Η NSA έχει ενεργό πρόγραμμα Skynet

Δεν είναι λίγες οι φορές που ήρθαν στην δημοσιότητα θεωρίες συνωμοσίας που υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρηματοδοτεί στην πραγματικότητα ένα πρόγραμμα με ονομασία “Skynet” και τώρα έρχεται η επιβεβαίωση ότι όντως υπάρχει, αλλά δεν έχει καμία σχέση με αυτό που πραγματεύεται η ταινία.


Η ιστοσελίδα The Intercept αναφέρει ότι η NSA τρέχει ένα πρόγραμμα με ονομασία Skynet, το οποίο αφορά διαδικασία παρακολούθησης που βασίζεται στην χρήση των στοιχείων metadata των smartphones για να εντοπίσουν την θέση και τις κλήσεις υπόπτων τρομοκρατών. Η μαρτυρία έρχεται από τον Ahmad Muaffaq Zaidan, δημοσιογράφο-διευθυντή του δικτύου Al Jazeera στο Πακιστάν, ο οποίος μπήκε στη λίστα των υπό παρακολούθηση πιθανών τρομοκρατών επειδή πήρε πολλές αποκλειστικές συνεντεύξεις από υψηλόβαθμα στελέχη της Al Qaeda (ακόμη και από τον Osama bin Laden).


Όπως αναφέρεται και στην επίσημη παρουσίαση του προγράμματος (2012) που διέρρευσε από τον Edward Snowden, ο στόχος του Skynet είναι να ανακαλύψει συγκεκριμένα μοτίβα που ταιριάζουν με τις καταγεγραμμένες “οδούς επικοινωνίας” της Al Qaeda, όπως τις μετακινήσεις και τις συνήθειες επικοινωνίας των υπόπτων. Για παράδειγμα, ελέγχουν ποιος μετακινήθηκε από μια πόλη σε μια άλλη, ποιον κάλεσε όταν έφτασε, αν η συσκευή του μόνο δέχεται κλήσεις κλπ.

Μπορεί να διάλεξαν την ονομασία Skynet για το πρόγραμμα παρακολούθησης, ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η NSA έχει στα σχέδια της την υλοποίησης ενός προγράμματος που μοιάζει όσο κανένα άλλο με το αντίστοιχο του Terminator. Η ονομασία του είναι MonsterMind και σύμφωνα (ξανά) με τον Edward Snowden αφορά ένα αμυντικό σύστημα παρακολούθησης που θα μπορεί άμεσα και αυτόνομα να εξουδετερώνει κυβερνοεπιθέσεις, ενώ ταυτόχρονα θα στέλνει αντίποινα χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου