Η 3D printing τεχνολογία που αντί για πλαστικό κάνει χρήση υγρού μετάλλου φέρνοντας μας ένα βήμα πιο κοντά στο σενάριο της ταινίας Terminator.
Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει ένα ειδικό κράμα μετάλλου αποτελούμενο από 75% ευτηκτικό κράμα γαλλίου και 25% ίνδιο το οποίο σε θερμοκρασία δωματίου βρίσκεται σε υγρή μορφή. Όταν το υλικό εκτεθεί στον αέρα, σχηματίζει ένα λεπτό εξωτερικό στρώμα οξειδίου του γαλλίου με αποτέλεσμα να μπορεί να διατηρεί τη δομή και το σχήμα του, περίπου όπως ένα μπαλόνι που αντί για αέρα ή νερό περιέχει υγρό μέταλλο.
Πέρα από εύκαμπτο το νέο υλικό είναι και ηλεκτρικά αγώγιμο, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή καλωδίων ή άλλων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων. Ωστόσο, η διατήρηση ενός συγκεκριμένου σχήματος κατά την εκτύπωση είναι μια δύσκολη διαδικασία που απαιτεί την ακριβή πίεση προκειμένου αυτό να μην καταρρεύσει ή εκραγεί.
Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι η κατασκευή 3D printers που θα μπορούν να εκτυπώνουν τόσο με πλαστικό όσο και με υγρό μέταλλο από τα ίδια στόμια.
Το πολυμερές “Terminator”
Ένα πολυμερές που ονομάζουν “Terminator” και έχει την ιδιότητα να αυτοεπισκευάζεται σε θερμοκρασία δωματίου χωρίς εξωτερική παρέμβαση (π.χ. θερμότητα, ακτινοβολία). Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι έκοψαν στη μέση ένα δείγμα του πολυμερούς και μετά από 2 ώρες είχε αυτοεπισκευαστεί κατά 97%!
Ένα τέτοιο υλικό θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά το επίπεδο ασφάλειας και αντοχής των πλαστικών μερών οποιασδήποτε κατασκευής, από ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά κυκλώματα μέχρι καλώδια σε σπίτια και εργοστασιακές μονάδες.
Φυσικά, ο T-1000 ήταν κατασκευασμένος από υγρό μέταλλο και η αυτοεπισκευή του γινόταν ταχύτατα, αλλά μια πλαστική έκδοση θα ήταν σίγουρα πιο φτηνή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου