NASA: 461 νέους πλανήτες βρήκε το Κέπλερ


Σε 461 ανέρχονται οι νέοι πλανήτες που εντόπισε στο σύμπαν το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ της NASA, πολλοί εκ των οποίων έχουν μέγεθος αντίστοιχο με εκείνο της Γης.





Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του Κέπλερ και τους υπολογισμούς της NASA το 17% των άστρων στο γαλαξία μας εκτιμάται ότι έχει ως δορυφόρο έναν πλανήτη μεγέθους αντίστοιχου με τη Γη, νούμερο που μεταφράζεται σε 17 δισεκατομμύρια εξωπλανήτες σαν τον δικό μας.

Οι υπολογισμοί προέκυψαν από την ανάλυση των έως τώρα δεδομένων για την αναζήτηση εξωπλανητών από το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» της NASA, το οποίο από το 2009 μελετά εξονυχιστικά περίπου 150.000 άστρα σε μια περιοχή του ουρανού στον αστερισμό του Κύκνου.

Με δεδομένο ότι ο γαλαξίας μας έχει γύρω στα 100 δισεκατομμύρια άστρα, ο συνολικός αριθμός εξωπλανητών σαν τη Γη (μεγέθους 0,8 έως 1,2 φορές αυτό της Γης και με τροχιά πολύ κοντινή) φθάνει τουλάχιστον τα 17 δισεκατομμύρια!

Οι νέες εκτιμήσεις των αστρονόμων, με επικεφαλής τον Φρανσουά Φρενσίν του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν, ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας, σύμφωνα με το «Science», ενώ παράλληλα δημοσιεύονται στο περιοδικό αστροφυσικής «The Astrophysical Journal».

Οι εξωπλανήτές με μέγεθος έως διπλάσιο της Γης δεν είναι κατ’ ανάγκη κατοικήσιμοι, επειδή συχνά οι θερμοκρασίες τους είναι πολύ υψηλές καθώς περιστρέφονται πολύ κοντά στο άστρο τους.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να διαθέτουν πολύ νερό, βαθιά στο υπέδαφός τους.

Πηγή