμερα το γιατί η εξελικτική επιλογή, γνωστή για την ανηλεή πρακτικότητά της, επέτρεψε στο «ισχυρό» φύλο να συνεχίσει να υπάρχει.
«Γιατί τα είδη να ξοδεύουν τόση ενέργεια στην δημιουργία αρσενικών;» αναρωτιούνται πολλοί βιολόγοι.

Τώρα Βρετανοί επιστήμονες φαίνεται να έχουν την απάντηση: Οι άνδρες έχουν σημαντικό ρόλο στην διαδικασία της «σεξουαλικής επιλογής», η οποία βοηθά τα είδη να αποκρούουν τις ασθένειες και να αποφεύγουν την εξαφάνιση.

Το σύστημα κατά το οποίο οι απόγονοι έρχονται στην ζωή χωρίς να έχει προηγηθεί σεξουαλική επαφή -όπως συμβαίνει στους ασέξουαλ πληθυσμούς θηλυκών- θα ήταν πιο πρακτικό, καθώς με αυτόν τον τρόπο παράγονται περισσότεροι απόγονοι.

Σύμφωνα όμως με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature» την Δευτέρα, η σεξουαλική επιλογή κατά την οποία τα αρσενικά ανταγωνίζονται ώστε να επιλεχθούν από τα θηλυκά, βελτιώνει τα γονίδια και την υγεία ενός πληθυσμού. Η απουσία της επιλογής κάνει τα είδη γενετικά πιο αδύναμα και να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αφανιστούν.

«Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα αρσενικά για την αναπαραγωγή φέρνει ένα σημαντικό όφελος, καθώς βελτιώνει την υγεία των πληθυσμών», ανέφερε ο καθηγητής Matte Gage, ο οποίος διηύθυνε την έρευνα, συμπληρώνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται οι βλαβερές γονιδιακές μεταλλάξεις.

Η έρευνα βασίστηκε στη 10ετή μελέτη 50 γενεών σκαθαριών. Τα πειραματόζωα χωρίστηκαν σε ομάδες όπου είτε τα θηλυκά ήταν ελάχιστα και είχαν να επιλέξουν από πληθώρα αρσενικών, είτε σε ομάδες-ζεύγη, όπου δεν δινόταν η δυνατότητα της επιλογής ταιριού.

Μετά από επτά έτη αναπαραγωγής, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι πληθυσμοί οι οποίοι είχαν την δυνατότητα της σεξουαλικής επιλογής, ήταν σε καλύτερη κατάσταση και είχαν λιγότερες πιθανότητες να αφανιστούν. Από την άλλη, τα σκαθάρια που δεν μπορούσαν να επιλέξουν το ταίρι τους, παρουσίασαν προβλήματα υγείας, λόγω της ενδογαμίας. Γι' αυτό τον λόγο δεν ξεπέρασαν την 10η γενιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου