Η ιδανική «δόση» άσκησης που χαρίζει μακροζωία

Η φυσική δραστηριότητα που καθημερινά χρειαζόμαστε αποτελούσε τον γόρδιο δεσμό της ιατρικής με τους ειδικούς να διαφωνούν για το πόση είναι λίγη, πόση πολλή και πόση απαιτείται για να βελτιωθεί η υγεία και η μακροζωία.



Δύο νέες, εντυπωσιακά μεγάλες κλινικές μελέτες ρίχνουν φως στο μυστήριο, αποκαλύπτοντας ότι η ιδεώδης δόση άσκησης που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε πολλά και καλά χρόνια είναι περισσότερη απ’ ό,τι συνιστούν έως τώρα οι ειδικοί, αλλά λιγότερη απ’ ό,τι νομίζουμε πως είναι απαραίτητη.

Οι μελέτες αυτές δείχνουν επίσης ότι η παρατεταμένη ή έντονη άσκηση, όχι μόνο είναι μάλλον απίθανο να βλάψει την υγεία, αλλά αντιθέτως μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή, αναφέρουν οι «New York Times».

Οι κατευθυντήριες οδηγίες από τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς συνιστούν 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση την εβδομάδα για την απόκτηση και διατήρηση υγείας και καλής φυσικής κατάστασης.

Αυτό που δεν διευκρινιζόταν μέχρι τώρα είναι αν αυτή η ποσότητα αποτελεί την ελάχιστη που πρέπει να κάνει κανείς ή την ιδεώδη. Ούτε ήταν γνωστό ποιο είναι το ανώτατο όριο άσκησης πέρα από το οποίο οι επιδράσεις της καθίστανται δυνητικά επικίνδυνες ή ποια ένταση άσκησης είναι η καλύτερη για την παράταση της ζωής.

Σε όλα αυτά απαντούν οι νέες μελέτες που δημοσιεύθηκαν προ ημερών στην επιθεώρηση «JAMA Internal Medicine».

Στη μεγαλύτερη από τις νέες μελέτες, επιστήμονες από το Εθνικό Ιδρυμα Καρκίνου των ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και άλλα ερευνητικά κέντρα εξέτασαν στοιχεία από περισσότερους από 661.000 ενηλίκους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν μεσήλικοι. Οι ερευνητές τούς χώρισαν σε ομάδες αναλόγως με το πόσο γυμνάζονταν και εξέτασαν πόσοι είχαν χάσει τη ζωή τους σε διάστημα 14 ετών.

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι εθελοντές που δεν γυμνάζονταν είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να έχουν πεθάνει πρόωρα στο διάστημα αυτό. Οσοι γυμνάζονταν έστω και λίγο, δίχως όμως να πιάνουν το όριο των 150 λεπτών την εβδομάδα, είχαν κατά 20% λιγότερες πιθανότητες θανάτου, ενώ όσοι ακολουθούσαν την σύσταση των 150 λεπτών είχαν κατά 31% λιγότερες πιθανότητες να έχουν πεθάνει. 

Μακράν, όμως, την μεγαλύτερη προστασία αποκόμιζαν όσοι γυμνάζονταν μέτρια κάνοντας κυρίως βάδην επί 450 λεπτά την εβδομάδα ή περίπου 1 ώρα την ημέρα: είχαν 39% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους. Από κει και πάνω, πρόσθετο όφελος δεν υπήρχε, αλλά ούτε και κίνδυνος.

Ανάλογα ευρήματα είχε και η δεύτερη μελέτη που εστιάσθηκε κυρίως στην ένταση της άσκησης. Οπως διαπίστωσαν αυστραλοί επιστήμονες οι οποίοι εξέτασαν στοιχεία από περισσότερους από 200.000 συμπατριώτες τους, όταν το 30% της εβδομαδιαίας άσκησης αφιερώνεται σε έντονες δραστηριότητες όπως το τζόγκινγκ, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειώνεται κατά 9%, ενώ όταν είναι έντονο μεγαλύτερο τμήμα της εβδομαδιαίας άσκησης, ο κίνδυνος μειώνεται κατά 13%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου