ΜΙΤ: Ερευνες χωρίς κονδύλια

Για «έλλειμμα καινοτομίας» προειδοποιούν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), επιρρίπτοντας ευθύνες στις περικοπές κυβερνητικών δαπανών για βασική έρευνα, κίνηση που έβαλε τροχοπέδη σε 15 τομείς που θα μπορούσαν να προσφέρουν σωτήριες λύσεις σε πληθώρα θεμάτων, από τη ρομποτική ώς την ενέργεια, αλλά και τη νόσο Αλτσχάιμερ.






Η χρηματοδότηση των επιστημών –ως ποσοστό του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού– βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, επισημαίνει ο φυσικός του ΜΙΤ, Μαρκ Κάστνερ, επικεφαλής της επιτροπής που συνέταξε την έκθεση «Ενα μέλλον που αναβλήθηκε», η οποία δημοσιεύθηκε χθες.

Οι περικοπές οφείλονται στην αδυναμία Λευκού Οίκου - Κογκρέσου να καταλήξουν σε συμφωνία για τον περιορισμό του δημόσιου ελλείμματος, γεγονός που προκάλεσε την περικοπή των πόρων των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας και άλλων ερευνητικών οργανισμών.

Η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση της έρευνας ως ποσοστό της συνολικής κυβερνητικής δαπάνης έπεσε από το 10%, το 1968, σε 3% το 2015, ενώ ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει μειωθεί από 0,6%, το 1976, σε λιγότερο από 0,4 %.

Οι συνέπειες είναι αισθητές, καθώς άλλα κράτη αυξάνουν τις δαπάνες τους για την έρευνα και τις επιστήμες. Χαρακτηριστικά, εντός του 2014, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος προσεδάφισε ένα διαστημόπλοιο σε κομήτη και η Κίνα κατασκεύασε τον ταχύτερο υπερυπολογιστή του κόσμου.

Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι τομείς έρευνας για νέα αντιβιοτικά κατά των υπερανθεκτικών βακτηρίων, η δημιουργία γενετικώς τροποποιημένων ιών που θα εντοπίζουν και θα καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα, οι κβαντικοί υπολογιστές αλλά και η τεχνητή φωτοσύνθεση για την ευκολότερη παρασκευή τροφίμων. Ωστόσο, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, δεν πρόκειται να ασκηθούν πιέσεις στους πολιτικούς για ψήφιση σχετικής νομοθεσίας.

«Είναι καλό να μιλάμε για τις ευκαιρίες έρευνας», είπε ο Μάικλ Λουμπέλ, επικεφαλής του τομέα συνεργασίας με τις κρατικές υπηρεσίες στην Αμερικανική Εταιρεία Φυσικής. «Η έκθεση, όμως, λέει πολλά για τις ανάγκες χωρίς να αναγνωρίζει την πολιτική που θα μας επιτρέψει την επίτευξη των στόχων μας».
Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου