Αυξημένες πιθανότητες κατάθλιψης από την κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης


Η κατανάλωση αναψυκτικών και φρουτοχυμών διαίτης που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης στους ενήλικες, ενώ αντίθετα ο καφές και το τσάι τον μειώνουν σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον νευρολόγο Χονγκλέι Τσεν των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, ανέφεραν ότι «τα διαιτητικά αναψυκτικά, ο καφές και το τσάι καταναλώνονται ευρέως σε παγκόσμιο επίπεδο και έχουν σημαντικές φυσικές και ψυχικές επιπτώσεις στην υγεία».

Οι επιστήμονες μελέτησαν περίπου 264.000 ανθρώπους ηλικίας 50 έως 71 ετών για μια περίοδο δέκα ετών και συσχέτισαν το είδος των ποτών που κατανάλωναν, με τις ιατρικές διαγνώσεις για κατάθλιψη, από την οποία αποδείχθηκε ότι έπασχα συνολικά 11.311 άτομα.

Όπως διαπιστώθηκε, όσοι έπιναν περισσότερα από τέσσερα κουτιά ή ποτήρια αναψυκτικών την ημέρα, είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη διαγνωσμένη από γιατρό, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου αναψυκτικά, ενώ ο κίνδυνος ήταν ακόμα μεγαλύτερος για όσους προτιμούσαν να πίνουν διαιτητικά (31%) παρά κανονικά αναψυκτικά (22%).

Αντίθετα, όσοι έπιναν τέσσερα φλιτζάνια καφέ καθημερινά, είχαν 10% μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι ο περιορισμός ή η διακοπή κατανάλωσης των διαιτητικών αναψυκτικών ή η αντικατάστασή τους με καφέ συμβάλλει με φυσικό τρόπο στην μείωση του κινδύνου της κατάθλιψης», δήλωσε ο Τσεν, αν και, όπως είπε, χρειάζονται κι άλλες έρευνες για να επιβεβαιώσουν αυτά τα ευρήματα, ενώ όσοι πάσχουν από κατάθλιψη δε θα πρέπει να σταματήσουν τα φάρμακά τους.

Τα νέα ευρήματα συμφωνούν με κάποιες προηγούμενες μελέτες που είχαν βρει επίσης μια σχέση ανάμεσα στη συχνή κατανάλωση διαιτητικών αναψυκτικών με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και στην εμφάνιση κατάθλιψης και επιβεβαιώνουν μια μελέτη του 2011 που είχε βρει σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και στην μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης στις γυναίκες.