Μεσογειακή διατροφή για ενεργό εγκέφαλο

Η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, φαίνεται να υποβοηθά την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου των ηλικιωμένων. 






Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν Ισπανοί ερευνητές, υπό τον δρα Εμίλιο Ρος του Νοσοκομείου της Βαρκελώνης, που δημοσίευσαν τα πορίσματά τους στην ιατρική επιθεώρηση Jama Internal Μedicine. Ειδικότερα, συνέκριναν την επίδραση της μεσογειακής διατροφής και μιας διατροφής πτωχής σε λιπαρά.

Στην έρευνα συμμετείχαν 447 εθελοντές που ανήκαν σε ομάδα υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου. Οι 155 από αυτούς κατανάλωναν ένα λίτρο έξτρα παρθένου ελαιολάδου την εβδομάδα, ενώ 147 έτρωγαν αντί ελαιολάδου 30 γραμμάρια ξηρών καρπών ημερησίως. Οι υπόλοιποι ακολουθούσαν διατροφή χαμηλή σε λιπαρά.



Τόσο στην αρχή όσο και κατά τη διάρκεια, όπως και στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές πραγματοποιήσαν μια σειρά από νευροψυχολογικά τεστ στους εθελοντές, προσπαθώντας να αξιολογήσουν πώς τους επηρέαζε η κάθε διατροφή. Υστερα από την πάροδο τεσσάρων ετών διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου είχαν σημαντικά καλύτερη νοητική και γνωσιακή λειτουργία ενώ, όπως φάνηκε, οι ξηροί καρποί βοηθούσαν στη μνήμη.

Αντίθετα, όσοι ακολουθούσαν διατροφή με χαμηλά λιπαρά εμφάνισαν αισθητή μείωση των γνωσιακών τους λειτουργιών. Δεν καταγράφηκε ουσιαστική μείωση της ήπιας γνωστικής διαταραχής, της προδρόμου άνοιας και της νόσου του Αλτσχάιμερ με καμία από τις δύο διατροφικές επιλογές. Προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει τη μεσογειακή διατροφή με περιορισμένο κίνδυνο καρδιαγγειακού νοσήματος, εμφάνισης καρκίνου, Αλτσχάιμερ κ.ο.κ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου