Τα γιγάντια πάντα στη μάχη κατά των ανθεκτικών βακτηρίων


Τα γιγάντια πάντα μπορεί πιθανόν να αποτελέσουν την πηγή ενός νέου αντιβιοτικού, σύμφωνα με επιστήμονες του Nanjing Agricultural University στην Κίνα.






Μια ουσία, (cathelicidin-AM), που βρίσκεται στο αίμα του γιγάντιου πάντα έχει την ικανότητα να εξολοθρεύει βακτήρια και μύκητες.

Το αντιμικροβιακό που παράγεται με φυσικό τρόπο μπόρεσε να εξολοθρεύσει βακτήρια σε μια ώρα, σε σύγκριση με τυπικά χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά που θα χρειάζονταν μέχρι 6 ώρες. Φάνηκε επίσης ότι είναι αποτελεσματικό έναντι συνήθων και ανθεκτικών στελεχών βακτηρίων.

Το αντιβιοτικό μπορεί ενδεχομένως να έχει εξελιχθεί για να βοηθά τον τερματισμό των λοιμώξεων σε γιγάντια πάντα.

Υπάρχουν μόλις 1.600 γιγάντια πάντα στη φύση. Κλιματικές αλλαγές, μείωση του φυσικού τους περιβάλλοντος και χαμηλά ποσοστά αναπαραγωγής έχουν συμβάλει στη μείωση του πληθυσμού τους.

Τα καλά νέα είναι ότι το αντιμικροβιακό από το γιγάντιο πάντα μπορεί να αναπτυχθεί συνθετικά στο εργαστήριο.

Ερευνητές ανέλυσαν το DNA ζώων και κατόρθωσαν να απομονώσουν μικρό μόριο που ονομάζεται πεπτίδιο.

Ο ερευνητής Dr. Xiuwen Yan, δήλωσε ότι αντιβιοτικά πεπτίδια που βρίσκονται σε γονίδια είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν αντίσταση σε φάρμακα. Υπάρχουν περισσότερα από 1.000 αντιμικροβιακά πεπτίδια που βρίσκονται από ζώα, φυτά και μικροοργανισμούς.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να αποδειχτεί σημαντική, ιδιαίτερα σε καιρούς όπου πολλοί αξιωματούχοι προειδοποιούν για την αύξηση τη απειλής της αντίστασης στα αντιβιοτικά.

Ο Yan δήλωσε ότι κάτω από την πίεση αύξησης μικροοργανισμών με αντίσταση στα φάρμακα έναντι συμβατικών αντιβιοτικών υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αναπτυχθούν νέου τύπου αντιμικροβιακοί παράγοντες.

Πηγή