Βηματοδότης χωρίς ρεύμα θα «φορτίζεται» από τους χτύπους της καρδιάς


Μία πρωτότυπη πειραματική εφεύρεση που «λύνει τα χέρια» των καρδιοπαθών, παρουσίασαν Αμερικάνοι ερευνητές στο συνέδριο του Καρδιολογικού Συλλόγου των ΗΠΑ.




Η συσκευή μετατρέπει σε ηλεκτρική ενέργεια τους ίδιους τους παλμούς της καρδιάς παρέχοντας αρκετό ρεύμα για τη λειτουργία του βηματοδότη, καταργώντας έτσι την ανάγκη για μπαταρίες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Αμίν Καραμί του Τμήματος Αεροδιαστημικής Μηχανικής του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, βασίστηκαν στο φαινόμενο του πιεζοηλεκτρισμού, δηλαδή τη δημιουργία ηλεκτρικού ρεύματος από κίνηση και πίεση.

Γενικά οι βηματοδότες χρειάζονται μικρή ποσότητα ρεύματος κι έτσι ο πιεζοηλεκτρισμός θα μπορούσε να τους υποστηρίξει, ενώ η ίδια τεχνολογία θα είναι πιθανώς αξιοποιήσιμη και σε άλλες καρδιολογικές συσκευές με μικρές απαιτήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα, όπως για παράδειγμα οι απινιδωτές.

Η πιεζοηλεκτρική συσκευή παράγει τουλάχιστον δεκαπλάσια ενέργεια από αυτήν που απαιτούν οι βηματοδότες, ενώ έχει το μισό μέγεθος σε σχέση με την μπαταρία ενός βηματοδότη, κάτι που θα αποδειχθεί πολύ χρήσιμο αν αναλογιστούμε ότι σήμερα, οι βηματοδότες πρέπει να αντικαθίστανται με χειρουργική επέμβαση κάθε πέντε έως επτά χρόνια, όταν εξαντλούνται οι μπαταρίες τους.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι σύντομα θα μπορέσουν να τελειοποιήσουν τη συσκευή τους και να την ενσωματώσουν σε ένα προϊόν κατάλληλο για κυκλοφορία στο εμπόριο.

Προς το παρόν, οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει δύο ειδών συσκευές: μία «γραμμική» που δουλεύει καλά μόνο όταν η καρδιά χτυπά σε συγκεκριμένο ρυθμό και μια «μαγνητική» που χρησιμοποιεί μαγνήτες, ώστε να βελτιώνει την παραγωγή ενέργειας και έτσι είναι λιγότερο ευαίσθητη στις όποιες αλλαγές στους παλμούς της καρδιάς του ασθενούς, ενώ άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα ή φούρνοι μικροκυμάτων, δεν επηρεάζουν την λειτουργία της.

Πηγή