Υπόθεση Pasolini: Όλες οι σκιές στο φως

Όλη του η ζωή ένας ρυθμικός βηματισμός πάνω σε τεντωμένο σκοινί χωρίς δίχτυ ασφαλείας. Ο σκηνοθέτης – σεναριογράφος – ποιητής Pier Paolo Pasolini μέσα από τις εμβληματικές ταινίες του αλλά και τις προσωπικές επιλογές του έδινε φωνή σε όλα όσα η Ιταλία του ‘60 και του ‘70 έκλεινε τα μάτια και γύρναγε την πλάτη. Νέα στοιχεία 40 χρόνια μετά την άγρια δολοφονία του σκηνοθέτη από 17χρονο ζιγκολό.


Ήταν δηλωμένος ομοφυλόφιλος, κομμουνιστής με τους δικούς του όρους, επικριτής του σαθρού πολιτικού συστήματος, άπιστος στον Καθολικισμό αλλά πιστός στον δικό του Θεό. 

Όταν δεν είχε γυρίσματα ή δεν έγραφε, πήγαινε στο αγαπημένο του εστιατόριο και μετά στον σιδηροδρομικό σταθμό Τέρμινι, εκεί που «ψώνιζε» διαθέσιμα, όμορφα, νεαρά, ημιμαθή αγόρια. Ο Pasolini δεν έκρυψε ποτέ την αδυναμία του στους «ακατέργαστους» νεαρούς. Στις 2 Νοεμβρίου 1975 η νυχτερινή βόλτα του ήταν μοιραία. Τελειώνοντας το δείπνο του, πήγε στον σταθμό και τσέκαρε την πιάτσα. Την προσοχή του τράβηξε ο 17χρονος ζιγκολό Pino Pelosi. Οι δυο τους πήραν το αυτοκίνητο του Pasolini και κατευθύνθηκαν στην παραλιακή πόλη της Όστια για να «διεκπεραιώσουν» τη συναλλαγή τους.


Μια άγρια δολοφονία με ερωτηματικά

Λίγες ώρες αργότερα ο Pelosi μόνος και έχοντας τέρμα το γκάζι, οδηγεί μια Alfa Romeo. Ένα διερχόμενο περιπολικό τον καταδιώκει για υπερβολική ταχύτητα. Οι καραμπινιέρι τον προλαβαίνουν και τον συλλαμβάνουν. Παραδέχεται ότι το αυτοκίνητο είναι του Pasolini αν και όπως υποστηρίζει δεν ξέρει που βρίσκεται εκείνος. 


Όσο ο Pelosi ανακρίνεται στο αστυνομικό τμήμα, περαστικοί ανακαλύπτουν, τυχαία, στην παραλία της Οστια ένα αποτρόπαιο θέαμα.  Ένας άντρας άγρια δολοφονημένος. Στην έκθεση του ο ιατροδικαστής καταγράφει την ανατριχιαστική κατάσταση που βρέθηκε το άψυχο σώμα: «Είχε βαθιές πληγές στους ώμους, στον θώρακα στα ισχία και ίχνη από ροδιές αυτοκινήτου που πέρασαν από πάνω του». Ο 53χρονος Pasolini είναι ο πρωταγωνιστής – θύμα ενός άγριου εγκλήματος. Ο Pelosi ομολογεί τη δολοφονία του Ιταλού κινηματογραφιστή λέγοντας πως «μου ζήτησε περισσότερα από όσα μπορούσα να του δώσω, τσακωθήκαμε και πάνω στον καυγά τον σκότωσα». Αν και στη δίκη δεν αποποιείται την ενοχή, τελικά πέφτει στα «μαλακά» με την αιτιολογία πως είναι ανήλικος. Η ποινή, που του επιβάλλεται, είναι φυλάκιση εννέα χρόνων και επτά μηνών.


Μια ζωή επαναστάτης

Η ζωή του Pasolini έμοιαζε με προφητεία. Ένα τραγικό φινάλε «σκηνοθετημένο» από τον ίδιο και τις επιλογές του. Ο δημιουργός άνοιγε μέτωπα: κατακεραύνωνε την άνοδο του εθνικιστικού – φασιστικού κόμματος, ζητούσε με πάθος τη δίκη των πολιτικών και τους κατηγορούσε για εμπλοκή σε κυκλώματα διαφθοράς, μιλούσε με οργή για παρακρατικά κέντρα και για την εμπλοκή της Μαφίας στην πολιτική σκηνή. Αν και κομμουνιστής πήγαινε κόντρα στην επίσημη  γραμμή του κομμουνιστικού κόμματος της Ιταλίας. Σιχαινόταν την καπιταλιστική φούσκα, που αμερικανοποιούσε την ιταλική κοινωνία. Έβλεπε την καθολική εκκλησία να απομακρύνεται από τις αρχές της. Σε εκείνους που τον θεωρούσαν άθεο απαντούσε «όποιος με κρίνει ως άπιστο τότε λαθεμένα νομίζει ότι με ξέρει καλύτερα από ό,τι εγώ τον εαυτό μου». 



Περισσότερες από 30 φορές είχε βρεθεί αντιμέτωπος με τον νόμο, ύστερα από κατηγορίες για βλασφημία και πορνογραφία στα έργα του. Συχνά οι προβολές των ταινιών του διακόπτονταν από ανώνυμες ακραίες ομάδες, τα βιβλία του αποσύρονταν από την κυκλοφορία ενώ πολλές φορές ο ίδιος ήταν θύμα απρόκλητων επιθέσεων.

Ο Pasolini αγαπούσε τα πάθη του. Ο έρωτας του για τον νεαρό Ninetto Davoli τον στιγμάτισε ενώ ο χωρισμός τους τον συνέτριψε. Ένιωσε προδομένος. Αν και δεν έκρυψε ποτέ την ομοφυλοφιλία του η μόνη γυναίκα που «ερωτεύτηκε» ήταν η Μαρία Κάλας. Οι ανέμελες διακοπές τους στον Σκορπιό, φωτογραφίες σε πόζες που θυμίζουν ζευγάρι, αλλά και η αλληλογραφία τους φανερώνουν μια δυνατή σχέση. Η ντίβα της όπερας για χάρη του έγινε η πρωταγωνίστρια της κινηματογραφικής Μήδειας αν και δεν τραγούδησε ούτε νότα.




Ανατριχιαστικά σενάρια

Η δολοφονία του Pasolini για τους φίλους του δεν ήταν έγκλημα πάθους ανάμεσα σε μια αρσενική πόρνη και τον πελάτη της αλλά ο τρόπος για σωπάσουν κάποιοι τον «ενοχλητικό τσαρλατάνο». Ο νεαρός, τότε, σκηνοθέτης Bernando Bertolucci ήταν ανάμεσα σε εκείνους, που δεν έκρυβαν τις αμφιβολίες του πως ένας μικρόσωμος νεαρός κατάφερε τέτοια χτυπήματα στον άτυχο Pasolini και πως ήταν δυνατόν τα ρούχα του να ήταν καθαρά από αίμα.  Ο Bertolucci έκανε λόγο για «περιθωριοποίηση» και «στοχοποίηση» του Pasolini  από  φανατικούς. 

Η δημοσιογράφος Oriana Falacci έγραφε για «πολιτικό έγκλημα», και παρουσίασε τις σχέσεις που είχε η οικογένεια του φερόμενου ως δολοφόνου με το εθνικιστικό κόμμα των νεοφασιστών. Στην αλυσίδα εκείνων, που υποστήριζαν ότι το φρικτό τέλος του Pasolini «υπέγραψαν» οι γνωστοί – άγνωστοι παρακρατικοί πλήθαιναν. 
Ένας ανώτατος δικαστικός δεν μάσησε τα λόγια του: «Ανέκαθεν πίστευα ότι ο Pelosi δεν έδρασε μόνος. Είναι πιθανό να έχουν εμπλακεί πολιτικοί, ακόμα και η Μαφία». Στον χορό των υποψιών προστέθηκαν και εκείνοι, που έβλεπαν στη δολοφονία την ομοφοβική πλευρά της Ιταλίας. που επέλεξε να φιμώσει  τη "χυδαία αδερφή’"».


Η αποκάλυψη 

Τα φαντάσματα του παρελθόντος ξύπνησαν στις 7 Μαΐου 2005 όταν ο Pelosi σε συνέντευξή του στο κανάλι RAI 3  εξομολογήθηκε: 
«Δεν τον σκότωσα εγώ αλλά τρεις άντρες. Τον  έβριζαν, τον χτυπούσαν με  μανία και τον αποτέλειωσαν. Δεν είπα τίποτα γιατί με είχαν απειλήσει. Τώρα που όλοι αυτοί είναι είτε νεκροί ή ηλικιωμένοι αποφάσισα να πω την αλήθεια». Ο Pelosi είχε μόλις ρίξει φως στις σκιές… 
Τον Φεβρουάριο 2015, η οικογένεια του Pasolini ζήτησε αναψηλάφηση της υπόθεσης. Πραγματοποιήθηκε έλεγχος DNA στα ρούχα που φορούσε ο σκηνοθέτης τη μοιραία νύχτα. Η επιστήμη έδωσε την απάντηση που όλοι υποψιάζονταν. Στο παντελόνι αλλά και στα εσώρουχα του Pasolini βρέθηκαν ίχνη από DNA που ανήκουν σε πέντε άτομα αγνώστου ταυτότητας. 

Tα 40 χρόνια, που έχουν περάσει από το έγκλημα, είναι πολλά για να οδηγήσουν στους εμπλεκόμενους και πιθανούς  δολοφόνους. Η αποκάλυψη θύμισε στοιχεία, που οι Αρχές είχαν «ξεχάσει» να αξιοποιήσουν. Μάρτυρες είχαν δει το αυτοκίνητο του Pasolini με τον Pelosi να ακολουθείται από άλλο όχημα που επέβαινε μια παρέα ανδρών, ενώ άλλοι είχαν καταθέσει ότι είχαν ακούσει τον σκηνοθέτη να τσακώνεται με άγνωστους άντρες. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου