Καρκίνος: Ο σημαντικός ρόλος της πρόληψης

H διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, η συχνή άσκηση και η υγιεινή διατροφή μπορούν να αποτελέσουν ασπίδα κατά του καρκίνου. Ποιο μέτρο είναι στην κορυφή της λίστας;





Ο καρκίνος είναι η σύγχρονη μάστιγα. Πλέον στην αντιμετώπιση του σημαντικό ρόλο έχει η πρόληψη. Επιλογές που αφορούν στην καθημερινότητά μας, μπορούν να προλάβουν την επάρατη νόσο και να εξασφαλίσουν όχι μόνο περισσότερα χρόνια αλλά και ...ποιοτικότερα.

  • Στην κορυφή της λίστας για τα βήματα πρόληψης είναι το κάπνισμα. Δηλαδή το να αποφεύγεται το κάπνισμα και να διασφαλίζεται ότι η κατοικία είναι απαλλαγμένη από καπνό, θα πρέπει να είναι η πιο σημαντική κίνηση πρόληψης του καρκίνου.
  • Πολύ σημαντικά θωρούνται επίσης η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, η συχνή άσκηση και η υγιεινή διατροφή με προϊόντα ολικής άλεσης, λαχανικά και φρούτα.
  • Η κατανάλωση του αλκοόλ θα πρέπει να είναι περιορισμένη, ενώ καλό είναι να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο και η επαφή με καρκινογόνες ουσίες στο εργασιακό περιβάλλον.
  • Επίσης οι γυναίκες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο θηλασμός μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου και ότι τα παιδιά θα πρέπει να εμβολιάζονται κατά της ηπατίτιδας Β, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει καρκίνο του ήπατος.


Το 2012 πέθαναν από καρκίνο 1,75 εκατομμύριο άνθρωποι στην Ευρώπη. Την ίδια χρονιά σημειώθηκαν και 3,45 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου.

Ο πιο θανατηφόρος τύπος καρκίνου στους άνδρες ήταν αυτός των πνευμόνων, με περίπου 254.000 νεκρούς. Ακολούθησαν ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του προστάτη. Ο καρκίνος του στήθους ήταν η πιο θανατηφόρος μορφή καρκίνου στις γυναίκες (131.000 θύματα επίσης το 2012), με τους καρκίνους του παχέος εντέρου και των πνευμόνων να έπονται.

Το σίγουρο είναι ότι πολλά από αυτά τα κρούσματα καρκίνου θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν οι ασθενείς προσπαθούσαν να κάνουν επιλογές οι οποίες περιορίζουν την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου. Για παράδειγμα το κάπνισμα. Σύμφωνα με το Γερμανικό Κέντρο Αντικαρκινικής Έρευνας στη Χαϊδελβέργη, οι μη καπνιστές διατρέχουν κατά 90-95% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο των πνευμόνων. Σε κατώτερη κλίμακα επικινδυνότητας τοποθετείται η εισπνοή σκόνης αμιάντου και άλλων υλικών.

Το σίγουρο είναι ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με το φόβο της επάρατης ασθένειας. 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της κοινωφελούς οργάνωσης Cancer Research UK που διεξήχθη το 2010, το 20% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι ο καρκίνος αποτελεί τον υπ' αριθμόν ένα φόβο τους, ξεπερνώντας τους φόβους για χρεοκοπία, Alzheimer και απώλεια της θέσης εργασίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου